Ömer Fethi Gürer'den spor kulüplerine destek çağrısı!
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Spor Kulüpleriyle ilgili Kanun Teklifi’nin görüşmelerinde “Spor yalnızca futboldan ibaret olmamalı, amatör spor kulüpleri ve engelli spor kulüplerinin sorunlarını çözecek düzenlemeler sağlanmalı” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanun Teklifinin görüşülmesi sırasında söz alarak konuşma yaptı. Gürer, spor kulüplerinin ve özellikle amatör kulüplerin yaşadığı sorunlar, ülkemizdeki yabancı sporcu sayısı, Niğde Anadolu FK’yı 3. Lige düşüren satış süreci, Niğde’de yapımına geçen yıl başlanmasına rağmen halen temel olarak duran Niğde Stadının durumu ve sporla ilgili genel sorunlara dikkat çekti.
FUTBOL DİYİNCE AKLA ŞANS OYUNLARI GELİYOR
Günümüzde "spor" deyince akla futbol, "futbol" deyince büyük bir endüstri, "endüstri" deyince rant ve şans oyunlarının geldiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan Kanun Teklifinin ağırlıklı olarak profesyonel futbol kulüpleriyle ilgili düzenlemeler içerse de Bakanın atama yetkilerini güçlendirip özerkliği sınırlandırsa da yine de bir adım olarak değerlendirilebileceğini ifade etti.
1860 SPOR KULÜBÜ, 8 MİLYON 320 BİN LİSANSLI SPORCU VAR
Ülkemizde 1.860 spor kulübünde 8 milyon 320 bin 347 lisanslı sporcu görülse de bunun ne kadarının aktif olduğunu belli olmadığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ülkemizde 92 ayrı ülkeden, futbol hariç, 3.320 yabancı uyruklu sporcu vardır. Türkiye Futbol Federasyonuna tescilli futbol kulübü sayısı 5.751'dir. 282.605 amatör futbolcu, 308.008 profesyonel futbolcu lisanslıdır. 74 ayrı ülkeden, 273 Süper Lig'de, 101 de 1. Lig'de top oynamaktadır. 8 milyon 250 bin üniversite öğrencimizden 24 bini sporcudur. Bu da sporda hangi noktada olduğumuzun ilginç ve somut bir göstergesidir. Amatör spor kulüpleri ve engelli spor kulüpleri üvey evlat muamelesi görmekte, bu düzenlemede, bu yasada -teklif olarak dahi- yer almamaktadır” dedi.
GÜRER’İN, “NİĞDE SPOR TARİHİ” KİTABI
Aynı zamanda Niğde Spor Tarihi kitabının da yazarı olan Gürer, 540 sayfalık kitapta dağcılıktan kayağa, güreşe, boksa kadar çok sayıda spor branşıyla ilgili bilgilerin yer aldığına dikkat çekerek, “ O zamanlarda okullarda spor aktif olarak yapıldığı gibi, fabrikaların da spor kulüpleri vardı. 1926 yılında Niğde'de kadın güreşçi bulunuyor” diyerek, insanların geçmiş yıllarda insanların sporun her dalına ilgi duyduğunu anlattı.
YIKILAN STADIN YERİNE YENİSİ YAPILACAKTI AMA…
Niğde’de sporla ilgili altyapının yetersizliğine de değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 1970 yılında yapılan,1987 yılında genişletilen ve 2106 yılından bu yana da yenisinin yapılacağı söylenen stadın geçen yıl Mayıs ayında yıkıldığını ancak 550 gün içinde tamamlanacak delinen stadın halen yıkıntı olarak durduğunu belirtti.
NİĞDE ANADOLU FK NEDEN KÜME DÜŞTÜ?
Bu durumun profesyonel futbol liginde Niğde’nin tem temsilcisi olan Niğde Anadolu FK’ya olumsuz etki yaptığına işaret eden Gürer, “Niğde Anadolu Futbol Kulübü var, bu kulübü 2018 yılında altyapıda sporcu yetiştirmek için İzmir Altınordu Spor Kulübü satın almıştı, daha sonra geçen yıl Galatasaray Kulüp Başkanı Burak Elmas bu takımı satın alarak bölge için önemli bir altyapı spor kulübünü oluşturdu ama stat olmayınca Niğde Anadolu Futbol Kulübü, üniversite stadında maçlarını yapmak zorunda kaldı, Niğde üniversite stadında da kar yağdığında, kepçeyle stadın zemini kazınınca tarlaya döndü ve göçebe olarak oradan oraya maçlarını oynamak zorunda kalan bir takıma dönüştü. Sonunda ne yazık ki Niğde Anadolu Futbol Kulübü küme düştü. Böyle olunca da Niğde'nin tek profesyonel sayılabilecek takımı bir alt kümeye düşmüş oldu” hatırlatmasında bulundu.
NİĞDE STADI NE ZAMAN TAMAMLANACAK?
Niğde stadının söz verildiği gibi bir an önce yapılıp Niğde'ye kazandırılması gerektiğini anlatan Gürer, “Düşünce olarak Niğde Anadolu Futbol Kulübünün, Galatasaray Kulübünün bir alt kulübü olarak genç sporculara kapı açan bir kimliğe erdirilmesi güzel bir gelişmeydi. Bunun gibi profesyonel spor kulüpleri 1'Lig'de ve Süper Lig'deki takımların benzer girişimlerini Anadolu'ya yaymalarının faydası olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
ALTYAPI GELENEĞİ DE KAYBOLMAYA YÜZ TUTTU
Geçmiş yıllarda futbol maçlarının, oynanan koşullar olumsuz da olsa ilgi bulduğu gibi, diğer spor branşlarının da yaygın yapıldığını anımsatan Gürer, “Bugün ne acı ki çoğu lisemizin kapalı spor salonu olmadığı gibi, okullarda sportif faaliyetler oldukça geriye düştü. Yani biraz evvel söyledim, 8 milyonun üzerinde üniversite öğrencisinin 24 bininin aktif sporcu olduğu bir ülkede altyapının ortadan kalkması spora verilen geniş tanımın daralmasına neden oldu” dedi.
AMATÖRLERE VE ENGELLİ SPORCULARA DESTEK VERİLMELİ
Sporun yalnızca futboldan ibaret olmaması gerektiğine işaret eden Gürer, amatör spor kulüpleri ve engelli spor kulüplerinin sorunlarını çözecek düzenlemeler sağlanmasını istedi.
Gürer, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“ Bugün engelli spor kulüpleri malzeme temin edemiyor, bir kentten bir kente giderken sponsor aramak zorunda kalıyor. Oysa, bunlarla ilgili geniş bir düzenlemeyi gerçekleştirip her kesimin spor yapacağı, sporun da faydalarında buluşacağı bir düzenlemenin ihtiyaç olduğunu düşünüyorum…”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.