Sağlık Çalışanlarına Erken Emeklilik Düzenlemesi
Sağlık personeline sağlanması planlanan yıpranma hakkının ayrıntıları belirlenmeye başladı. Sağlık Bakanlığı sağlık personelinin mesai saatleri dışında tuttukları nöbetler için yıpranma hakkıyla erken emeklilik sağlamaya hazırlanıyor.
Ayda ortalama 7 gün mesai saatleri dışında 8 saat çalışan bir sağlıkçının 2.5 yıl erken emeklilik hakkı elde edebilmesi için 82 yıl çalışması gerekecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun sağlık personeline dair yaptığı açıklamaya göre, bu iş dalında çalışan vatandaşların tuttukları nöbet saatine göre 15-90 gün arasında aktif hizmet zammından yararlanarak, 3 yıla kadar erken emeklilik yoluna gidebilecekler. Öte yandan sağlık sendikaları, sadece nöbet tutan sağlık çalışanlarına, tuttukları nöbet oranınca yıpranma payı verilmesini olumlu ama yetersiz karşılıyorlar. Sendikaların beklentileri, tüm sağlık personelinin yıpranma payından yararlanabilmesi yönünde.
Ayda mesai hariç 8 saat nöbet tutmak 1 gün kabul edilecek
Aktif hizmet zammı süresinin toplamı 2008'den önce emeklilik yaşından düşürülüyordu. 2008'den sonra yarıya düşürülmesiyle beraber asker, polis ve yeraltı işçileri hariç, 2008'den sonra işe başlayanlar en fazla 2.5 yıl emekli olabiliyorlar. Emekli maaşları da 5 yıl fazla çalışmış gibi gösterilerek bağlanılıyor. Sağlık Bakanlığı'nın planlarına göre, erken emeklilikten sadece nöbet tutan sağlık personeli yararlanacak, nöbet tutmayanlar ise yararlanamayacak. Nöbet tutan asistan doktorlar ise mesai saati dışında çalıştıkları 15 saat için yıpranmadan yararlanabilecek.
10 yılda 2,5 yıl kazanmak mümkün değil
Sendikaların tüm sağlık çalışanlarını kapsamasını istediği hazırlanan yıpranma hakkıyla beraber, bir sağlık personelinin ayda 7 gün, mesaisi hariç 8 saat nöbet tutan bir sağlık personeli yılda 21 gün yıpranma hakkı kazanacak, bu şekilde 2,5 yıl emekli olması için 82 yıl çalışması gerekecek. 10 yılda erken emeklilik hakkı kazanabilmek için çalışanın yılda 192 gün 24 saat nöbet tutması gerekiyor, bu çalışma şartlarını kaldırmak ise mümkün değil.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.