Rotary'den Delta Havzası'nda temizlik hareketi!
Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu 9. Grup Kulüpleri 25 Eylül Dünya Temiz Nehirler Günü’nde İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile Delta Havzası’nda bir dizi etkinlik düzenlendi.
Denizlerdeki asıl kirliliğin nehirlerden kaynaklandığı düşüncesiyle kurulan Batı Anadolu Nehirleri Komitesi’nin altı kulüp ile bir araya gelerek düzenlediği etkinlikte Olten Filarmoni Trio konserinin ardından bilgilendirme toplantısı sonrası kıyı ve çevre temizliği yapılarak uçurtma şenliği düzenlendi.
Rotary 2440. Bölge Federasyonu içme suyunun da sağlandığı nehirlerdeki kirliliğe dikkat çekmek amacıyla Batı Anadolu Nehirleri Komitesi öncülüğünde bir çevre etkinliği düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliği ve GEMA (Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma) Vakfı’nın da desteğiyle 9. Grup Kulüpleri olan Alsancak, Buca, Dokuz Eylül, Güzelyalı, Kordon ve Varyant Rotary Kulüpleri Dünya Temiz Nehirler Günü’nde nehirlerin temizliğine dikkat çekti.
Su döngüsünün önemli bir öğesi olan nehirlerdeki kirliliğin ve su kayıplarının acilen çözülmesi gerektiğine vurgu yapan Batı Anadolu Nehirleri Komite Başkanı Özgür Kitapçı Candan, “Nehirlerdeki suyun temel kaynağı yağışlardır. Yağmur yada kar yağışı ile yeryüzüne inen su yüzey akıntıları, yer altı suları biçiminde nehirleri beslerken buzullar gibi doğal kaynakların erimesiyle oluşan suları da ekleyebiliriz. Bu sebeple öncelikli olarak yağışların ve ekolojik dengenin devamını sağlamak amacıyla ağaç dikme oranımızı artırmamız gerekmektedir. Öte yandan sanayi ve şehir atıkları maalesef nehirlerimize boşaltılmaktadır. Ne yazık ki bir çok fabrika ve özellikle nehirler kirlilikle boğuşmaktadır. Bu durum yalnızca nehirlerimizin kirliliği sonucunu doğurmamakta aynı zamanda tarımsal faaliyetin sürdürülebilirliğini ortadan kaldırmaktadır. Üzerinde bulunduğumuz Gediz Havzası ülkemizin ve özellikle bölgemizin en verimli tarım alanlarından biri olmasına rağmen 80’li yıllarda yoğun olarak kum ve çakıl ocaklarına ruhsat verilmiş olması bir yandan doğal yapıyı bozarak faunayı olumsuz etkilerken diğer yandan da nehrin su seviyesinin alçalmasına neden olmuş bu da içinden geçtiği ovanın yer altı sularını olumsuz etkilemiştir. Bu bağlamda nehirlerin geçiş yaptığı alanlarda ve özellikle havzalarda kirliliğe engel olabilecek her türlü projenin içinde olduğumuzu belirtmek isteriz.”dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Şube Müdürlüğü Biyolog Ömer Döndüren, Gediz Deltası’nın kirlilik oranı en fazla nehir olduğuna dikkat çekerken, GEMA Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu Gediz Nehri’nin doğduğu yerde tertemiz olduğunu çevresel faktörlerin, fabrika ve sanayi atıklarının nehri kirlettiği olgusunun son derece üzücü olduğunu ifade etti.
“Amacımız, Toplumun Tüm Kesimlerinde Nehirlerin Temiz Kalması Konusunda Farkındalık Yaratmak…”
Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu Başkanı Nedim Atilla ise Uluslararası Rotary’nin de Türkiye’de 2440 Bölgeden esinlenerek 25-26 Eylül tarihlerini Temiz Nehirler Günü ilan ettiğini dile getirerek “Dünyada ilk kez 2440. Bölge'de Batı Anadolu Nehirleri isimli bir komite kurduk ve denizlerimizdeki asıl kirlilik kaynağının nehirler olduğuna dikkat çekmeye çalıştık. Uluslararası Rotary de bu yıl 25-26 Eylül'ü "Dünya Temiz Nehirler Günü" ilan etti. Biz hazırlıklı olduğumuz için hemen harekete geçtik. Elbette bizim bu nehirleri tertemiz yapacak gücümüz yok ama toplumun tüm kesimlerinde nehirlerin temiz kalması için farkındalık yaratabilirsek ne mutlu biz Rotaryenlere…” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.