Magnezyum; vücudumuzun ihmal edilen kahramanı
300’ün üzerindeki metabolik olayda rol oynuyor. Glukoz, insülin ve kemik metabolizmasında, kan basıncının düzenlenmesinde büyük katkısı var, ama…
Endokrinoloji Profesörü Dr. Mitat Bahçeci, vücudumuzda en yaygın olarak bulunan minerallerin dördüncüsü olan magnezyumun 300’ün üzerinde metabolik olayda rol oynadığını söyledi. Bu kadar önemli bir mineralin eksikliğinin kas kramplarından kalp ritim bozukluklarına kadar önemli sağlık sorunlarına yol açtığını belirten Prof. Dr. Bahçeci, “Ne yazık ki ülkelerin çoğunda bireylerin yüzde 75’inden fazlasının yeterli dozda günlük magnezyumu almadıkları gösterilmiştir. Türk toplumu olarak bu konuda bizim de karnemiz zayıf” dedi.
Magnezyumun yarısının kemiklerde diğer yarısının ise kas ve diğer yumuşak dokuda bulunduğunu, kandaki miktarının ise yüzde 1’den az olduğunu söyleyen İzmir Kent Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Mitat Bahçeci, bu mineralin eksikliğine karşı uyarılarda bulundu. Her yüz kişiden en az 75’inin magnezyum açısından iyi durumda olmadığını belirten Prof. Dr. Bahçeci, erken dönemdeki belirtilerini iştah kaybı, bulantı, kusma, halsizlik ve bitkinlik olarak sıraladı. Prof. Dr. Bahçeci, yine magnezyum eksikliği olan kişilerde vücutta uyuşma, sızlama, kas krampları, epilepsi benzeri nöbetler, kişilik değişiklikleri, kalp ritim bozuklukları ve kalp spazmının ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. Bahçeci, “Ağır magnezyum eksikliği ise kan kalsiyumunda ve potasyumunda düşmeye yol açabilir. Kan kalsiyum düzeyini ayarlayan paratiroid hormonun salınması için de magnezyuma ihtiyaç vardır ve eksikliğinde ellerde kasılma dahil kas spazmları sık olarak görülür. Besinlerle alım azlığı dışında magnezyum eksikliğine (hipomagnezemi) kötü kontrollü diyabet, Crohn ve Çöliak gibi çeşitli hastalıklar ile ilaç kullanımı (diüretikler, antibiyotikler), alkolizm ve ileri yaş gibi nedenler yol açar” diye konuştu.
BU KAHRAMANI ÖNEMSEYİN
Magnezyumun insan vücudunda 300’ün üzerindeki metabolik olayda rol oynadığını vurgulayan Prof. Dr. Bahçeci sözlerini şöyle sürdürdü:
“ Bunlar arasında protein sentezi, hücresel enerji üretimi ve depolanması, hücre büyümesi ve yeniden yapımı sayılabilir. Ayrıca kemik metabolizması, sinir iletimi, kas kasılması, kan basıncının, glukoz ve insülin metabolizmasının düzenlenmesine katkıda bulunur. Yeşil yapraklı bitkiler iyi bir magnezyum kaynağıdır. Ayrıca, balık, badem, bakla ve tam tahıl, kakao, muz ve avakado da magnezyum bakımından oldukça zengindir. Vücudumuz için çok önemli bu kahraman ihmal edilmemelidir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.