Portakal Kabuğu Portakaldan Pahalı

Portakal Kabuğu Portakaldan Pahalı

Türkiye'nin narenciye deposu denilen Çukurova'da portakalın fiyatı 50 kuruşa düşünce üretici kabuğunu kilosu 2.5 liradan satmaya başladı.

Türkiye'nin narenciye deposu denilen Çukurova'da portakalın fiyatı 50 kuruşa düşünce üretici kabuğunu kilosu 2.5 liradan satmaya başladı.

Portakalın yoğun olarak üretildiği bölgeler olan Adana, Kadirli, Kozan ve çevre bölgelerde bu yıl satışlardan umduğunu bulamayan çiftçiler kabuğunun piyasasını öğrenince yüzleri güldü. Portakal üreticisinin elinden kilosu 50 kuruştan çıkarken, kurutulmuş kabuk ise piyasada 2.5 TL'ye satılıyor. Gıda, kozmetik, ilaç sanayi gibi sektörlerde kullanılan kurutulmuş kabuk yurt içinde satıldığı kadar, yurt dışında da Almanya, Fransa, İngiltere gibi Avrupa ülkelerine de ihraç ediliyor. Fiyatlar bu yıl üreticinin yüzünü güldürmeyince üretici yeni sektör olarak portakal kabuğu üretimine başladı.

Hürriyet'in haberine göre Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde portakal kabuğu alım satımı yapan Mikail Sarıgül, önceki yıllarda bölgede 20-30 ton arası kabuk ihracatı yapılırken bu yıl sadece Kadirli ve Kozan ilçelerinden 150 ton kabuğun yurt içi ve yurt dışı piyasasına satıldığını belirtti.

Evlerde tüketilen portaka kabuklarını almaya başlayarak 10 yıl önce bu işe adım attığını söyleyen Sarıgül, önceden sadece küçük çapta alım satım yapılan sektörde şu anda portakal kabuğunun sanayi ürünü olma yolunda ilerlediğini söyledi.

Kurutulmuş kabuğunun üretimi hakkında bilgi veren kabuk üreticisi; "Portakal kabuğunu iki şekilde temin ediyoruz. Mahallelerden, köylerden toplayan kişiler bu kabukları bize getiriyor ya da narenciye üreticisinden meyveyi alıp, biz kabuğunu soyduruyoruz. Normal hava şartlarında portakal kabuğu güneşte 3 günde kurur. Daha sonra biz kuruyan bu kabukları çöpünden ve çürümüş kabuklardan temizleriz. Sonra kuruyan kabukları çuvallara doldurarak sevkıyata hazır hale getiririz.

Kurutulmuş kabuk alım satımı yapan üreticilerin gerek devlet kuruluşları, gerekse özel sektör tarafından desteklenmesi gerektiğini belirten Mikail Sarıgül; "Şu anda biz sanayileşme yolunda ilerliyoruz. Bizim yanımızda yevmiye usulü onlarca çalışan var. Ancak biz hala kabuğu el yordamıyla işliyoruz" dedi. Narenciyenin Çukurova bölgesinin ürünü olduğunu ifade eden Sarıgül; "Ancak herhangi bir ekipmanımız olmadığı için kuruttuğumuz bu kabuklar İç Anadolu'da işleniyor. Bizler desteklendiğimiz takdirde Kadirli'ye kuracağımız bir tesisle portakal kabuğunu ilçe ekonomisi için bir fırsata dönüştürebiliriz" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.