MARBLE FUARI’NDA ZİYARETÇİ REKORU
Dünya doğaltaş sektöründe öncü olan MARBLE Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, yabancı ziyaretçi sayısını yüzde 44 artırdı. Yabancı katılım ise 193’ten 213’e yükseldi.
MARBLE -23. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, doğaltaş sektörünün yoğun ilgisiyle rekor kırdı. Geçtiğimiz yıla oranla yüzde 44 bir artışla yabancı ziyaretçi sayısını 8 bin 965’e çıkaran 23. MARBLE- Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda katılımcılar, yoğun iş görüşmelerinde bulundu.
22-25 Mart tarihleri arasında düzenlenen fuara yerli ziyaretçilerle birlikte 104 ülkeden 50 bin 218 ziyaretçi geldi.
KATILIMCI SAYISI ARTTI
Doğaltaştan, sektörde kullanılan iş makinelerine kadar tüm doğaltaş sektörünü kucaklayan 23. MARBLE, katılımcıları arasına bu yıl, Lübnan, İsviçre, Vietnam ve Avusturya’yı da ekledi.
30 ülkeden ve 48 ilden gelen katılımcıların yer aldığı fuar, yabancı katılımcı sayısını 193’ten 213’e çıkardı.
İşlenmiş ürünlerin ön plana çıktığı fuarda, özellikle yabancı ziyaretçiler, farklı renk ve desenlere sahip Türk doğaltaşlarına büyük ilgi gösterdi.
TASARIMLAR FARK YARATTI
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından, 139 bin metrekare alanda düzenlenen fuara, yurtdışından en büyük katılımı İtalya yaptı. 82 firma ile fuara katılan İtalya’yı 37 firma ile Çin ve 20 firma ile Hindistan izledi. Metraj alanında bin metrekare büyüyen fuarda, Çin katılımı da iki kat arttı.
25 bin ton blok taşın sergilendiği MARBLE’da yer alan stantlar, tasarım yönleriyle de dikkat çekti. Abajurdan, gece lambasına; duvar kaplamalarından, masaya; ev dekorasyon eşyalarından, şömineye kadar pek çok farklı tasarım sergilendi.
Mermer ve doğaltaş işleme endüstrisinin de yeraldığı fuarda, 3 bin 235 metrekare alanda sergilenen iş makinelerinin pek çoğunun üzerinde “satılmıştır” yazısının yer aldığı gözlendi.
OTELLER DOLDU
Fuar; konaklama, ulaşım ve hizmet sektörünü de canlandırdı. İzmir’e gelen binlerce katılımcı ve ziyaretçi şehir ticaretinin de yüzünü güldürdü. İzmir otelleri yüzde 98’lik doluluk oranıyla hizmet verdi, fuar ve stant görevlileriyle hizmet sektörüne istihdam yarattı.
23. MARBLE; doğaltaş sektörünü bir araya getirmesinin yanı sıra IV. Uluslararası Taş Kongresi ile mimar, mühendis ve inşaat sektörünü de buluşturdu. Özellikle mimarlık ve mühendislik bölümü öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği oturumlarda, doğaltaşın kullanımının artmasına yönelik çağrılarda bulunuldu.
“Sektör Sohbetleri” adı altında ilk kez düzenlenen etkinlikte ise dünya çapında yayın yapan sektör yayınlarının temsilcileri ile keyifli sohbetler gerçekleştirildi.
Katılımcı ve ziyaretçisiyle her yıl büyüyen ve sektörün can damarı haline gelen MARBLE, önümüzdeki yıl 28 – 31 Mart 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
FUARDA YER ALAN KATILIMCI İLLER:
Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Burdur, Bayburt, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Uşak, Van, Yalova
FUARA GELEN ZİYARETÇİ ÜLKELER:
Çin, Hindistan, BAE, İsrail, İran, Mısır, Ürdün, Irak, Filistin, İtalya, Suudi Arabistan, ABD, Libya, Lübnan, Tunus, Kuveyt, Ukrayna, Yunanistan, İspanya, Güney Kore, Almanya, Bulgaristan, Kıbrıs, Makedonya, Romanya, Fransa, Rusya, Fas, Mısır, Vietnam, Kanada, Nijerya, Gürcistan, Avustralya, Umman, Cezayir, Tayvan, Arnavutluk, İngiltere, Bahreyn, Bangladeş, Macaristan, Suriye, Pakistan, Malezya, Amerikan Samoası, Azerbaycan, Kenya, Kuzey Kore, Singapur, Şili, Endonezya, Katar, Sırbistan, Slovenya, Aruba, Avusturya, Belçika, Hollanda, Kosova, Çad, İsviçre, Kırgızistan, Malta, Moldova, Danimarka, Ermenistan, Hırvatistan, İrlanda, İzlanda, Kazakistan, Letonya, Litvanya, Özbekistan, Portekiz, Tacikistan, Tayland, Türkmenistan, Yemen, Bosna Hersek, Brezilya, Estonya, Etiyopya, İsveç, Japonya, Polonya, Senegal, Sudan, Antarktika, Fiji Adaları, Gambiya, Grenada, Guyana, Jamaika, Kolombiya, Liberya, Moğolistan, Montserrat, Namibya, San Marino, Sri Lanka, Surinam, Tanzanya, Vatikan
NE DEDİLER?
Mevlüt Kaya (Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı): İZFAŞ’ın yanında, Belediye Başkanı’mızın çok büyük katkıları var. Ekonomi Bakanlığı’nın desteğini de unutmamak lazım. Xiamen’de İZFAŞ ile yaptığımız sinerjinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Dünyada doğaltaş ve teknolojileri alanında Uzakdoğu’da bir fuar ve Avrupa’da bir fuar var. Ve bunlardan biri, ne mutlu ki İzmir’de. İtalyan firmaları da çok yoğun ilgi gösteriyorlar. Ortadoğu’nun ve Avrupa’nın bir numaralı fuarı olduk, zirvedeyiz ve bunu korumayı hedefliyoruz.
Raif Türk TÜMMER (Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makine Üreticileri Derneği Genel Başkanı):
Gerek dünyada mermere olan ilginin artması gerekse fuarizmir’in ve MARBLE’ın organizasyon düzeninin tam anlamıyla sağlanması, başta yabancılar olmak üzere katılımcı ve ziyaretçilerimizden çok olumlu geri dönüşler almamızı sağladı. Milli katılım olarak fuara gelmek isteyen ülkeler var. Bunlardan biri Mısır. İtalya, Çin ve Hindistan’dan yine çok sayıda firma var. Bir İtalyan fuarcılık şirketi; “İZFAŞ kadar fuarına sahip çıkan, bu amaç için tüm imkanlarını kullanan ve bu işi bu kadar profesyonel yapan bir fuarcılık kuruluşu görmedik” dedi. Bizim hedefimiz fuarlarımızı koruyup geliştirmekti. Bunun gerçekleştiğini görmek bizi çok mutlu ediyor.
Liu Zengxian (Çin İzmir Başkonsolosu):
Fuarda bulunmaktan çok mutluyum. Türk katılımcılar Xiamen Mermer Fuarı’na katılmışlar, bu kez de Çin’den ve dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılar MARBLE’a geldi. Elimizdeki bilgilere göre pek çok Çinli firma fuara katıldı. Ayrıca Burdur’da birçok Çin firması faaliyet gösteriyor. Çin-Türkiye ve eski İpek Yolu güzergahında bulunan ülkeler arasında yoğun ticari ilişkiler kurulmaya başlandı. Başkonsolosluğumuz olarak da bu ikili ilişkilere katkı sağlayacağız. Umut ediyoruz ki MARBLE Fuarı bir numaralı etkinlik olacak, daha çok Çin katılımcısı fuara katılacak ve fuar, Çin ile Türkiye mermer sektörüne büyük katkı sağlanacak.
Aykut Akdemir (TMMOB Maden Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı): Fuar son üç yılda çok daha keyifli geçiyor. Bunda fuar alanının etkisi büyük. Biz sektörün ülkeye katkısı hakkında çalışmalar ve görüşmeler yapıyoruz. Burada sektörümüzü 18-21 Ekim 2017 tarihleri arasında düzenlenecek Minex Fuarı’na da davet ediyoruz. Çünkü Minex, kendimizi ifade edebileceğimiz platformların en önemlisi. Bu yıl altıncı kez düzenlenecek Uluslararası Maden Makinaları ve Teknolojileri Kongresi’ni de fuarla eş zamanlı olarak gerçekleştireceğiz. Yaklaşık 400 delegesi olan bir kongre olacak.
Flavio Marabelli (İtalya Mermer Makineleri Üreticileri Konfederasyonu Onursal Başkanı):
MARBLE, bu sektör için çok önemli bir fuar. Son 10 yılda Türk doğaltaş sektöründeki hızlı büyümenin en önemli sebeplerinden biri teknolojideki büyük atak. Bunda İtalya’nın da katkısı var. Çünkü İtalyan teknolojisini kullanan veya bu teknolojiyi örnek alan firmalar hızlı bir büyüme sağladı. Türkiye, İtalyan makine pazarı açısından ilk beş ülkenin içinde. Birinci ABD, ikinci İspanya, üçüncü sırada Türkiye var. Türk piyasası her tipte makine alabilen bir pazar. Bu yüzden Türk piyasası bizim için çok önemli.
Liu Yan Ting (Ziyaretçi-Çin):
Fuara ilk kez geliyorum. Mermer ve kuvars cinsi taşlarla ilgileniyorum. Fuardaki renklerin çeşitliliği ve kalitesi çok tatmin edici. Xiamen ve Çin’deki yerel fuarlara da katılıyoruz. Xiamen çok büyük ama MARBLE’ın organizasyon ve yerleşimi Xiamen’den daha iyi. Bundan sonra her yıl gelmek istiyorum. Çin’deki arkadaşlarımı da davet edeceğim.
Amit Singh (Ziyaretçi-Hindistan):
İstanbul, Çin, Hindistan, İspanya, Almanya ve İtalya’daki fuarlara da gidiyorum fakat MARBLE’a ilk kez geldim. Bu fuar çok tatmin ediciydi benim için. Türk mermeri çok popüler, dünya sektöründe büyük bir üne sahip. Türk pazarı çok iyi bir pazar. Birçok görüşme yaptık ve inanıyoruz ki bu görüşmeleri anlaşmaya döndüreceğiz. Bu güzel organizasyonu düzenleyen herkese çok teşekkürler, bizi çok iyi ağırladılar. Seneye de geleceğiz.
Sara Makhlouf (Ziyaretçi- BAE):
Fransız bir şirket adına inşaat sektöründe yer alıyoruz. Şirketim her yıl fuara katılıyor fakat ben ilk kez geliyorum. Firma olarak Türk mermer firmalarıyla iş anlaşmalarımız var. Fuara, yapacağımız büyük projelerde kullanmak üzere satın almak istediğimiz doğaltaşlar almak için geldik. Dünyanın doğaltaşının yüzde 40’ının Türkiye’de bulunduğunu okumuştum ama bu kadar farklı desenler ve kaliteyle karşılaşacağımı tahmin etmiyordum. Bu güzel kaynakları yerinde de incelemek istiyorum. Fuardan çok etkilendim, İzmir’i çok sevdim. Mutlaka, tekrar geleceğim.
Mario Roli (Ziyaretçi-İtalya):
MARBLE’a dördüncü kez geliyorum. Türkiye’nin mermer konusundaki gerçekliğinin farkındayım. Her gelişimde yeni ürünler bulabiliyorum. İtalya’da Verona ve Çin’deki Xiamen fuarlarına da gidiyorum. MARBLE diğer fuarlara göre daha sakin, burada yerli katılımcılar daha fazla ve bu Türkiye için büyük bir avantaj. Çünkü Türk doğaltaşı özgün bir yapıya sahip. Çok iyi ilişkiler geliştiriyoruz. Katılımcılar seçkin firmalar ve keyifle iş anlaşmaları yapabiliyorum. Her yıl ortalama 2-3 milyon euroluk blok taş alımı yapıyorum. Fuara gelmeye devam edeceğim.
Rodolfo Panisi (Katılımcı-Amerika):
Fuarda, Amerika’da üretimi yapılan kuvars taşlarını sergiliyoruz. Ana pazarımız Amerika. Bir yıl önce dünyaya açılmaya karar verdik ve Türkiye de bizim için değerli bir pazar. Amerika dışında dünya mermer sektörüne yön veren Xiamen ve Marmomacc fuarlarına katılıyoruz. MARBLE fuarına da katılmaya karar verdik. Çünkü mermer endüstrisinde güçlü bir ülke ve bu noktada burada olmaya karar verdik. Tüm rakiplerimiz de burada, bu da bizim için önemli bir gösterge.
Pankaj Chaudhary (Katılımcı-Hindistan):
12 yıldır fuara katılıyoruz. Türkiye çok hızlı gelişen dünya ekonomilerinden biri ve 2005 yılından beri Türk pazarındayız. Bu hızlı kalkınan ülkede biz de ticaret yapmak istiyoruz. Bu yüzden buradayız ve burada olacağız. Türkiye aynı zamanda ürün ihraç ettiğimiz en büyük ülkelerden biri. Coğrafi konumu gereği birçok ülkeden insanın buraya ulaşması kolay. MARBLE, birçok ülkeden müşterilerimizle buluşma noktası oldu. Afrika ve Avrupa’dan müşterilerimizle burada buluşuyoruz.
Mustafa Şafak Baran (Ziyaretçi-İzmir):
Fuara bir inşaat mühendisi olarak, gururla geliyoruz. Örnekler çok güzel ve insanın ufkunu açıyor. Burada, ülkemizin bir mermer cenneti olduğunu bir kez daha anlıyorum. Mermer, inşaatlar için vazgeçilmezdir ve yapılan işin değerini artırır. Otoparkı, servis alanları ve ulaşımıyla çok güzel bir fuar alanımız var. Umarım daha pek çok büyük fuar, fuarizmir’de yapılabilir.
Sacit Solmaz (Katılımcı-Van):
Arap ülkelerine, Amerika, Avrupa gibi kıtalara işlenmiş doğaltaş ve mermer ihraç ediyoruz. Van’da çok büyük bir tesise sahibiz ve teknolojimizi her geçen gün yenileyerek özel ürünler üretmeye çalışıyoruz. Fuara dördüncü kez katılıyoruz. Türkiye’ye katma değer kazandırması yönünden çok değerli bir fuar. İlk günden bu yana yoğun bir ilgi var, bu ilgi bizi önümüzdeki yıl da gelmek için heveslendiriyor.
Mustafa Ünal (Katılımcı-Eskişehir): 47 yıldır bu sektördeyiz. 23 yıldır da fuardayız. Çin, İtalya, Yunanistan, İspanya, Fransa, Almanya ve Ortadoğu ülkelerine ihracat yapıyoruz. Türk doğaltaş sektörünün tek bir fuarda büyüyerek gelişmesi fikrindeyim. Fuarizmir, mermer fuarı için çok uygun bir alan. Dileğim bundan sonraki yıllarda çok daha güzel fuarlarımız olur, hem biz hem de ülkemiz kazanır.
Mansur Yıldırım (Katılımcı-İstanbul):
Mermer işleme makineleri satan bir firmayız. 17 yıldır bu fuara katılıyorum. MARBLE’ın satışlarımıza katkısı çok büyük. İtalyanlar bundan 20 yıl önce bizden 80 yıl ileridelerdi. Fakat günümüzde teknolojide o kadar ilerledik ki İtalyanların iş makinesi teknolojisine yetişmiş durumdayız. Biz onların teknolojisine yetiştiğimizde İtalya fiyatları düşürmek zorunda kalıyor. Böylece sektör, makineleri alabiliyor. MARBLE, Fuarizmir alanına taşındığında endişelerimiz vardı fakat şimdi çok doğru bir karar verildiğini düşünüyorum. Buraya sadece profesyonel ziyaretçi geldiğinden daha sağlıklı iş görüşmeleri yapabiliyoruz. Ayrıca makinelerimizi sergileyebildiğimiz daha geniş bir alan olduğu için kendimizi tam anlamıyla ifade etme olanağı buluyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.