Meme kanserinden Korunmanın en etkili yolu...

Meme kanserinden Korunmanın en etkili yolu...

Doç. Dr. Özyaral, "Aynı zamanda nohut östrojen hormonunu dengeleyici etkisiyle özellikle menopoz döneminde faydalıdır. Bu dönemde ortaya çıkan sıcak ve ter basması gibi şikayetlerin azalmasına yardımcı olur." dedi.

Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz  Özyaral, Türkiye'de en fazla yetiştirilen baklagiller arasında yer alan nohudun,  meme kanserine karşı koruyucu olduğunu belirterek, "Aynı zamanda nohut östrojen  hormonunu dengeleyici etkisiyle özellikle menopoz döneminde faydalıdır. Bu  dönemde ortaya çıkan sıcak ve ter basması gibi şikayetlerin azalmasına yardımcı  olur." dedi. 
 
Özyaral, yaptığı açıklamada, haftada en az iki kez olmak  üzere tüketilmesini önerdiği nohudun, DNA sentezi ve yenilenmesi için gerekli  olan folata sahip olduğunu, bu nedenle de DNA'nın kanser hücreleri formunda  değişmesini önlediğini ve yapıyı koruduğunu ifade etti.
 
Bu özelliğiyle nohudun, kanser hücrelerinin vücut içinde yayılmasını,  gelişmesini engellemeye yardımcı olduğunu aktaran Özyaral, "Nohut, özellikle meme  kanserine karşı koruyucudur. Aynı zamanda nohut östrojen hormonunu dengeleyici  etkisiyle özellikle menopoz döneminde faydalıdır. Bu dönemde ortaya çıkan sıcak  ve ter basması gibi şikayetlerin azalmasına yardımcı olur." değerlendirmesinde  bulundu.
 
  "Nohut sofralarda daha fazla yer bulmalı"
 
Özyaral, Türkiye'de bolca üretilen nohudun, az su isteyen, kıraç  alanlarda bile çok kolay yetişebilen bir ürün olduğunu dile getirerek, şunları  kaydetti:
 
 "Hemen herkesin bildiği bu bakliyat sofralarda daha fazla yer bulmalı.  Nohut kalsiyum, magnezyum, potasyum, selenyum, bakır, çinko ve demirin yanı sıra,  A vitamini ve betakaroten açısından da zengin bol lifli bir baklagildir. Nohutta  yer alan selenyum, bağırsak enzimlerinin çalışma fonksiyonlarına destek vererek,  vücutta kanserin neden olduğu bileşenlerin zehir etkisini ortadan kaldırır.  Selenyum ayrıca tümör oluşumunu engellemeye yardımcıdır. Ayrıca nohut meme  kanserine karşı koruyucudur. Bağırsakta zararlı bakterilerin gelişmesini  engellerken, sindirim sistemi için gerekli olan yararlı bakterilerin gelişimini  de destekler. Nohut yüksek lif içeriği sayesinde kolon ve anüsle bağlantılı  kanser riskini düşürür, sindirim sistemini korur ve mideyi kuvvetlendirir."
 
  "Kadınlar nohudu daha fazla tüketmeli"
 
 Doç. Dr. Özyaral, bazı kişilerin vitamin değerinin kaçmaması amacıyla  nohudun ıslatıldığı suyu dökmediğini ancak bu suyun vitaminden çok, zehirle dolu  olduğunu anlatarak, "Piyasaya sunulan kuru nohutların yemek olarak  pişirilebilmesi için en az bir gece öncesinden içme suyu içerisine bırakılıp  şişmeleri sağlanmalı. Şişme esnasında nohut bitkisinin özelliğinden dolayı suya,  mide tarafından hazmedilemeyen, zehirli madde, gazlar bırakır. Bu yüzden içinde  yumuşatıldıkları bu su dökülmeli, yeni taze suyla nohut yemeği yapılmalıdır."  diye konuştu.
 
 Meme kanseri koruyuculuğu etkisi kapsamında kadınların bu besini daha  fazla tüketmesini öneren Özyaral, şu bilgileri verdi:
 
 "Nohudun düzenli tüketilmesi şeker hastalığını da önleyebilmektedir.  Tansiyonu düzenlemeye yardım etmekte, ayrıca bulantı, baş dönmesi ve baş ağrısı  problemlerini de giderdiği bilinmektedir.  İçeriğinde yer alan amino asitler  sayesinde uyku düzenini sağlamada yardımcı olabilmektedir. Vücudun bağışıklık  sistemini güçlendirmekte ve hastalıklara yakalanma riskini azaltır. İhtiva ettiği  fosfor ise kemik ve diş yapısını ve güçlenmesini destekler. Mutluluk hormonlarına  etki eden nohut böylelikle depresyonu engellemeye de yardımcı olabilir.  Kolesterolü düzenleyici, kalp damarlarını açıcı ve kalbi koruyucu özelliklere  sahiptir. Beyinsel ve zihinsel yorgunluğu giderir, hafızayı güçlendirerek  öğrenmeyi kolaylaştırıcı özelliği bulunur."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.