“Planla-Yap” Gayrimenkulde yeni dönem
İzmir'de gayrimenkul sektöründe yaşanan değişim masaya yatırıldı. Bina üretiminde "Yap-Sat" dönemi kapanırken "Planla-Yap" döneminin kapısı açıldı.
Gayrimenkul sektörünün önde gelen markalarından FC Real Estate Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Okay ve Genel Koordinatör Tezcan Okay, bina üretiminde “yap-sat” döneminden “planla-yap” dönemine geçilmeye başlandığını, yaşam tarzlarını yakından takip edenin de sektörde başarıya ulaştığını söyledi. Gülçin Okay, Alsancak’taki işyerlerinin kapanmasının önemli nedenleri arasında mülk sahiplerinin yüksek kira bedeli istemesinin dışında yeni neslin alışverişte internete kaymasının da büyük etken olduğunu söyledi.
Alsancak Rotary Klübü’ne konuk olan Gülçin ve Tezcan Okay, İzmir'de gayrimenkul yönetimi konusunda üyelere bilgi verdi. Gayrimenkul konusunda İzmir’in yükselen bir değer olduğunu ancak plansız yapılan gayrimenkul üretiminin amaca ulaşmadığını ifade eden Gülçin Okay, “Gayrimenkulün ürün yerine hizmet olarak ele alınması gerekli. Planlayarak yapılmalı. Her lokasyona her gayrimenkul yapılmaz” dedi. Müteahhitlerin yaşam danışmanlarından fikir alarak yaptıkları yapıların halka ulaşmasıyla mutlu yaşam alanları üretildiğini belirten Okay “İzmir’de yeni tip gayrimenkullerin bitişi yeni başladı ve yaşam bu alanlarda başladı. Sektör hala emekleyen bebek konumunda. Biz de eksiklerini ve artılarını görme fırsatı bulduk. Buradan anladık ki müteahhitler sosyal tesislere bütçe ayırdıklarında kazançları daha fazla artıyor. Çünkü sosyal tesisler için daire satın alınıyor” dedi.
“Yeni kuşak trendi belirliyor”
Alsancak’taki boş dükkanlara da değinen Okay, “Alsancak'taki dükkanların iş yapamamasının sebepleri yeni kuşağın internetten alışveriş yapmaları, internetten halledemediği tek şey kafeterya ve sosyalleşme. İnsanlar zaman kıymetli olduğu için gittiği yerde eğlenip işlerini halledip dönmek istiyor. Bu da küçülmeye sebep oluyor. İstanbul’da da aynı şey geçerli zincir dükkan sayısını azalıyor. Bankalar da fazla kira ödemek istemiyor. Buna karşılık mal sahipleri kira bedellerini yüksek tutuyorlar. Yeni işyeri de açılmadığı için dükkanlar boş kalıyor. Planlama hataları giderilirse İzmir canlanacaktır” yorumunda bulundu.
Alsancak Rotary Klübü Başkanı Arda Işık da her sektör gibi gayrimenkulde de yenileşim ve değişimin yaşandığını söyledi. Müteahhitlerin yeni neslin taleplerine yanıt verecek şekilde yapılanmaya mecbur olduğunu ifade eden Işık, konuk konuşmacılara katılımlarından dolayı plaket verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.