Millet İttifakı sona erdi
24 Haziran seçimlerinde iktidar blokunun karşısına çıkan ‘Millet İttifakı’ fiilen bitti. İttifakın ana gücü CHP iç tartışmasına dönerken İYİ Parti’den ‘İttifaka gerek kalmadı’ açıklaması geldi.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçimlerin ardından ikinci kez yakın kurmaylarını toplayarak süreç değerlendirmesine devam etti. Seçim sonuçlarının ele alınmaya devam ettiği toplantıda CHP , Saadet Partisi ve Demokrat Parti ile parlamento seçimlerine yönelik oluşturulan Millet İttifakı’nın geleceğine ilişkin önemli sonuçlara varıldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de ikinci tura kalarak adayın ortalaşması ve Meclis’te çoğunluğu vaad eden ittifak, hedeflerinin uzağında kalınca İYİ Parti yönetimi de yola tek devam etme kararı aldı.
‘CHP’nin sorunları’ iması
İYİ Parti Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Aytun Çıray Başkanlık Divanı toplantısı devam ederken sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erken yerel seçim tartışmasına ilişkin Çıray, “Biz her seçime hazırız. Ancak Türkiye’nin bu kadar büyük ekonomik sosyal sorunu varken Türkiye’yi yeniden başka bir gündeme sokmanın tamamen bu sorunları gözardı etmek ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Bu ekonomik şartlarda bu hükümetin erken seçime gidebileceğini zor görüyorum ancak CHP kendi içindeki sorunları erteleyebilmek için öyle bir erken seçim kavramını ortaya atmış olabilir. Erken seçimler konusunda da doğmamış çocuğa don biçmenin bir anlamı yoktur. Önce bir getirsinler görelim” dedi.
İdam için yeşil ışık
Çıray, idam tartışmasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “yavaş yavaş. O biraz zor anayasa değişikliği gerekli” açıklamalarına karşılık “Her şeyde anayasayı değiştiriyorlar da idama gelince niçin yavaş yavaş oluyormuş onu merak ediyorum. Önce bir çıkarmaya cesaret etsinler çıkarsınlar ondan sonra konuşuruz” dedi. Millet İttifakı’nın geleceğine ilişkin İYİ Parti’nin yola tek devam edeceğini ifade eden Çıray, “Bizim yaptığımız işbirliği bir koalisyon değildi. Medya ambargosu nedeniyle bizim anlatmakta güçlük çektiğimiz konulardan birisi buydu. Bizim yaptığımız bir seçim işbirliğiydi. Seçim hilelerine karşı oyların yabana gitmemesi için bir seçim işbirliği ittifakı kurmuştuk ve esasen de diğer prensip noktamız çok partili güçlendirilmiş parlamenter sistem konusunda bir prensip mutabakatımız vardı. Bu seçimlerin sona ermesiyle birlikte bu seçim işbirliği ittifakın şu anda bir ihtiyaç kalmamıştır. İYİ Parti kendi hükmi şahsiyeti altında kendi özel siyasetini üreterek Türk milletiyle paylaşacaktır” dedi.
SP: O noktada bitti
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da dün partisinin genel merkezinde bir basın toplantısı düzenledi ve ittifaka dair önemli notlar düştü. Mahalli idarelerde erken seçimin gündeme getirdiğini hatırlatarak seçimlerinin öne alınması halinde hangi problemlerin çözüleceğini soran Karamollaoğlu, “Beni şaşkına çeviren muhalefetin de bu olaya balıklama atlaması, ‘Biz de varız.’ diyor. Maşallah, madalya takalım. Bu cesaret işi değil, akıl ve mantık işi.” ifadelerini kullandı. Genel seçimlerin ardından Millet İttifakı yapan partilerin liderlerinin ne zaman bir araya geleceğiyle ilgili bir soruya Karamollaoğlu, “İttifak, genel seçimlerle ilgili bir konuydu. İttifak ömrünü o noktada tamamladı.” cevabını verdi.
‘AKP ile flört yok milli bir tavır var’
İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş’un, “Milletimizin hayrına yasanın altına taşın altına elimizi koymaktan geri durmayız” açıklamasını da değerlendiren Çıray, “Sayın Yokuş doğrusu çok milli bir tavır sergileyerek Türkiye’nin çıkarları söz konusu olduğunda hangi siyasi parti bu ülkenin çıkarlarına uygun bir yasa getirirse o yasayı desteklemek İYİ Partinin yapıcı muhalefet anlayışının bir gereğidir demek istiyor. Kimse burada öküzün altında buzağı aramasın. Arkadaşımız iyi niyetle İYİ Parti’nin yapıcı muhalefetinin bir işaretini vermiştir. Bunun herhangi bir siyasi partiyle ilişkisi yoktur” ifadelerini kullandı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.