Mevsim geçişlerinde bağışıklığa dikkat!

Mevsim geçişlerinde bağışıklığa dikkat!

Diyetisyen Sibel Mumcu, mevsimsel hastalıklardan korunmak için güçlü bir bağışıklık sistemine dikkat çekti.

Bağışıklık sistemini güçlü kılmak için sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite, yeterli uyku, stresle başa çıkabilmek çok önemli. Günlük hayatın parçası olan bu alanlarda dikkat edilecek her şey ve alınacak önlemlerin bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı dirençli hale geldiğimizi söyleyen Diyetisyen Sibel Mumcu, bağışıklığı güçlendirmek için 6 öneride bulundu.

1667375946-sdx-sibelmumcu-gorseli-1.jpg

Diyetisyen Mumcu şöyle konuştu; "Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, enerji ve proteinden yetersiz besleme vücudun savunma gücünü yavaşlatır. Bu yüzden besin çeşitliliği önemlidir. Tüm besinler farklı özelliklerde ve miktarda değerli bileşikler içerir. Belli besinleri yemek sadece o besinlerin sağladığı faydaları almak, diğerlerinden mahrum kalmak demektir. Yeterli ve dengeli beslenme için biyolojik değeri yüksek et, yumurta, süt ve süt ürünleri, kuru baklagiller gibi protein kaynaklarının, enerji için tam tahıl ürünleri başta olmak üzere diğer tahıl ve kuru baklagillerin, vitamin ve mineraller için sebze ve meyvelerin tüketimine önem vermek önemlidir. Yoğurt, kefir gibi süt ürünleri aynı zamanda probiyotik özellikleri nedeniyle bağırsak sağlığı için de oldukça faydalıdır."

mevsim-gecislerinde-bagisiklik-sistemini-guclendirmek.jpg

İlave yağ ve şeker içeren besinlerden uzak durmanın önemine dikkat çeken Mumcu, "Rafine karbonhidratlar yerine tam tahıl içerenlere yönelmek, yüksek lif içeren besinleri tercih etmek doğru seçimlerdir. Savunma hücrelerinin varlığını sürdürebilmesi için B6 vitamini ile folik asit ve çinko gibi minerallere ihtiyacı vardır. Süt, et, karaciğer, bulgur, pirinç, yumurta, baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzelere, beslenme düzeni içinde yeteri kadar yer verilmesi önemlidir. Antioksidanlar bağışıklığı güçlendirmek için önemli bileşiklerdir. Bu bileşikler; vücudu zararlı maddelerden korur ve bağışıklık sistemiyle birlikte savaşırlar. Özellikle E, C vitamini ve beta karoten antioksidan vitaminler olarak bilinirler. E vitamini için sıvı yağlar, yağlı tohumlar, tahıl taneleri; C vitamini için koyu yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, lahana, ıspanak, kuşburnu, taze kırmızı biber; beta karoten için ise turuncu, kırmızı, yeşil sebze ve meyvelerden tüketmek önemlidir. Her gün 2-3 porsiyon meyve ile 2-3 porsiyon sebze tüketmek ve bunları çeşitlendirerek rengarenk seçmek ihtiyacımız olan vitamin, mineral ve antioksidanların yeterli alımını kolaylaştırır" açıklamasını yaptı.

Suyun, yaşam için elzem öğelerden biri olduğunu hatırlatan Mumcu sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı; "Hastalıklardan korunmak ya da mücadele etmek için yeterli ve dengeli beslenme kadar su ve bol sıvı tüketimi de çok önemlidir. Su, oluşan atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasında da en etkili araçtır. Özellikle ateş ve ishal varlığında bol su tüketimi çok daha büyük önem taşır. Günde 2-2,5 litre (8-10 bardak) su mutlaka içilmelidir. Sıvı tüketimini artırmak için ise C vitamini yönünden zengin taze sıkılmış meyve ve sebze suları tercih edilebilir. Ayrıca; her gün düzenli egzersiz yapmak, yeterli ve kaliteli uyku uyumak, bağışıklık sistemini zayıflatan sigara ve alkolden uzak durmak ve çok düşük kalorili diyetlerden uzak durmak bağışıklık sitemini güçlü tutmak için çok önemlidir."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.