Renklerin Suyla Dansı, Foça'da

Renklerin Suyla Dansı, Foça'da

Ebru Sanatçısı Emine Esgici Renklerin Suyla Dansı adını verdiği sergisini Foça'da açtı.

Ebru sanatı ile 2009 yılında İstanbul İsmek kurslarıyla tanışan, daha sonra 5 yıl süreyle günümüzün en iyi ebru üstadlarından Ahmet Mahmut Peşteli’nin öğrencisi olarak ondan icazet alan Emine Esgici 2013 yılından beri yaşamını Foça’da sürdürüyor.

Foça Halk Eğitimi Merkezi’nde derslerde veren Esgici bugüne kadar çeşitli il ve ilçelerde, karma ve kişisel, 20’ye yakın sergi ve etkinlikte eserlerini beğeniye sundu.

emine-esgici-1.jpg

GELİRİN BİR BÖLÜMÜ DEPREMZEDELERE

Foça Reha Midilli Kültür Merkezi’nde açılan Renklerin Suyla Dansı Sergisinde değişik tekniklerle üretilmiş 38 eser yer alıyor. Sanatçı, satışta yapılan serginin gelirinin bir bölümünü depremzedelere yardım amacıyla AHBAP Derneği’ne aktaracak.

Ebru sanatının farklı bir sanat dalı olduğunu vurgulayan Emine Esgici suyla renklerin buluşmasının değişik tekniklerle tablolara dönüştüğünü söyledi. Emine Esgici; “Ebru sanatı diğer sanatlardan farklı bir sanat. Teknikleri var. Biraz sabır biraz zaman gerektiren bir çalışma. Kullanılan malzemeler arasında özellikle bir çok kişiyi rahatsız eden öd kokusu, artık bizi rahatsız etmiyor. Biz ona mübarek diyoruz. Farklı tekniklerle farklı, çeşitli ebrular yapılıyor. En temel olanı battal ebrudur. Battal Ebru’yu bu işin hem ilkokulu hemde üniversitesi olarak addeder büyük ustalar. Onun dışında taraklı ebrular., gelgit ebrusu, şal ebrusu, çeşitli çiçekli ebrular, akkase ebru şu anda aklıma gelenler arasında. Sergide de bu tarzların hepsini göstermeye çalıştım. Foça sergisine İlgi de var, o da çok memnun edici. İlgilenenler aynı zamanda bilgi almaya da çalışıyorlar. Bir çok kişi ders almak için neler yapabiliriz diye sorular soruyorlar. Ebru Geleneksel Türk sanatları arasında yer alan bir sanat dalı. Sadece kağıt üzerine yapılmıyor, yada tablo olarak kullanılmıyor. Kumaş üzerine, deri üzerine de uygulanıyor. Osmanlı zamanında antlaşmalar, resmi yazılar ebrulu zeminler üzerine yazılırmış. Çünkü ebru üzerinde herhangi bir deformasyon yada düzeltme yapılamıyor. Yapılıdığında, çok bariz belli oluyor. Tahrifat yada düzeltme yapılamadığı için özellikle antlaşmalar ve resmi yazışmalarda hep ebrulu kağıtlar kullanılmış. Ebru’lu kağıtlar, Murakka çalışması ile görünütüyü zenginleştirerek çerçeveleme de ve değerli kitaplar ciltlenirken süsleme de de kullanılmış. Günümüz de de keşke kullanılsa“ dedi.

1-2.jpg

Esgici ebru sanatına kendisinin kattığı bazı çiçek çalışmalarının da olduğunu sözlerine ekledi.

26 Mart 2023 akşamına kadar devam edecek sergi her gün 09.00 – 18.00 saatleri arasında gezilebilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.