Polikistik over'da ikili aşı dönemi!
Özellikle genç kızlarda adet gecikmesi ile başlayan, ardından kısırlığa kadar devam eden polikistik over hastalığı tedavisinde ikili aşı yöntemi ile başarı oranının arttığı açıklandı.
Türkiye’de genç kızların yaklaşık yüzde 15’inde görülen ve tedavisinin geciktiği durumlarda kısırlıkla sonuçlanan polikistik over hastalığının ikili aşı yöntemi ile tedavi edilebileceği kaydedildi.
Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, Türkiye’de her beş kadından birinde, genç kızların ise yüzde 10-15’inde polikistik over sendromunun bulunduğunu söyledi. Bu rahatsızlığa sahip hastaların yüzde 8-10’luk kısmının kısırlık tedavisi gördüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Çoksüer, “Polikistik over hastalığında yeni yöntem ikili aşı tedavisidir. Polikistik over hastalığı genç kızların yüzde 15’ine yakınında görülebilen bir hastalıktır. Bu hastalığa yakalanan kişilerin yüzde 10’luk bir kısmında ise kısırlık ortaya çıkmaktadır. Polikistik over hastalığı bizim için çok önemlidir, bu tür hastalara uygun bir tedavi protokolü uygulanmazsa başarıya ulaşmakta zorluk çekilebilir.
Polikistik over hastalığı, kadınlarda adette gecikme, vücuttu tüylenme, kıllanma ve aynı zamanda kadınlarda sivilcelenme nedenleri ile ortaya çıkabilir. Bu şikayetleri olanların polikistik over hastalığına yakalanma oranları yüksek oluyor. Bu hastalığa yakalanan kişilerin çocuk sahibi olma oranlarında azalma oluyor. Fakat yeni teknolojik imkanlarla bu hastalıkta başarı oranlarında ciddi anlamda arttığını söyleyebiliriz. Avrupa’da yapılan çalışmalarda ikili aşı ile polikistik over hastalarında başarı oranlarının ciddi oranda arttığını görebiliyoruz.
İkili aşı hem tedavide başarı oranını arttırıyor hem de hamilelik olduktan sonra düşük olma ihtimalini azaltıyor. Bu tedavileri biz kendi kliniğimizde polikistik over hastalara bu uygulamayı yapıyoruz, hem gebelik oranının arttığını görüyoruz hem de düşük oranlarının ciddi oranda azaldığını görüyoruz. Avrupa ülkelerinde bu yöntem çok yaygın olarak kullanılmakta fakat ülkemizde çok nadir olarak uygulanıyor. Bu başarıları gördüğümüz için biz de kendi kliniğimizde bu yöntemi kullanıyoruz. İnşallah ileride polikistik over hastalarında bu yöntemin kullanılma oranının daha da artacağını düşünüyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.