Rektör Budak, İzmir’in ilk yerleşim alanını ziyaret etti

Rektör Budak, İzmir’in ilk yerleşim alanını ziyaret etti

Ege Üniversitesi(EÜ) Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi tarafından kazı çalışmalarına 2005 yılında başlanıp halen devam eden ve İzmir’deki ilk yerleşim alanı olan Yeşilova Höyüğü’nü ziyaret etti.

Tarihi 8500 yıl öncesine kadar dayanan höyükle ilgili Kazı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Zafer Derin’den bilgiler alan Rektör Budak, “Kültürel varlıklarımızın daha çok turist çekmesi için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.

Bornova İlçesi sınırlarında kalan ve 2005 yılında Ege Üniversitesi tarafından kazı çalışmalarına başlanan Yeşilova Höyüğü’nü ziyaret eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, kazı başkanı EÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğretim Üyesi Zafer Derin’den çalışmalarla ilgili bilgiler aldı. İzmir’in tarih öncesi yerleşimine ışık tutan bölgenin turizme kazandırılmasının memnuniyet verici olduğunu söyleyen Rektör Budak, “Kültürel varlıklarımıza sahip çıkıyoruz. İzmir Arkeoloji Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve yerel yönetimlerle önemli çalışmalar yapılıyor. Ancak tarihi 8500 yıl öncesine dayanan höyüğün daha bilinir olmasını turizmden daha çok pay almasını istiyoruz. Bilimsel arenada çok iyi çalışmalar yapan hocalarımız bu alanda höyüğün daha bilinir olmasını sağlamış durumda.” diye konuştu.


KAZI ÇALIŞMALARINA 10 ÖĞRENCİ İLE BAŞLADI

İzmir’in barış içinde yaşayan en eski yerleşimlerinden birinin ortaya çıkmasıyla ilgili süreci anlatan Kazı Başkanı Derin, “2005 yılında 10 öğrenciyle kazı çalışmalarına başladık. Bugün hem ülkemizden hem de diğer ülkelerdeki üniversitelerden birçok akademisyen ve öğrenci höyüğe gelip bilimsel çalışmalar yapıyor. Arkeolojik çalışmalara ve turizme yenilikler getiren Yeşilova Höyüğü kazıları, ziyaretçi merkezinin inşa edilmesiyle yeni bir ivme kazandı. Tarihi alan, tüm yıl kazıları devam eden ve 25 bin ziyaretçi sayısına ulaşan, aktif bilimsel araştırma, turizmle kültür merkezine dönüştü. Yeşilova kazılarının ilk yıllarında hemen yakındaki Yassıtepe Höyüğü de keşfedilerek, bu alanda da kazılara başlandı. Böylece İzmir’in tarih öncesi yerleşim alanını ve kültürünü bilim dünyasına duyurarak İzmir ve Ege Bölgesi ile ilgili düşüncelerin değişmesine neden olundu. Farklı ülkelerden katılan bilim heyeti, öğrencileri ve işçileriyle yaklaşık 40 kişilik bir ekiple gerçekleşen çalışmaları izleyip ve bilgi almak üzere ziyaretimize gelen Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’a ziyareti ve desteği nedeniyle teşekkür ediyoruz” dedi.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.