Mahir Polat: Vatandaşlar, vergi yükü ile karşı karşıya

Mahir Polat: Vatandaşlar, vergi yükü ile karşı karşıya

Kişisel kullanım amaçlı yurt dışından getirilen ürünlerde KDV oranlarının yükseltilmesine tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, "Vatandaşlar, kanser ilaçlarını yurt dışından getirirken, vergi yükünü de sırtlanacaklar" dedi.

4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun bazı maddelerinin uygulamasında değişikliğe gidilmesine dair yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı hakkında eleştirilerde bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, “Vatandaşlar özellikle tedavisi mümkün olmayan hastalıklar ve kanser hastalıklarının tedavisinde kullandıkları ilaçları yurt dışından getirmek durumunda kaldıklarında, artık bir de vergi yükünü sırtlamak zorunda kalacaklar” dedi.

VERGİ DİLİMİNDE %50 ARTIŞ

Polat, “Özellikle posta ve hızlı kargo yöntemiyle, ticari olmayan kişisel kullanım amaçlı ürünlerin ithalinde vergi miktarı artırıldı. Çoğunlukla genç nüfusun rağbet ettiği, Türkiye’de bulamadıkları ya da pahalıya buldukları elektronik ürünleri, üçüncü dünya ülkesinden kargo yoluyla Türkiye’ye getirmeleri durumunda vergiler, yüzde 20’den yüzde 30’a yükseldi. Yani vergi diliminde %50’lik artışa gidildi. Özellikle gençlerin kullandığı, global dünyada geçerliliği oldukça artan elektronik ticaretin önüne bir engel daha konulmuş oldu” dedi.

3.jpg

YURT DIŞINDAN GETİRİLEN İLAÇLARA VERGİ YÜKÜ

Polat, “Kanunumuzda olmamasına rağmen, insanların kişisel kullanımındaki ilaçlarla ilgili düzenlemeye gidildi. Daha önce 2020/25 sayılı genelgeyle insanlar kendi kullanımlarında olan ilaçları Türkiye’de bulamamaları durumunda hızlı kargo ve posta yöntemiyle getirdiklerinde hastalığın ispat edilmesi veya reçetenin ibrazı koşullarıyla ilaçlar kendilerine teslim ediliyordu. Bugün bu yasayla 1500 avroya kadar kişisel kullanım için getirilen ilaçlarda yüzde 18 ve yüzde 30 gibi vergiler uygulanacak. Gümrük kanunumuzdaki ticari anlamdaki tarife pozisyonlarımızda 30.01, 30.02 ve 30.03’de Avrupa bölgesinden gelen ilaçlar veya üçüncü dünya ülkesinden gelen ilaçlarla ilgili bir fark yok.

Ruhsatlı ilaçlarımızda yüzde 8 KDV uygulanır, ruhsatsız ilaçlarımızdaysa yüzde 18 KDV uygulanırken, insanların kişisel kullanımı için uygulanan tarife pozisyonları, vergi tarifeleri artırılmış. Yani insanlar ülkelerinde ilaç bulamadıkları takdirde, kendi kişisel kullanımları ve tedavileri için getirecekleri ilaçlara yüzde 30 üçüncü dünyadan, yüzde 18 Avrupa bölgesinden vergi getirilmiştir. Bu kabul edilemez bir durumdur. Çünkü Türkiye’de insanlar özellikle tedavisi mümkün olmayan hastalıklar ve kanser hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçları yurt dışından getirmek durumunda kaldıklarında, artık bir de vergi yükünü sırtlamak zorunda kalacaklar. Derhal bu kararın özellikle ilaç noktasında geri çekilmesi gerekmektedir” diye ifade etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.