Nefes darlığına dikkat!
Astımın ihmal edildiği takdirde ölüme yol açabileceğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Sabaha karşı sizi uykudan uyandıran nefes darlığı yakınmalarınız varsa sizde astım olabilirsiniz" diyerek uyarılarda bulundu.
Ülkemizde her 4-5 evden birisinde bir astımlı hasta bulunduğunu işaret eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Dünya Astım Günü nedeniyle uyarılarda bulundu.
“ASTIM ÖLÜMLERİ, DİĞER PEK ÇOK HASTALIKTAN ÖLÜMLERE GÖRE ÇOK DAHA GENÇ ÖLÜMLERDİR”
Astım tedavi edilmediğinde kişinin yaşam kalitesini çok bozduğunu ve bazen ölümlere neden olabileceğinin altını çizen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Astım ölümleri, diğer pek çok hastalıktan ölümlere göre çok daha genç ölümlerdir. Eğer zaman zaman bilinen veya bilinmeyen tetikleyici faktörlerle ortaya çıkan; tedaviyle veya tedavisiz bir süre sonra gerileyen, ama sık sık tekrarlayan, özellikle sabaha karşı sizi uykudan uyandıran nefes darlığı, hışıltılı solunum, öksürük ve göğüste sıkışma hissi gibi yakınmalarınız varsa sizde astım olabilir. Astımlı hastaların birçoğunda hapşırma, burunda kaşıntı, akıntı, tıkanma ve geniz akıntısı gibi alerjik nezle belirtileri de eşlik edebilir” ifadelerini kullandı.
“HASTALARIN ÇOĞU EV TOZUNA, POLENLERE VE KEDİ-KÖPEK ALERJENLERİNE DUYARLI”
Astımlı hastaların büyük çoğunluğunda ev tozu akarlarına, polenlere, küf mantarlarına, kedi ve köpek alerjenlerine karşı duyarlılık saptandığına dikkat çeken Prof. Dr. Özlü, “Astım kolay tanı konulan ve tedaviyle kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Güncel tedavilerle astımı olan hastalar, astımı olmayan kişiler gibi normal bir yaşam sürdürebilmektedir. Astımın kontrol altına alınması için hekim ile hastanın, çocuk hastalar için ailesinin işbirliği yapması gerekmektedir” diye konuştu.
“KESKİN KOKULAR, NEM VE DUMAN ATAKLARA YOL AÇABİLİR”
Astımla zaman zaman başka hastalıkların da karıştırılabileceğine işaret eden Prof. Dr. Özlü, dikkat edilmesi gerekenler hakkında şu bilgileri paylaştı:
“Astımla karışabilecek durumlarla ayırıcı tanısının yapılması, hasta için en uygun tedavinin seçilmesi, eşlik eden hastalıklar varsa tedavisi, tetikleyici faktörlerden uzaklaşma, tedaviye uyum, nefes yoluyla alınan ilaçların doğru yöntemle kullanılması ile astım başarıyla tedavi edilir. Bazen meslekler, gıdalar, keskin kokular, nem, duman, işyeri ortamında maruz kalınan gaz ve tozlar, bazı ilaçlar, solunum yolu enfeksiyonları, mevsim ve iklim değişimleri astımlı hastalarda kötüleşmeye, akut astım ataklarına yol açabilir. Günümüzde astım tedavisinde kullanılan etkin ve güvenli ilaçlara sahibiz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.