Milletvekili Polat: İktidar 'Hava'yı seviyor

Milletvekili Polat: İktidar 'Hava'yı seviyor

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Mahir Polat, Bakanların özel uçak seyahatlerinden vazgeçmediğini belirterek, "İktidar 'hava'yı seviyor. Tasarruf tedbirleri sadece vatandaşlara işliyor" ifadelerini kullandı.

Tasarruf tedbirlerinin açıklandığı, genelgelerin yayınlandığı dönemde Bakanların özel uçak seyahatlerinden vazgeçmediğini belirten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Mahir Polat, "Tasarruf tedbirleri sadece vatandaşlara işliyor, iktidar temsilcileri ve yandaş şirketler için değişen bir şey olmuyor" dedi.

ZAFER HAVALİMANINDA 5 AYDA 548 BİN GARANTİ YOLCUYA KARŞILIK SADECE 11 BİN YOLCU GERÇEKLEŞTİ

50 Milyon Euro maliyetle 2012 yılında hizmete açılan ve yapımcı firma tarafından 2044 yılına kadar işletilecek olan Zafer Havaalanı için sadece 11 yıllık süreçte 66 milyon 350 bin euro’nun ödendiğinin altını çizen Polat, tablonun 2024 yılının ilk 5 ayında da değişmediğini söyledi.

2024 yılı için yıllık 1 milyon 317 bin giden yolcu garantisi verildiğine dikkat çeken Polat, ilk 5 ayda 548 bin giden yolcu garantisi verilen havalimanından sadece 11 bin yolcunun gerçekleştiğini ve bu dönem için yapılan garanti ödeme tutarının da 2 milyon 750 bin euro olduğunu söyledi. Güncel kurla 95 milyon TL ödemenin yapıldığına vurgu yapan Mahir Polat, 12 ay sonunda garantilerden kaynaklı ödemenin 230 milyon TL’yi aşabileceğini söyledi.

TASARRUF YILINDA 7 MİLYAR 500 MİLYON TL ÖDEME BEKLENİYOR

Yap- İşlet- Devret projeleri için karayolu, havayolu, demiryolu fark etmeksizin garantilerin Euro ve Dolar Kuru üzerinden verildiğini belirten Polat, 2019 yılında euro 6 TL iken Havalimanları için yapılan garanti ödeme tutarının 133 milyon euro olduğunu o gün TL bazında 798 milyon TL olan yolcu garanti ödeme tutarının artan kur artışı ile birlikte 2023 yılında beşe katlandığını söyledi. Sadece 2023 yılında bu tutarın 4 milyar TL’yi bulduğunun altını çizen Polat, 2023 yılında 200 milyon euro olan havalimanı garanti ödeme tutarının 2024 yılında 220 milyon olarak gerçekleşeceğini bunun da bugün kur ile 7 milyar 500 milyon TL’yi aşacağını söyledi.

İktidara defalarca yap işlet devret projelerinde Kur garantilerinden vazgeçilerek bunun tekrar değerlendirilmesi ve TL bazında belirlenmesi gerektiğini hatırlatan Polat, bu konuda adım atmayan iktidarın yapılan sözde tasarruf tedbirlerinin de sadece göz boyamaktan ibaret kalacağını söyledi.

whatsapp-image-2020-07-16-at-19-57-32-1.jpeg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.