‘LYME Hastalığı’ Buca’da masaya yatırıldı.
365 hastalığı taklit ediyor.
Yüzyılın salgını olarak nitelendirilen ve 365’den fazla hastalığı taklit etmesi nedeniyle tıp çevrelerinde tedirginlik yaratan ‘LYME Hastalığı’ Buca’da masaya yatırıldı. Buca Belediyesi Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen konferansta hastalık hakkında bilgi veren D.E.Ü Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin “Lyme Hastalığı”nın dünyayı ve insanlığı tehdit ettiğini ancak ülkemizde bu konuda klinik veya hastane bulunmaması nedeniyle teşhisinin çok zor olduğunu söyledi. Başta kene olmak üzere sivrisinek, atsineği, bit gibi kan emen canlılar yoluyla bulaşma gösteren hastalığın dünyada tespit edilmiş 25 milyon hastası olduğuna dikkat çeken Çetin, en hızlı yayılan ve popülasyonu yakın gelecekte 80 milyonu bulması beklenen LYME hastalığı için ülkemizde de acil olarak klinik ve hastane kurulması gerektiğini vurguladı.
Yüzyılın hastalığı LYME, Buca Belediyesi Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen konferansta değerlendirildi. Hastalık hakkında Bucalıları bilgilendiren D.E.Ü Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin, hastalığa neden olan “Borrelia Burgdorferi” bakterisinin dünyanın bir numaralı vampir bakterisi olduğunu vurguladı.
İÇİMİZDEKİ SESSİZ KATİL
“İçimizdeki sessiz katil” olarak nitelendirilen hastalığın kene, sivrisinek, atsineği, bit gibi kan emen canlıların yanı sıra kan ve organ nakli ile cinsel yolla bulaşabildiğini belirten Prof. Çetin, LYME hastalığının kalp krizi, şizofreni, bipolar bozukluk, beyin tümörü, bazı kanser türleri, otizm, huzursuz bacak sendromu, ürtiker, haşimato tiroidi, alzheimer, parkinson, MS, ALS gibi kas hastalıkları, çölyak gibi pek çok hastalığı taklit etmesi nedeniyle çok tehlikeli olduğunu vurguladı.
‘LYME KLİNİKLERİ AÇILMALI’
Hastalığa genellikle bir çeşit orman kenesinin neden olduğu belirten Prof. Dr. Barbaros Çetin, en bilinen belirtisinin vücutta görülebilen iç içe geçmiş kırmızı, pembemsi halka ya da halkalar olduğunu söylerken, piknik alanlarında çok dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Hastalığın kan testi ile tespit edilebildiği bilgisini paylaşan Çetin, “Wester blot testi şu an için en kullanışlı test. Bu kan testi ile büyük oranda tespit ediliyor. Bu test bütün dünyada şu an sorun. Test daha da geliştirilmeli. Bakteriye karşı aşı da yok. Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerde özel labarotuvarlarda birkaç merkezde testi yapılıyor. Bugün Dünya genelinde 25 milyon LYME hastası var. Bunun yakın gelecekte 80 milyonu bulabileceği öngörülüyor Hastalık ile ilgili farkındalık artmalı, üniversitelerde bu konularda kürsüler kurulmalı, LYME klinikleri açılmalıdır, bu konuda çok geç kaldık” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.