O büyük acı Konak’ta anıldı

O büyük acı Konak’ta anıldı

Sadece birkaç gün içerisinde binlerce Boşnak'ın katledildiği Srebrenitsa Katliamı’nda yaşamını yitirenler, Konak’ta düzenlenen törenle anıldı.

Törende, soykırımın simgesi kabul edilen mavi kelebeklere işaret ederek yaptığı duygusal konuşmayla dikkat çeken Konak Belediye Başkanı Mimar Abdül Batur, “Toprakları nice medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir şehirden, Konak’tan bakarak, tüm dünya için, barış ve huzur için halen bir umut olduğuna inanıyorum: Özgürlüğün, barışın, kardeşliğin hâkim olacağı, daha yaşanılır bir dünya” dedi.

Soykırımın 24. yılı

Konak Belediyesi ile Konak Kent Konseyi, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir tören düzenleyerek, Srebrenitsa Katliamı’nın kurbanlarını andı. Avrupa’da 2. Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan, en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen soykırımın 24. yılı nedeniyle düzenlenen törene, Konak Belediye Başkanı Mimar Abdül Batur, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkan Vekili Cemal Şenel, İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Vahap Savaşan, Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Birol Özkardeşler, Konak Belediyesi meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

En acı simge: Mavi kelebekler

Törende yaptığı konuşma dikkat çeken Konak Belediye Başkanı Mimar Abdül Batur, mavi kelebeklerin Avrupa’nın orta yerinde, Bosna Hersek’te yaşanan bir katliamın simgesi olarak bilindiğine işaret ederek, “Onlar sonsuzluğu ve özgürlüğü simgeleyen renklerine inat, insanlık tarihine kazınan kara bir lekeyi ortaya çıkardı. Toplu mezarların olduğu yerlerde açan ve adına “ölüm çiçekleri” denilen çiçekler çekiyordu aslında onları. Aileler yakınlarını bulmak için mavi kelebekleri takip etti. Bu, benim bugüne kadar duyduğum en yürek yakan gerçeklerden biri” diye konuştu.

“İnsanlık suçu sayılarla ifade edilemez”

24 yıl önce korkunç bir insanlık trajedisinin yaşandığını dile getiren Başkan Batur, “Bu katliam, bu soykırım, maalesef dünyanın gözü önünde Birleşmiş milletlerin Srebrenitsa'yı Boşnaklar için ‘güvenli bölge’ ilan etmesine karşın, ne yazık ki, önlenememiştir. Bugün bizi burada bir araya getiren işte o çok büyük acı. Hiçbir insanlık suçunun sayılarla ifade edilmesini uygun olmadığını düşünüyorum. Hiçbir sayı o acıyı ve büyüklüğünü ifade edemez. Bir insanın kaybı bile büyük bir yaradır. Ama kaybettiğimiz o insanlar ve insanların sayıları, küçücük çocuklar, kadınlar, gençler, insanlık tarihine geçen, tarif edilemez bir acının yarattığı ve bizlere bıraktığı büyük bir boşluktur” dedi.

“Ben de bir umut taşıyorum”

Sevdiklerinin, ailelerinin izini gösteren mavi kelebeklerin, Bosnalılar için umut olduğunu ifade eden Batur, “Ben de bir umut taşıyorum” diyerek, sözlerine şöyle sürdürdü:

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkan Vekili Cemal Şenel de 1700’ün üzerinde insanın hâlâ toprak altında olduğuna ve 150’nin üzerinde açılmayan toplu mezar bulunduğuna dikkat çekti. Şenel, “Bosna Hersek’in her tarafında soykırımlar, katliamlar yapıldı. Bugün de dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir yönetim sistemi Bosna Hersek’te var. Her an her şey yeniden olabilir. Bugünleri unutturmamak için birlik olmalıyız. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, yurtta barış, dünyada barış” diye konuştu.

“Tüm katliamları lanetliyoruz”

Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu da Srebrenitsa’da ormanlık alanlara, fabrikalara, depolara götürülen 8 bin 372 sivil Müslüman Boşnak’ın katledildiğini belirterek, “Göz göre göre, gün gün katliamın sesleri gelirken BM, AB ve NATO sessiz kalma tercih etmiş ve insanlık tarihinin utanç sayfalarından biri Avrupa’nın tam ortasında yaşanmıştır. Bizler tüm katliamları lanetliyoruz” dedi.

Mavi sulara, kırmızı karanfil

Türkan Saylan Kültür Merkezi’nin önünde yapılan basın açıklamasının ardından, kortej oluşturarak, Gündoğdu Meydanı’na yürüyen katılımcılar, kurbanların anısına denize karanfil bıraktı.

medyaege-001.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.