Ömer Fethi Gürer, “Vatandaşın borcu artıyor"
Enflasyonla yaşanan krizin vatandaşı borç batağına sürüklediğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Vatandaşın borcu artıyor" dedi.
Ekonomide yaşanan sorunların vatandaşın alım gücünü daralttığı gibi borcunu da ödeyemez duruma düşürdüğüne dikkat çekti. Yokluk ve yoksulluk yaygınlaşırken sabit ve dar gelirlinin geçim sıkıntısı ile boğuştuğunu belirtti. Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinden alınan verilere göre bu yıl 1 Ocak – 24 Haziran günleri arasında icra ve iflas dairelerine UYAP üzerinden toplam 4 milyon 562 bin yeni dosya geldiğine değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İktidar yaşanan kriz için aldığı tedbirlerle sonuç almayacağını görmeli ve yanlış ekonomi programlarından vazgeçip gerçekçi önlemlere yönelmelidir” dedi.
VATANDAŞ HIZLA BORÇLANIYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer CHP grup uzmanlarının derlediği bilgilere göre;
Gelirleri ve tasarrufları enflasyon karşısında eriyen vatandaşlar, gelirlerinin yetmediği zorunlu harcama ve borç ödemelerini yapabilmek için hızla borçlandığını işaret etti. Gürer, “Son altı haftada (6 Mayıs -17 Haziran arasında) vatandaşların borçlarında 91 milyar liralık artış yaşandı. Bu arada, kredi faizlerinin enflasyonun oldukça altında kalması da vatandaşların borçlanmalarını artırıyor. Bireylerin bankalara ve finansman şirketlerine olan (konut, taşıt, ihtiyaç ve kredi kartı) borcu (takiptekiler de dahil) 17 Haziran itibariyle 1 trilyon 206 milyar liraya yükseldi. Vatandaşların bu borcunun 930 milyar lirası bireysel (konut, otomobil, ihtiyaç) kredilerinden, 275 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanıyor. Son hafta tüketici kredilerinde 5,9 milyar liralık artış, kredi kartı borçlarında ise 696 milyon liralık bir azalış yaşandı. Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçları ise 28,2 milyar lira düzeyine çıktı. Bankaların takipteki bu borçlarını düşük bir bedel karşılığında varlık yönetim şirketlerine devrediyor olmaları bu rakamı olduğundan daha düşük gösteriyor. Vatandaşların varlık yönetim şirketlerine 32,9 milyar, TOKİ’ye ise 27 milyar lira borcu bulunuyor. Vatandaşların, bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan (tahsili gecikmiş borçlarda dahil) toplam borcu 1 trilyon 266 milyar lira düzeyinde seyrediyor” diye konuştu.
CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Verilere göre, vatandaşların bankalara olan borcunda yıl başından bu yana 180 milyar liralık, toplam borçlarında ise 182 milyar liralık artış yaşandı. Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinden alınan verilere güre bu yıl 1 Ocak – 24 Haziran günleri arasında icra ve iflas dairelerine UYAP üzerinden toplam 4 milyon 562 bin yeni dosya geldi. 3 milyon 352 bin dosya ise sonuçlandırıldı. Yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,8 oranında İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı son bir yılda 1 milyon 485 bin adet artarak 24 Haziran itibariyle 23 milyon 778 bine çıktı. Bu bilgiler ışığında mevcut ekonomik programla sorunlar daha da artacak görülüyor. Enflasyon canavarı sabit ve dar gelirlileri büyük ölçüde yoksullaştırdı. Emekli ve asgari ücretli TÜİK’ in değil de gerçek enflasyon üzerinde bir artmış sağlanmadan borçlanmada ödeme güçlüğü de son bulmaz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.