Obezite Tedavisiyle Zayıflayın!
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar, obezite genel sağlığı tehdit eden, yaşam süresini kısaltan ve kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır.
"Obezite, vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu oluşan kilo fazlalığıdır. Özellikle morbid obezitede hayat kalitesi azalmakta, bazı hastalıklara eğilim artmakta ve hatta yaşam süresinin kısalmaktadır. Bu nedenle günlük yaşamda alınan enerji ile tüketilen enerjinin dengeli olması gerekir. Normal büyüme, gelişme ve hayatın devamı için bu denge şarttır. Tüketilenden daha az enerji alınması zayıflığa ve beslenme bozukluklarına yol açar. Tüketilen enerjiden daha fazla enerji alımı ise alınan enerjinin yağ şeklinde depolanmasına ve şişmanlığa yol açar."
AŞIRI KİLO ÇOK SAYIDA HASTALIĞA SEBEP OLABİLİR
"Obezite tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, bel çevresinin büyümesi, karaciğer yağlanması gibi metabolik sendromun yanı sıra nefes darlığı, uyku apnesi, safra kesesi taşı oluşumu gibi hastalıklara da yol açmaktadır. Bel çevresinin kadınlarda 88 cm, erkeklerde ise 102 cm'den fazla olması yağların karın içinde depolandığını gösterir. İdeal bel çevresi kadınlarda 80 cm'nin, erkeklerde ise 94 cm'nin altında olmalıdır. Şişmanlık fazla kilolu, şişmanlık ve aşırı şişmanlık olarak üç kategoride incelenebilir."
DİYET VE EGZERSİZLE KİLO VERMEK KOLAY DEĞİL
"Şişmanlık, tedavisi çok kolay gibi gözükmekle beraber uygulamanın zor olduğu bir durumdur. Tedavinin özü az enerji almak ve bol enerji harcamaktır. Obezite tedavisinde ilk adım diyet yapmak olmalıdır. Diyet uygulamaları sırasında tek bir çeşit gıda almak ya da öğünlerin hiç yağ içermemesi vs. gibi yöntemler zararlıdır. Yapılması gereken her türlü besin, vitamin ve elementleri dengeli biçimde az miktarda almaktır. Diyet sırasında su ihtiyacı düzenli giderilmelidir. Diyet mutlaka bir diyetisyen desteğiyle yürütülmelidir. Egzersiz ise herkesin düzenli olarak yapması gereken bir aktivitedir. Egzersiz ile hem kalori yakılır hem de kişinin performansı artar. Obezitede tempolu yürüyüş önerilebilecek en uygun egzersiz biçimidir. İkinci sırada ise bisiklete binme ve yüzme gelir."
OBEZİTEDE İLAÇ TEDAVİSİ
"Obezite tedavisinde zaman zaman ilaç tedavisi de uygulanır. Eğer metabolik bir hastalığa bağlı obezite durumu varsa, o zaman ilaçla tedavi yapılmalıdır. Örneğin hipotiroidi olan bir hastaya tiroid ilaçları verilerek tedavi edilebilir. İlaç kullanımı bir endokrinoloji ve metabolizma uzmanınca önerilmedikçe denenmemelidir."
OBEZİTEDE CERRAHİ TEDAVİ
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar "Diyet ve egzersizle kilo veremeyen hastalara cerrahi tedavi önerilebilir. Cerrahi tedavinin amacı çok genişlemiş olan mideyi küçültmek ve gıdaların tam sindirilmeden atılmasını sağlayacak ek işlemler yapmaktır. Hormonal bir hastalığı olmayan ve 3 yılı aşkın süredir aşırı kilolu (VKİ>40) olan erişkinlere cerrahi tedavi önerilir. Vücut kitle endeksi 30-40 arası olan ve fazla kiloları ciddi tıbbi problemlere yol açan hastalara da cerrahi tedavi önerilebilir. Cerrahi yöntemler içinde altın standart olarak kabul edilen gastrik by-pass ameliyatıdır. Midenin çok minik bir bölümü korunup geri kalan kısmı sindirim sisteminin dışında bırakılan bir operasyondur. Ayrıca alınan gıdaların tamamının emilmeden kalın bağırsağa geçmesi için, ek cerrahi işlemler de yapılır. Bu ameliyattan sonra hasta istese de fazla gıda alamaz ve aldığı gıdaların da çoğu tam sindirilmeden kalın bağırsağa atıldığı için hızla kilo verir. Özellikle cerrahi tedavi uygulamalarında hastanın uyumu ve cerrahın obezite konusunda deneyimli olması çok önemlidir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.