Para almayanı dövecekler!

Para almayanı dövecekler!

Ali Eyce yazdı; Para almayanı dövecekler!

Uzun süredir sorun yaşadığımız enflasyonla ilgili olumlu veriler gelmeye başladı.

Belki de bu olumlu verilerden dolayı Ekonomi programının başında bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i 'İstifa' ettiğini iddia ederek küçük bir olumsuz dalga yaratmaya çalıştılar.

Bakan Şimşek, sözlü açıklama yaptı, yetmedi yazılı olarak da herkese duyurdu, "Ekonomi programını başında, ekibimizle birlikte görevimizin başındayız" diyerek.

Ekonomik veriler önümüzdeki haftalarda ve aylarda biraz daha olumlu gelmeye başlarsa korkarım ki, 'Hazine ve Maliyet Bakanı Mehmet Şimşek öldü' haberleri de Allah geçinden versin, dolaşıma sokulacaktır.

Olumlu veriler gelmeye devam etsin de kimi öldürürlerse öldürsünler, yalandan ölümün kimseye faydası da olmaz, zararı da.

Ekonomiden iki kere iki dört kadar anladığım kadarıyla yazıyorum, ekonomi uzmanı veya profesörü falan değilim peşin söyleyeyim.

Bankalardan sizlere de geliyor mu bilmem, bugünler de 'Krediniz hazır', 'Kredi limitin yükseltildi' 'Kredinizi kullanabilirsiniz' 'Faizler düştü şimdi çekin' diye mesajlar geliyor bilmiyorum ama geldiğini tahmin ediyorum.

Dünya da paraya ihtiyacı olan, paranın değerini bilen bir tek ben olmasam gerek.

Bankalardan kredi kullanımıyla ilgili öyle bir baskı var ki, neredeyse kredi kullanmayana küsecekler, parayı almayanı dövecekler.

Düne kadar yüksek enflasyona bağlı olarak bırakın kredi vermeyi, kredi kartlarının limitlerini bile yüksek faizlerden dolayı kısıtlayan bankalara ne olduysa, birer 'Hayır Kurumu' pozisyonuyla hareket etmeye başladılar.

Hayır kurumlarımıza haksızlık olmasın, onların parayla pulla işi olmaz.

Bankaların bu insanları kredilendirme randevusu, baskısının altında yatan işte o enflasyonla ilgili olumlu verilerin gelmesi.

Faizlerin yavaş yavaş düşeceği konusunda herkes kadar hem fikir olan bankalar, faizler daha da düşmeden olduğu yükseklikten insanlara para vermeye, borçlandırmaya çalışıyorlar.

Bu ay çektiğiniz kredinin faiziyle, iki ay sonra çekeceğiniz kredini faizinin aynı olmayacağını net olarak biliyorlar.

'Kredi faizleri düştü' derken, 'Kredi faizleri daha da düşecek' diyemiyorlar.

Onlar da haklı, paradan para kazanmanın yolu faizler yükselirken değil, düşerken tutunabilmekte.

Çok ama çok acil paraya ihtiyacınız yoksa, sırf para edinmek için parayı tercih edip kredi çekmeyin.

Hele ki, gayrimenkul alımlarına hiç mi hiç girmeyin.

Faizlerin düşmesiyle gayrimenkullerde de gayrimenkul dışı bütün üretim bantlarında da ciddi bir fiyat düşüşü bekleniyor.

İstediği fiyata satamayanlar, satın alabileceğin fiyata vermeye hazırlar.

Alabileceklerin, alım gücünün oluşmasını bekliyorlar.

Gelecek ekonomik öngörülere göre bankaları, paradan para kazanmaya iten bu faktörün diğer nedeni ise faizin yüksek haliyle yatırılan vadeli paraların faizlerinin ödenmesi.

İkiden satıp, beşten ödemek matematiksel olarak üç kayıpla işlemi kapatmak demektir.

61a875f286b24a1114655ea4.webp

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.