Plastik tüketimi 2050’ye kadar ikiye katlanacak
Yeni bir araştırmaya göre, G20 ülkelerinde plastik kullanımı, yüzyılın ortasına kadar neredeyse ikiye katlanacak.
Düşünce kuruluşu Economist Impact’ın ve Nippon Vakfı’nın araştırma grubu Back to Blue’nun yeni çalışmasına göre, geri dönüşümü artırmaya veya tek kullanımlık plastik tüketimini azaltmaya yönelik mevcut programlar plastik kullanımı azaltmak için yetersiz ve daha kapsamlı bir küresel plan gerekiyor.
Birleşmiş Milletler, önümüzdeki yılın sonuna kadar yasal olarak bağlayıcı bir anlaşma hazırlamak amacıyla, Kasım ayında Uruguay’da plastik kirliliğiyle mücadele için bir anlaşma müzakerelerine başladı. Müzakerelere 175 kadar ülke imza attı.
Ancak Back to Blue, müzakerelerin başarısız olması durumunda, G20 ülkelerindeki yıllık plastik üretiminin mevcut büyüme oranlarına göre 2050 yılına kadar 451 milyon tona yükselebileceğini söyledi.
Araştırma grubuna göre, müzakerelerin oldukça zorlu geçecek ve alınacak karar gelecek için önemli mesajlar taşıyacak.
Çalışma, tek kullanımlık plastiğin daha agresif bir şekilde yasaklanması, daha yüksek üretim vergileri ve firmaları geri dönüşüm ve imha da dahil olmak üzere ürünlerinin tüm kullanım ömründen sorumlu kılmak için zorunlu planlar çağrısında bulundu.
Back to Blue, birleşik önlemlerin yıllık tüketimi 2050 yılına kadar 325 milyon tonla sınırlayabileceğini, ancak bunun 238 milyon doldurulmuş çöp kamyonuna eşdeğer olacağını söyledi.
Rapora göre, tek kullanımlık plastik ürünlere yönelik ulusal yasakları henüz uygulamayan G20 ülkeleri arasında Brezilya, ABD, Endonezya ve Türkiye yer alıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.