“Palmiye Kırmızı Böceği İzleme, Eğitim ve Mücadele Projesi” İzmir’de Anlatıldı
2005 Yılında ülkeye giriş yaparak palmiyelerde önemli kayıplara yol açan Palmiye Kırmızı Böceği Mücadelesi için hazırlanan yeni projenin tanıtımı İzmir İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda yapıldı.
Toplantıya İl Müdürü Musa Bakan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nursel Koçyiğit Tekalmaz, Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Enver Durmuşoğlu’nun yanında İlçe Belediye temsilcileri ve İlçe Müdürlüğü teknik elemanları katıldı.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Uzman Hasan Deda Büyüköztürk tarafından koordine edilen proje, zararlının ülke genelindeki bulaşıklık durumu ve yıl içerisindeki yoğunluk düzeyinin belirlenmesini, izlenebilirliğinin sağlanmasını, mücadelesinin yapılmasını ve bu konuda eğitimler verilmesini amaçlıyor.
Hem projeyi tanıtan hem de zararlı ve mücadelesi konusunda ayrıntılı bilgi veren Uzman Hasan Deda Büyüköztürk; karantinaya tabi zararlılardan olan Palmiye Kırmızı Böceği(Thynchophorus ferrugineus)’nin palmiye ağaçlarında tespit edilmesi durumunda mücadelesinin, bulaşıklığın ilerleyen dönemlerinde ise imhasının zorunlu olduğunu hatırlatarak, “2017 yılında hazırlanan bu ulusal proje ile güç birliği yapacağız ve ülke genelinde palmiyelerimizi kurtaracağız” dedi. Büyüköztürk zararlı ile ilgili karantina tedbirleri ve mücadelesi konusunda da ayrıntılı bilgiler verdi.
Toplantıya katılan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi’nde görevli Ziraat Mühendisi Meral Özçekici ise Palmiye Kırmızı Böceği ile Mücadelede İzmir İlinin durumunu anlattı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Burcu Çıtırıkkaya da belediyenin zararlı ile mücadele konusunda faaliyetlerinden bahsederek bir sunum gerçekleştirdi.
Toplantı katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasıyla son buldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.