Rus Ajansından Şok İddia: Kürtlere Özerklik...
Kürtlere özerklik mi teklif edildi?
Rusya tarafından Astana’daki müzakereler sırasında Suriyeli muhalif gruplara sunulan yeni anayasa taslağında, Suriye Kürtlerine otonomi verilmesi teklifinin bulunduğu bildirildi.
Bu haberi, söz konusu taslağa ulaştığını açıklayan Rusya’nın önde gelen haber sitelerinden RBK duyurdu. Muhalifler tarafından ajansa iletilen 27 maddelik taslak Rus tarafınca resmen açıklanmış değil.
Taslakta ayrıca Suriye anayasasındaki değişiklikle başkanlık yetkilerinin azaltılması ve parlamentonun güçlendirilmesi de bulunuyor.
Ayrıca Suriya Arap Cumhuriyeti adının Suriye Cumhuriyeti olarak değiştirilmesi ve başkanın bir dönem için seçilmesi öneriliyor.
Başkan Putin’in Astana görüşmelerindeki temsilcisi Aleksandr Lavrentev, 24 Ocak’ta Astana’da Suriyeli muhaliflere anayasa taslağının sunulduğunu açıklamıştı.
İnterfax ajansı ise Rusya'nın sunduğu taslakta şu maddelerin olduğunu duyurdu:
1- Suriye'nin Mevcut anayasasının 1’inci maddesi'nde ülkenin resmi adı “Suriye Arap Cumhuriyeti” olarak geçerken, taslakta ülkenin adı “Suriye Cumhuriyeti” olarak değiştiriliyor.
2- Suriye anayasasının 1'inci maddesinde ülkenin bölünmez bütünlüğüne vurgu yapılırken, bu durum taslakta da korunuyor. Ancak taslakta Kürtlere ‘özerklik’ verilmesini içeriyor.
3- Anayasanın 3’üncü maddesinde, İslam Hukuku, yasamanın temeli olarak belirlenirken, taslakta bu ifade yer almıyor
4- Anayasanın 3’üncü maddesinde Suriye Cumhurbaşkanının Müslüman olma zorunluluğu bulunurken taslakta bu madde kaldırılıyor
5- Taslakta, idari bölgelerin kendi dillerini seçme hakkı da tanınıyor. Bu durum Kürtçe’nin özerk bölgede resmi dil olmasının önünü açıyor.
6- Taslakta dikkat çeken diğer bir madde ise Cumhurbaşkanının görev süresinin, bir seferlik yedi yıllık dönemle sınırlandırılması. Bu da mevcut Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın yedi yıl sonra görevinden ayrılması anlamına geliyor.
7- Cumhurbaşkanı genelkurmay başkanı olmayı sürdürecek ancak yetkileri, oluşturulacak olan “Bölgeler Meclisi” tarafından kısıtlanacak.
8- Taslağa göre, anayasa mahkemesinin başkanını Cumhurbaşkanının yerine meclis seçecek.
KREMLİN'DEN YORUM
Bu arada Astana’da düzenlenen iki günlük Suriye toplantısına yönelik Kremlin'den açıklama yapıldı.
Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Astana'daki görüşmelerin başarılı geçtiğini ve ihtiyaç halinde gelecekte bu görüşmelerin tekrarlanabileceğini” kaydetti.
DW’nin aktardığına göre Peskov yaptığı basın toplantısında ayrıca Astana'daki toplantının, Birleşmiş Milletler himayesinde Şubat ayında Cenevre'de düzenlenmesi planlanan Suriye barış görüşmelerine de ivme kazandırabileceğine dikkat çekti.
Rus haber ajansı RIA çarşamba günü Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un 27 Ocak'ta Moskova'da bazı Suriyeli muhaliflerin temsilcileriyle bir araya geleceğini bildirdi.
Suriye'de mevcut anayasa 2012 yılından bu yana geçerli. Anayasa Suriye Devlet Başkanı Esad'a geniş yetkiler sunuyor. Bu yetkiler içinde başbakanı atama, hükümeti kurma ve belirli durumlarda yasa tasarılarını veto hakkı da yer alıyor. Rusya ve ABD geçen yaz aylarından bu yana Suriye'de yeni bir anayasa üzerine çalışmalar yürütüyor.
Öta yandan Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'daki vekilleri, Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Suriye barış görüşmelerine ilişkin bilgilendiren Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Astana'da, yıllar içerisinde hükümetten, muhaliflerden ve bölge ülkelerinden duyduklarımız doğrultusunda hazırladığımız anayasa taslağını sunduk" dedi.
Sputnik Türkiye'nin aktardığına göre "Kimsenin Astana projesini şu ana kadar yapılan her şeyin yerine geçirdiğimizden şüphe etmemesi için siyasi muhalefetten tüm muhalifleri cuma günü (Moskova'ya) davet ettik" ifadelerini de kullanan Lavrov, "Onları Astana'da olanlar konusunda bilgilendireceğiz" diye devam etti.
Lavrov, Astana'da silahlı muhaliflerin de siyasi muhalifler gibi Cenevre'de yapılacak görüşmelere katılması konusunda anlaştıklarını da hatırlattı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.