Ömer Fethi Gürer, “Yaşlı sağlığı hizmetleri güçlendirilmelidir ”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Aile ve Sosyal Hizmetler Derya Yanık, ülkemizde 530 bin kişinin ‘aile bakım yardımından’ yararlandığını açıkladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, engelliler ve yaşlılar için ödenen bakım yardımlarını, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
Gürer, önergesinde, “Türkiye'de kaç engelliye evde bakım ücreti ödenmektedir?
Kaç yaşlıya evde bakım ücreti ödenmektedir?
2018 ve 2019 Mart ayı itibariyle engelli ve yaşlılara evde bakım ücreti olarak aktarılan devlet katkısı ne kadardır? Kadın erkek dağılımı nedir?” şeklinde sorular yöneltti.
BAKIM YARDIMI YAPILIYOR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Derya Yanık, “ilgili kanun maddesi kapsamında her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3’iinden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilerin evde bakımına destek için aylık 2.354,45 TL evde bakım yardımı verilmektedir” dedi. Bakan Yanık, evde bakım yardımından yararlanan kişi sayısının ise yaklaşık 530 bin kişi olduğunu açıkladı.
GÜRER: “YAŞLI NÜFUS ARTIYOR”
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise ülkemizde yaşlı nüfusun giderek arttığına dikkat çekti. Belirli bir yaşı geçtikten sonra yaşamlarını bir başkasının yardımıyla yürütmek zorunda kalan çok sayıda yaşlı bireyin bu süreci çok sancılı bir şekilde geçirmekte olduğuna işaret ederek, “Bu konuda hayata geçirilen uygulamaların revize edilerek, yaşlı bireylerin bu süreci daha kaliteli geçirmesine olanak sağlayacak düzenlemelere gidilmeli” dedi.
KİMSESİ OLMAYAN YAŞLI VE HASTALARIN DURUMU DAHA VAHİM
Bir yakını olan yaşlıların evde bakın hizmeti alabildiğini ancak kimsesi olmayan yaşlı ve hasta bireylerin de olduğuna vurgu yapan Gürer, bu konuda da bir düzenleme yapılmasının zaruri hale geldiğini belirtti.
Gürer, ”Bakım güvence modeli kurulması ve Bakım Sigortasının başlatılması sağlanmalıdır. Uzun dönem yatılı kurum bakımı hizmeti için yetersiz kapasitelerin arttırımı sağlanmalıdır. Yaşlılara yönelik gündüz bakım hizmetleri yaygınlaştırılmalıdır. Yaşlı sağlık hizmetleri güçlendirilmelidir” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.