O yasalar ağırlaşıyor! Teknoloji devleri çok üzülecek

O yasalar ağırlaşıyor! Teknoloji devleri çok üzülecek

Avrupa Birliği, yeni ve daha katı telif hakkı yasasını yürürlüğe sokuyor. Artık Google ve Facebook’un AB’ye yönelik çalışmalarında yeni yöntemler bulması gerekecek.

Avrupa Birliği içerisindeki telif endüstrisi 1 trilyon dolara ulaşmış durumda. AB bloğunda yer alan 11.7 milyon kişi, ekmeğini fikir sanat çalışmalarından kazanıyor. Birlik üyesi ülkelerin hükümetleri, iki yıl önce Avrupa’nın yaratıcı endüstrilerini korumak amacıyla Avrupa Komisyonu’nun aldığı kararları uygulamaya başladı.

Avrupa Komisyonu’nun başkanı Jean-Claude Juncker, “İş Avrupa’nın dijital ortak pazarına geldiğinde, bulmacanın eksik parçası telif reformuydu.” açıklamasında bulundu. Yeni kurallara göre Google ve diğer çevrimiçi platformların müzisyenler, şovmenler, yazarlar, haberciler ve yayıncılarla eserlerini kullanmak için anlaşma yapması gerekecek.

Geçen hafta Avrupa Parlementosu’na verilen bir teklifte, AB’nin yaratıcı endüstrileri, internet aktivistleri, tüketici grupları ve teknoloji firmaları karşı karşıya gelmişti. Wikipedia bu kararı protesto amacıyla bazı ülkelerde sitesini karartmıştı. Teklife Finlandiya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Polonya ve Hollanda karşı çıkarken, Belçika, Estonya ve Slovenya çekimser kalmayı tercih etti. Geri kalan ülkeler ise yasanın geçmesi yönünde oy kullandı.

Yeni yönetimde Google’ın sahip olduğu YouTube, Facebook’un sahibi olduğu Instagram ve diğer platformlar özel filtreler uygulayarak telifli materyallerin yüklenmesinin önüne geçmek zorunda. Yeni yasada sadece yükleyen değil internet sitesi de telif cezasını ödüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.