Mirabal: Kadının yaşam hakkını koruyamayan sistemde demokrasiden bahsedebilir miyiz?

Mirabal: Kadının yaşam hakkını koruyamayan sistemde demokrasiden bahsedebilir miyiz?

İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Şiddete Karşı İletişim-NAR Projesi kapsamında ünlü aktivist Minerva Josefina Tavárez Mirabal'i konuk etti.

Ölümlerinin anısına Birleşmiş Milletler tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün ilan edilmesine yol açan Mirabal kardeşlerin kızı Minerva Josefina Tavárez Mirabal ‘Şiddete Karşı İletişim-NAR Projesi’ kapsamında farkındalık çalışmaları yürüten İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin konuğu oldu. İzmir Havagazı Fabrikası’nda bulunan Uluslararası Basın Merkezi (UBM) Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda, ünlü aktivist Mirabal, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

7-001.jpg

KATLEDİLDİLER

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, “Kadına ve hatta tüm canlılara, doğaya yönelik şiddeti kınamak, sesimizi yükseltmek, çözümler sunmak ve hatta haykırmak için bir kez daha bir aradayız. Patria, Minerva ve Maria Teresa adında 3 kız kardeş, diktatörlüğe karşı Dominik’te yaşayan halkların eşit ve adil bir biçimde yaşayabilmesi adına mücadele ederler ve bu mücadelelerinin bedelini canlarıyla öderler. 25 Kasım 1960’ta diktatörlüğün polislerince vahşice katledilirler. Ölümlerine ise bir trafik kazası süsü verilir. Bugün burada Mirabal kardeşlerin kızı aktivist Minerva Josefina Tavarez Mirabal’la birlikte olmanın heyecanını paylaşıyoruz. Şiddete karşı mücadelemiz ortak” dedi.

aktivist-mirabal-igcde-2-2.jpg

"MEYDAN OKUYORUZ"

İGC’nin ‘Şiddete Karşı İletişim-NAR Projesi’nden bahseden Gappi, “Nar projemiz kapsamında, tüm canlılara şiddet gösterenlere karşı çıkıyoruz. Bizler, 25 Kasım’ların öncelikle ‘ama’ları kaldıran bir farkındalık yaratmasını istiyoruz. Şiddet hangi koşullar altında olursa olsun, nasıl ve neden gerçekleşirse gerçekleşsin, özne kim olursa olsun, ‘o kısa etek mi giymiş, diğeri şöyle yaşıyormuş, ama o da çıldırtmış’ gibi her türlü ayrıntıya meydan okuyoruz” diye konuştu.

"BİRÇOK İNSAN GÖRMÜYOR"

Av. Minerva Josefina Tavares Mirabal, kadınların eşitlik mücadelesinin sürdürmek için siyasi stratejiler geliştirilmesinin önemine vurgu yaptı. Mirabal, “Kadının politik mücadelesi belli bir kesimi değil bütün toplumu etkilemek için bir mücadeledir. Kadının politik mücadelesi, alanı genişletiyor. 200 yıl önce evlerimize özel alanlarımıza hapsedilmişken seslerimi çıkararak başlattığımız bir mücadele haline geldi. Bu görünür olsa bile birçok insan bunu görmüyor. Kendi ülkem Dominik’te 36 saatte bir, Türkiye’de ise 24 saatte bir kadın kendi özel alanı içinde öldürülüyor. Kadının yaşam hakkını koruyamayan bir sistemde demokrasiden bahsedebilir miyiz? Buna demokrasi diyebilir miyiz?” diye konuştu.

6.jpg

BENZİYORUZ

Mirabal, şöyle devam etti: “Kendi ülkemde ileri seviyede yasalarımız var. Bu yasalar özellikle politikadaki kadınlar içinde önemli bir kaynak oluşturuyor. Birkaç günde şunu anladım coğrafi olarak ne kadar uzak olursa olsun benziyoruz, tutkularımız da benzer. Dominik’te, kadın meclis üyeleri olarak ‘Bizim istediğimiz yasalar geçmezse biz de sizin istediklerinize onay vermeyiz’ diyoruz. Yani parti fark etmeden kadınlar olarak bu konularda birlik oluyoruz. Ülkemizde yüzde 40 kadın kotası var ve biz bunun altındayız. Bu stratejiye başladığımızda yalnızca yüzde 9’du. Politikaya atılmak isteyen kadınlara da mutlaka ihtiyacımız var.”

"KADIN ERKEK EŞİT DEĞİL"

Kadın haklarının, insan hakları şemsiyesinin altında olması gerektiğini söyleyen Mirabal, “Kadınların hakları da küçük bir köşede değil insan haklarının içinde. Örneğin sadece kadın olduğunuz için aynı işi yapmanıza rağmen daha düşük ücret almanızı açıklayamıyoruz. Dominik Cumhuriyeti’nde yüzde 30 oranında aynı işi yapmasına rağmen kadın ve erkek eşit ücret alamıyor” dedi. Demokrasi ve insan hakları savunuculuğu bilincinin yaygınlaşmasının önemine değinen Mirabal, İzmir’de bu bilince sahip insanların olduğunu görmenin sevindirici olduğunu kaydetti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.