Milletvekili Fethi Gürer: Çiftçi kazandığını tarlada bırakıyor

Milletvekili Fethi Gürer: Çiftçi kazandığını tarlada bırakıyor

Geçimini çiftçilik ve hayvancılık yaparak sağlamaya çalışan köylüleri ziyaret ederek sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçinin kazandığını mazota, gübreye, ilaca, tohuma, sulama suyunda kullanılan elektriğe verdiğini söyledi.

Aksaray il Başkanı Ali Abbas Ertürk ile üreticilerle bir araya gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hava gibi, su gibi gıda almaz ise yaşam olmaz” dedi. Yurttaşların çoğunlukla tarım ve hayvancılığı bıraktığı köyde çiftçiler ve yetiştiriciler yaşadıkları sorunları tek tek anlattı. Hüseyin Özkara isimli bir üretici, eskiden tarlasına pancar ektiğini belirterek, “10 dekar tarlama ektiğimiz pancarın parasıyla oğlan evlendiriyorduk. Şimdi 10 dekar tarlayı satsak bile oğlan evlendiremeyiz” dedi.

SÜTE ZAM GELİR GELMEZ YEM DE ZAMLANIYOR

Ülke ekonomisinin iyi ve ya kötü olmasıyla ilgilenmediğini ancak girdi maliyetlerine gelen zamların üreticileri mağdur ettiğini belirten Hüseyin Özkara, “Ulusal Süt Konseyi, 4 lira 40 kuruş olan sütün litresine 5 lira 40 kuruş olarak yeni tavsiye fiyatı belirledi. Biz daha 5 lira 40 kuruşluk süt parasını alamadan yem fiyatı 3 bin liraya çıktı. Şimdi sütün litresi 7 liraya yükseldi. Bu kez yem fiyatı 4 lira olacak. Bize gelen zamları peşinen cebimizden öderken süte gelen zammı aylar sonra alabiliyoruz. Bu nedenle hayvancılık tamamen zarar oldu” diye konuştu.

fotograf.jpeg

MALİYETLER ÇOK ARTTI

30 dekar tarlasını ekip biçerek geçimini sağlarken girdi maliyetlerine gelen zamlar nedeniyle zor günler yaşamaya başladığını anlatan Hüseyin Özkara, “5 yıldır pancar ekmiyorum. Geçen sene ayçiçeği ektim; 30 bin bira masraf edip 12 bin liraya sattım. Bu sene hayvanların yiyeceğe kadar arpa ektim. İlk sulamada 4 bin 500 liralık mazot yaktım” şeklinde konuştu.

275 LİRA OLAN PATOS PARASI 800 LİRAYA ÇIKTI

Gübre ve biçerdöver masrafından da bahseden Özkara, geçen yıl 275 lira olan patos ücretinin bu yıl 800 liraya çıktığını belirterek, “Taban gübre atamadık, üst gübreyi de ucuz olduğu için kimyasal gübre kullanıyoruz” dedi.

BEREKETLİ TOPRAKLARDA ÜRETİM DURDU

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise ziyaret ettiği bölgenin geçimini tarımla sağlayan Aksaray iline bağlı çerezlik ayçiçeği, hububat ve yerel ürünler yetişen, bereketli toprakları olan bir yerleşim biri olduğunu belirtti.

NİJER’İ, SUDAN’I BIRAK, ÜLKEYE BAK!

Kuraklık, dolu ve mevsimsel olumsuzlukların etkisiyle çiftçilerin geçtiğimiz yıllarda mağduriyet yaşadığını anlatan Ömer Fethi Gürer, “Çiftlikler daha iyi tarım yapılan, ülke çiftçisine tarımı öğreten yerler idi. Ne yazık ki onların da çoğu işlevsiz kaldı. Sudan’dan Nijer’de arazi aramaya gidenler, buralardaki sorunları göremiyorlar” dedi.

ALANLARI GEZİP, SORUNLARI TESPİT EDİYORUZ

Partisine mensup il başkanları, ilçe başkanları ve belediye başkanlarının sürekli alanlarda sorunları yerinde tespit ettiğini belirten Gürer, “biz de sürekli sahadayız ve hem kendi edindiğimiz bilgiler hem de partimize mensup teşkilat yöneticilerinden edindiğimiz bilgileri ve üreticilerin, yurttaşların taleplerini Meclis’te gündeme getirmeye gayret gösteriyoruz” diye konuştu.

TARIMIN POLİTİKASI OLMAZ

“Tarımın siyaseti olmaz” diyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hava gibi, su gibi, gıda olmaz ise yaşam da olmaz. Bu ülkenin değerlerine sahip çıkıyoruz. 84 milyon insanın her türlü ürünü elde edip yaşayacağı alanlar var. Çalışkan çiftçimiz, besicimiz, süt inekçiliği yapanımız var. Ancak ne acıdır ki çiftçilerin ve besicilerin bir kısmı işlerini bırakmak zorunda kalıyor” dedi.

ÇİFTÇİ KAZANDIĞINI GİRDİLERE HARCIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçinin kazandığını mazota, gübreye, ilaca, tohuma, sulama suyunda kullanılan elektriğe verdiğini de belirterek, “Çiftçi kazancını tarlada bırakıyor. Çiftçinin, besicinin, süt inekçiliği yapanın sorunları da artık siyasi iktidar tarafından görülmeli ve çözüm yolu bulunmalı” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.