“MOBİL UYGULAMALARDA HUKUKİ KORUMA YETERSİZ"

“MOBİL UYGULAMALARDA HUKUKİ KORUMA YETERSİZ"

GİRİŞİMCİ FİKİRLERİN KORUMASI İÇİN STARTUP HUKUKU DEVREYE GİRECEK

Genç Liderler ve Girişimciler Derneği’nin (JCI Türkiye) ulusal projesi olan Altın Fikirler Akademisi’nin (AFA) İzmir ayağı tamamlandı. Katılımcılar, girişimciliğin yanında hukuksal alanda da bilgilendirildi. Avukat Ayşegül Zengin, girişimcileri yakından ilgilendiren startup hukuku ile ilgili önemli tespitlerde bulundu. Girişimcilerin ihtiyaçlarına cevap verebilen yasal düzenlemelerin Türkiye’de mevcut olmadığına dikkat çeken Zengin, “Gençler bilgisayar ile dünyayı değiştirmeye hazırlanıyor ancak mevcut düzenlemeler hayatımızın merkezindeki mobil uygulamalara dahi yeterli hukuki koruma sağlamıyor” dedi.
 
 “EĞER BU YATIRIMLAR HUKUKİ OLARAK KORUMA ALTINA ALINMAZSA BÜYÜK KAYIPLAR DOĞURUR”
 
 Türkiye’nin dört bir yanından gelen 42 girişimci adayına startup hukukuyla ilgili bilgi veren Avukat Zengin, bu alanın henüz çok az bilindiğinin altını çizdi. Söz konusu alanda girişimcilerin şirketleşme süreçlerinin takip edildiğini kaydeden Zengin, fikir haklarının bu sayede korunduğunu, bu korumanın bilişim hukuku ile uyumlu yürütülmesine zemin hazırlandığını belirtti. Startup hukukunun, fikre dayanan yatırımlardan, girişimcilerin en az zararla çıkma yollarını araştırdığını ifade eden Zengin, “Girişimci adaylarının, doğası gereği yüksek risk taşıyan startup olgusunun ilk aşamasından başlayarak hukuki zemini doğru sağlamaları çok önemli. Öyle ki, büyük bir heyecanla başlayan girişim fikirlerinin doğru hukuki düzenleme ile koruma altına alınmaması çok büyük hezeyanlara yol açabilir. Yine yatırımcı ve girişimci ilişkisini ileride doğabilecek her ihtimal üzerinde değerlendirmeyen bir ortaklık sözleşmesi de büyük bir emek ve para kaybı doğurabilir. Girişimcilerin, girişimlerinin özellikle başarısız olma ihtimalini düşünerek hareket etmeleri çok önemli” diye konuştu.
 
 “BİRÇOK PARLAK FİKİR YOK OLUYOR”
 
Bu konuda en çok yanlış ortaklıklar ve ticari güven konusunda kapılarının çalındığını anlatan Zengin, “Her girişimin henüz tohum aşamasında doğru bir finansal ve hukuksal analiz ile yola çıkması ve yatırımcı ile ayakları yere sağlam basarak buluşması gerekiyor. Aksi takdirde ülke ekonomisine katkı sağlayabilecek birçok parlak fikir yok oluyor” değerlendirmesinde bulundu.  Yeni bir fikri olan, katkı sağlamak, üretmek isteyen girişimcilere hayalcilik ile yaklaşılmasının risklerine de değinen Zengin, “Bu engeli aşmak için bugün milyonlarca kullanıcısı olan Facebook’un sadece bir fikirden yola çıktığı gerçeğinin hatırlanması gerekiyor. Ülkemizde girişimcilere yönelik teknokentler ve kuluçka merkezleri ile başlayan destek ve teşviklerin yasal düzenlemeler ile güçlendirilmeye ihtiyacı var” şeklinde konuştu.  
 
 “YASAL BOŞLUK VAR”
 
 Bu alandaki hukuki boşluklarla ilgili de önemli tespitlerde bulunan Zengin, şunları söyledi: “Maalesef girişimcinin ihtiyaçlarına cevap verebilen yasal düzenlemeler mevcut değil. Bugün gençler bilgisayarları ile dünyayı değiştirmeye hazırlanırken mevcut düzenlemelerimiz bilgisayar kodları ya da  mobil uygulamalara dahi yeterli bir hukuki koruma sağlayamıyor. Yasal düzenlemelerin inovasyon çağı ile uyumlu hale getirilerek girişim ruhunu yakalayabilmesi ve problemlere seri, pratik çözümler sunabilmesi gerekiyor. Tabii bu noktada biz hukukçuların da girişimcinin dilinden anlayarak onların risklerini onlardan önce görebilmemiz ve hızlı çözümler sunabilmemiz gerekiyor. Genç bir hukukçu olarak girişimcilerin heyecanını paylaşmaktan ve  yeni çıkacakları bu yolda hukuken doğru bir zeminde ilerlemeleri konusunda yardımcı olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.’’

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.