Milyonlara Müjdeli Haber! Bakan Harekete Geçti!
Bakan müjdeyi verdi! Süre uzatılıyor!
Bakan Ağbal, 7.2 milyon vatandaşı ilgilendiren yeniden yapılandırma süresini uzatacaklarını açıkladı. Öte yandan Bakan'ın 3,5 milyon hurda araç için masaya oturması bekleniyor.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, otomobil piyasasındaki sıkıntıların çözümü ve teknik mevzuattaki belirsizliklerin giderilmesi konularında Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) yetkilileriyle bugün bir araya gelmesi bekleniyor. OYDER’in; ikinci el otomobillerin satış fiyatı üzerinden alınan KDV'den vazgeçilmesi, 20 yaş üzeri araçlarda ‘ÖTV indirimi teşviki’ ve galerilerdeki test araçlarının KDV’den muaf tutulması” şeklindeki talepleri var.
3,5 MİLYONUNA HURDAYA ÇIKABİLİR
Türkiye’de trafiğe kayıtlı 21 milyondan fazla araç var. Trafikteki araçların 3 yaklaşık 3,5 milyonu 20 yaş üzerinde olduğu biliniyor. OYDER yetkilileri, 20 yaş üzeri hurda araç sınıfında ÖTV indirimi ile getirilecek teşvikin hem çevre hem de ekonomi açısından faydalı olacağına dikkat çekiyor.
1997 ÖNCESİNİ KAPSAR
Hurda araca ÖTV indirimi konunun geçtiğimiz günlerde Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) ele alınmasının kararlaştırıldığı ancak, otomotiv satıcıları ile bazı detayların daha ele alınması kararı üzerine geri çekildiği öğrenildi. 3 milyondan fazla aracın trafikten çekilmesinin öngörüldüğü düzenlemede araçların yaş grubuna göre sınıflandırılacağı belirtiliyor. 1997 yılı öncesi araçlarla ilgili ‘maktu tutar’ın da olabileceğine dikkat çekiliyor.
İki ayrı formüle çalışılıyor
Satın alınacak otomobilin ÖTV’sinde motor silindir hacmine göre belli bir nispi oranda indirim olabileceği de konuşuluyor. Bunun için 1600 cc için yüzde 30, 1600-2000 cc arası için yüzde 10, 2000 cc silindir hacmindekiler için yüzde 5 ÖTV indirimi üzerinde durulduğu ifade ediliyor. Masadaki hesaplamalardan birinin de hurda teşvikinin 1997-1992 arası araçlar için 7 bin 500 lira, 92-87 yılları arası için 6 bin lira, 1987 yılı öncesi için 4 bin 500 lira planlanması olduğu ifade edildi.
7 milyon 200 bin kişiye müjde!
Bakan Naci Ağbal, bir otelde esnafla basına kapalı olarak yaptığı toplantının ardından açıklamalarda bulundu. 7 milyon 200 bin kişiyi ilgilendiren yeni yapılandırma için çalışma sürdürdüklerini ifade eden Ağbal, bu yapılandırmadan, 2016 Temmuz ayından 2017 yılı Mart ayına kadar vergi borçlarını ödemeyenlerin yararlanacağını kaydetti. Maliye Bakanı Naci Ağbal şunları söyledi:
"Vergi gelirlerinde yaklaşık 7 milyon 200 bin kişiyi ilgilendiren yeni bir yeniden yapılandırma yapıyoruz. 2016 Temmuz ayından 2017 yılı Mart ayına kadar vergi borçlarını vadesinde ödemeyen, vergi dairelerine ödenmesi gereken diğer trafik para cezası olur, motorlu taşıtlar vergisi olur, diğer vergilerle baktığımız zaman 7 milyon 200 bin vatandaşımızı ilgilendiren bir yapılandırmayı bu suretle yapmış oluyoruz. Daha önce 2016 Haziran itibarıyla yeniden yapılandırma kanununa başvuran vatandaşlarımızdan sonraki aylarda da 2017 Mart ayına kadar olan dönemde de vergi ve prim borcu var ise, önceki yaptığı başvuruları tekrar güncelleyeceğiz ve bu dönemi de kapsayacak şekilde tekrar yeniden yapılandırmalarını düzenleyeceğiz. Peşin ödeme indirimi geçen defa yapmıştık, yeniden yapılandırma bakımından yine aynı o bütün uygulamalar bu dönemde devam edecek. Bir de 2016 Haziran'dan önceki dönemlerden vergi borcu olmayan, prim borcu olmayan ama 2016 Temmuz'undan sonra ilk defa vergi borcu ve prim borcu olan vatandaşlarımız da bu uygulamadan yararlanacaklar. Yaklaşık 47 milyar lira tutarındaki vergi alacağını yapılandıracağız."
KDV İNDİRİMİ UZATILDI
Başbakan Binali Yıldırım 'ın çok önemli açıklamalar yaptığını ve müjdeler verdiğini belirten Bakan Ağbal, sosyal güvenlik primleri ile ilgili esnafın yüzünü güldürecek açıklamalar yaparken, "Bir süredir bu konuları çalışıyoruz. Mobilya ve beyaz eşyada ÖTV ve KDV indiriminin süresi 30 Nisan tarihinde doluyordu. Hem beyaz eşyada, hem de mobilyada yapılan bu indirim piyasalarda önemli bir canlılığı da beraberinde getirdi. Esnafın yüzü güldü, mal satanlar sevindi. Kampanya büyük ilgi gördü, satışlarda önemli artışlar oldu. Bu sürede hem mobilyacı esnaflar, hem de beyaz eşya satıcıları indirimin uzatılması için sürekli talepte bulundu dedi. Bakanlık olarak bu konuda gerekli çalışmaları ve değerlendirmeleri yaptıklarını anlatan Bakan Ağbal, şöyle devam etti: Konuyu Başbakanımıza arz ettim.
Sayın Başbakan'ımızın talimatları çerçevesinde Maliye Bakanlığı olarak şimdi de kararnameyi hazırlıyoruz. Konut sektöründe KDV indirimini 30 Eylül tarihine kadar yapıyorduk. Şimdi mobilya ve beyaz eşyada da indirimi 30 Nisan tarihinden 30 Eylül tarihine erteliyoruz. Hem mobilya, hem de beyaz eşya sektöründe önümüzdeki aylarda da piyasanın canlanması için önemli bir imkan sağlanacak. Üç aylık sürede yapmış olduğumuz ÖTV ve KDV indirimlerinin bize net maliyeti 350 milyon lira civarındaydı. Yani ÖTVden ve KDV den vazgeçtik ama piyasada bir miktar canlılık oluşunca, satışlar artınca tabii ki ilave vergi geliri tahsil ettik. Yaptığımız hesaplamalara göre burada 350 milyon liralık bir maliyet oluştu. Şimdi bunu 30 Eylül tarihine uzatıyoruz. Yaptığımız hesaplamalara göre bunun vergi gelirlerine net olarak 800 milyon civarında etkisi olacak. İnanıyorum ki mobilya, beyaz eşya ve konut sektöründe yaptığımız indirimler ekonomiyi canlandıracak, hem istihdam sağlayacak, hem üretimi artıracak, hem de piyasada yüzleri güldürecek. Bunun işaretlerini de alıyoruz. Piyasada son dönemde başlayan canlanma artarak devam ediyor. Vergi yoluyla bu anlamda önemli bir katkı sağlamış oluyoruz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.