Milletvekili Kani Beko, “Dağ fare doğurdu!”
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko, Sağlık çalışanları ve emeklilerinin haklarının iyileştirilmesini içeren yasal düzenleme hakkında açıklamalar yaparak, “Dağ fare doğurdu!” dedi.
Sağlık çalışanlarının yeni yasal düzenlemenin iyileştirilmesini gerekçe göstererek aylardır oyalama ve algı yönetimiyle bekletildiğini Meclis kürsüsünden dile getiren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Sağlık çalışanlarını bekleten AKP iktidarının şu anda Meclis gündemine getirdiği kanun teklifiyle sağlık çalışanlarına mali açıdan sınırlı düzeyde ve kapsayıcı olmayan bir artış sağlanmıştır. Dağ fare doğurmuştur. Yaşanılan ekonomik kriz nedeniyle geçinemeyen hekimlerin ve sağlık çalışanlarının emekliliğine yansıyacak ücret artışı ve sağlıklı çalışma şartları talepleri yine maalesef sonuçsuz kalmıştır. Bu nedenden dolayı sağlıkçılar alanlara çıkmışlardır. Sağlıkçıların haklı çığlıklarını duymayan kulaklar duysun, görmeyen gözler görsün artık! AKP yöneticilerinin her platformda "Sağlıkta çağ atladık" diye övündüğü Sağlıkta Dönüşüm Programı tam anlamıyla bir yıkım olmuştur. Sağlıkçıların haklı çığlıkları maalesef ortada, sağlıktaki yıkımı gelin birlikte durduralım” çağrısını yaptı.
SAĞLIK HİZMETİ HAKTIR, ÜCRETSİZ OLMALIDIR!
Ekonomik krizin sağlık çalışanlarını da fazlasıyla etkilediğine değinen Beko, şunları dile getirdi: “Sağlık taşerona teslim edilemez, taşeron kesinlikle yasaklanmalıdır. Yurttaşların, parası kadar sağlık hizmeti alır hâle geldiği bu düzende ne yazık ki sağlık emekçileri de süreçten olumsuz etkilenmişlerdir. Sağlık hizmetleri haktır, ücretsiz olmalıdır, sağlıktan tasarruf olmaz. Bu yasal düzenlemeyle daha önce "Hakkınız ödenmez" dediğiniz hekimlerin, sağlık çalışanlarının hakları olanı yine ödemiyorsunuz. Aralık 2021 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tüm partilerin üzerinde ortaklaşarak kabul ettikleri yasal düzenlemenin neden geri çekildiğine ilişkin hiçbir sorumuz maalesef yanıtlanmamıştır. Bir kez daha Meclis kürsüsünden soruyorum: Neden yasayı geri çektiniz? O dönem AKP milletvekillerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi tutanaklarında "Daha iyisini getireceğiz, onun için geri çekiyoruz. Daha fazlasını sağlayacağız, daha kapsamlı bir şekilde kanun metni hazırlayacağız" ifadeleri vardı. Oysa, geri çekilen düzenlemede pratisyen hekimlerin emekli maaşına da 4.710 TL ek ödeme yapılacakken şimdi sadece 1.648 TL önerilmektedir; miktar, 3.061 TL düşürülmüştür. Uzman tabiplere 5.415 TL verilecekken şimdiki teklif 2.119 TL; miktar, maalesef 3.296 TL düşürülmüştür. Söylediğiniz iyileştirme bu mu? Çok yazık!”
SAĞLIK ÇALIŞANLARI ARASINDA AYRIMCILIK VAR
Emekli sağlıkçılar arasında da eşitsizlik ve ayrımcılık yapıldığını ifade eden CHP Milletvekili Kani Beko, “Hekim ve diş hekimleri arasında ayrımcılık yapıyorsunuz. Kanun teklifinin en çok üzerinde durulan ve tartışılan maddesi, emekli maaşlarına ilave ek ücret ile ilgili düzenlemedir. Neden BAĞKUR ve SSK'den emekli olan hekimlerin, emekli maaşlarına yapılacak ilave ek ödemelerden faydalanmasına engel oluyorsunuz? BAĞKUR ve SSK'den emekli olan hekimler, diş hekimleri bu emekli maaşlarıyla geçinemiyorlar, çocuklarını okutamıyorlar. Bu uygulamada eczacılar, veteriner hekimler, hemşireler, ebeler, teknikerler başta olmak üzere, 39 kategoride tüm sağlık çalışanları dışarıda kalmıştır. Neden eczacılar, ebeler, hemşireler, teknikerler yok? Sayın AKP ve MHP milletvekilleri, sağlık çalışanları arasında ayrımcılık yapıyorsunuz, yapmayın; hem emekli maaşlarını iyileştirmiyorsunuz hem de çalışmak zorunda kalan emeklilerin maaşından kesinti yapıyorsunuz. Ayrıca sağlık çalışanları izne çıkamıyor, yıllık iznini kullanamıyorlar, izne çıktıklarında ek ödemeleri kesiliyor; bu durumu da kabul etmek mümkün değil” diye konuştu.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YİNE YOK!
İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin ise yine görmezden gelindiğini kaydeden CHP’li Beko, “İş sağlığı ve iş güvenliği yine ILO kriterlerine uygun hâle getirilmedi. Unutmayalım ki 2002 yılından bu yana AKP tarafından işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadığı için 30 bin işçi iş cinayetlerinde öldü. Bu yasayla işçiler ölmeye devam edecek. Meslek hastalıkları hastanesi 78 ilimizde yok. Her yıl 1 milyona yakın işçi meslek hastalığına yakalanmaktadır. Covid-19 neden meslek hastalığı olarak sayılmadı? Yüzlerce hekim memleketi terk ederken, onlarca hekim istifa dilekçelerini verirken Cumhurbaşkanı, "Giderse gitsinler" diyerek onları görmezden geldi ve sağlık sistemi maalesef çöktü. Kanserli hastalara sekiz ay sonra hastaneler randevu veriyorlar, hastanelerden randevu almanın çok zor olduğu böylesi bir dönemde unutmayın ki sağlıktan tasarruf olmaz” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.