Plastik Sektöründe Dev Atılım!
Fonksiyonel mühendislik plastikleri geliştiren ve üreten İzmir Makine Sanayi - imspolymers, kuruluşundan 22 ay sonra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylı Ar-Ge Merkezi oldu.
Üniversite-sanayi işbirliğini geliştirebilmek için 2015 yılının ocak ayında kendi öz kaynaklarıyla dev bir Ar-Ge yatırımı yapan İzmir Makine Sanayi - imspolymers, Türkiye’nin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylı 641. Ar-Ge Merkezi unvanını aldı. Genel Müdür Yardımcısı Akın İşbilir, “Hedefimiz katma değeri yüksek ürün geliştirerek sektörümüzde kilogram başına 1,6 dolar seviyesinde olan ihracat fiyatını 3 dolar ve üzerine çıkarmak.” dedi.
22 AYDA TÜRKİYE’NİN 641. AR-GE MERKEZİ OLDU
İzmir Makine Sanayi – imspolymers’in kuruluşundan 22 ay gibi kısa bir süre sonra Ar-Ge Merkezi olmasının büyük bir başarı öyküsü olduğunu vurgulayan İşbilir, “Başarının altında yatan temel unsur, bir Ar-Ge şirketi olma idealiyle yola çıkmış olmak. Ülkemizde süreç, üretici olmaktan Ar-Ge’cilik kimliğini kazanmaya yönelik çalışır. Gelişmekte olan tüm ülkeler için kaçınılmaz olan bu evrim sürecinde, idealist, sabırlı ve inançlı hareket etmeyen işletmelerde Ar-Ge’ci profili genellikle prematüre doğar. Çünkü, işin ucunda hayatta kalabilmek için geliştirilen seri üretim endeksli bir refleks vardır.
Biz Ar-Ge yatırımı ile yola çıktık. Gerekli bütün teçhizatlar Ar-Ge şirketi olma üzerine temellendirildi. 4 Eylül 2017 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına başvurumuzu yaptık, 5 Ekim 2017 sabahı Türkiye’nin 641. Ar-Ge Merkezi belgemizi aldık. Normal şartlar altında hazırlık aşamasından sonra başvuruyla birlikte süreç 75 günde tamamlanıyor ama ilk günden bu yana gerek mental gerekse altyapısal olarak kendimizi bu başvuruya hazır hâle getirdiğimiz için bizde bu süreç 30 günde tamamlandı.” diye konuştu.
KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜN ÜRETİMİ
Bu noktadan sonra en önem verdikleri konunun sürdürülebilirlik olduğunu belirten İşbilir, gerek iç gerek dış pazara katma değeri yüksek ürünler geliştirmeyi ve üretmeyi planladıklarını söyledi. Türkiye’nin plastik sektöründe Avrupa’da 2., dünyada 7. sırada yer aldığına değinen İşbilir, “Kilogram başına ihracat 1,6 dolar seviyesinde. Bu da yaptığımız işin nitelik itibarıyla düşük katma değerli bir iş olduğunu gösteriyor. Dünya standartlarında bu rakam 4 dolar civarında. Biz işin fason imalatçılık kısmında yer alıyoruz. Hammaddenin yüzde 90’ı yurtdışından ithal ediliyor, yine aynı oranda yurt dışından ithal edilmiş makinelerle işleniyor. Üzerine sadece işçilik konuyor ve daha sonra iç ve dış piyasaya arzı gerçekleşiyor. Biz hammaddenin bir kısmını dışarıdan getirsek de iştigal ettiğimiz alan itibarıyla, malzemeye kattığımız özellik nihayetinde, katma değerli ürün geliştirerek iç ve dış piyasaya sunmak üzere 1,6 dolar seviyesinde olan ihracat fiyatını 3 dolar ve üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bunlar sektörümüz bazında ulusal hedeflerle örtüşen metrikler.”dedi.
İKİNCİ ÜRETİM HATTI
Genel Müdür Metin Taştan da İzmir Makine Sanayi – imspolymers’in yıl sonu itibarıyla ikinci üretim hattını tamamlayacağını ifade etti. Bu yatırımın ardından yıllık 8 bin ton bileşim (compound) ürün üretimi yapabilecek kapasiteye ulaşacaklarını kaydeden Taştan, “Yatırımlarımız durmayacak. 2. hattan sonra 3. ve 4. hatların yatırımını da önümüzdeki birkaç yıl içinde yapmayı planlıyoruz. Sadece hammadde ile sınırlı kalmayı düşünmüyoruz. Projelerin çıktısı olan bazı ürünlerin üretimine yönelik yatırımlarımız da önümüzdeki dönemlerde olacak.
Farklı ürünlere yöneliyoruz. Polimer piramidinin üst seviyesindeki katma değeri yüksek ürünleri üretebilecek proje alt yapısını kurmaya çalışıyoruz. Sadece makine yatırımı yapmıyoruz, insan kaynağına da ciddi yatırım yapıyoruz. Üniversite sanayi işbirliğine örnek teşkil edecek insan kaynağımız ilk gün itibarıyla oluştu. Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yoldaş Seki ve Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sarıkanat Ar-Ge danışmanlığı görevini yürütüyor. Değerli hocalarımızın çevresindeki yakın çalışma arkadaşlarıyla proje bazlı işbirliği kuruyoruz. Doktorasına devam eden 2, yüksek lisansına devam eden 4 ve yüksek lisansa başlayacak 2 arkadaşımız var. Şu anda üçte biri mühendis ve temel bilimci olan 46 çalışanımız var. Yıl sonuna kadar bu rakamın 50’yi geçmesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
İzmir Makine Sanayi - imspolymers olarak 2023 yılında Türkiye’nin ikinci 500 şirketi arasında yer alabilecek bir şirket konumuna gelmek için çalıştıklarını dile getiren Taştan, “3 yıl içinde ciromuzun yüzde 50’sini ihracatla gerçekleştirmeyi umuyoruz. Hedef ülkelerimiz arasında İran, Türkî Cumhuriyetler, Doğu Avrupa ülkeleri Polonya, Çekya, Romanya, Litvanya, Güney Afrika ve İngiltere başta olmak üzere Avrupa’nın diğer ülkeleri var.” dedi.
İzmir Makine Sanayi - imspolymers
Ege Üniversitesi bünyesindeki ideEGE Teknopark binasında bir Ar-Ge ofisi açmış, faaliyete geçtiği ilk yılda bir TÜBİTAK ve bir SANTEZ projesi onaylanmıştır. 18.700 metrekarelik bir arazi içinde 5.600 metrekare kapalı alanda kurulu fabrika, fonksiyonel ve yenilikçi termoplastik kompozit karışımlar üretmeyi ve bunlardan katma değeri yüksek ürünler geliştirip, üretimde kalite sürekliliğini sağlamayı kendine amaç edinmiştir. Laboratuvar ortamında geliştirilen malzemeler, uluslararası geçerliliği olan test ve analiz yöntemleri kullanılarak karakterize edildikten sonra seri üretime geçilmektedir. Üretimde malzeme kalitesinin sürekliliğini sağlamayı öncelikli hedef olarak belirleyen fabrikanın, son teknolojiye sahip Ar-Ge laboratuvarlarında, ISO ve ASTM standartlarına uygun testler ve analizler yapılabilmekte ve müşteri odaklı çözümler üretebilmek adına bilimsel çalışmalar titizlikle yürütülmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.