“Sağlıklı Beslenme Algısının Güçlenmesi Gerek”
Diyetisyen Mesude Evirgen, obezite ameliyatının ardından beslenmenin büyük önem taşıdığını, beslenmeye dikkat edilmezse ciddi sıkıntılar yaşanabileceğini dile getirdi.
Mesude Evirgen, obezite ameliyatının ciddi bir süreç gerektirdiğini, öncesi ve sonrasında dikkat edilecek birçok unsurun olduğunu söyledi. Evirgen, “Ergenlik dönemini geçmiş, kemik gelişimini tamamlamış herkes bu ameliyatı olabiliyor. Fakat kişinin obezite operasyonu olması için geçmişte en az 3 diyet tecrübesi yaşamış olması gerekir. Ayrıca beden kitle endeksinin 35’in üzerinde seyretmesi gerekiyor. Ameliyat yapılmadan önce, mide ayrıntılı bir kontrolden geçiyor. Darbe ya da herhangi bir yara olup olmadığına bakılıyor. Alkol ve şeker kullanım oranları tespit ediliyor. Obezite ameliyatının sonrası kadar öncesi de büyük önem taşımakta” diye konuştu.
Obezite ameliyatı olacak kişinin vitamin ve mineral değerlerinin gözönüne alındığını söyleyen Evirgen, “Vitamin ve mineral emilimleri mide de gerçekleştiği için engelleyici bir durum olup olmadığına bakılıyor. Ayrıca kan tahlillerinin çok iyi tetkik edilmiş olması lazım” dedi.
Ameliyattan sonra kişinin bir gün hastanede kaldığını ve halk arasında gaz denilen şişkinliğin inmesinin beklendiğini söyleyen Evirgen, “Hastanın ameliyattan çıktığı ilk zamanlar hastaya sadece yudum yudum su veriyoruz. Eğer su birden bire içilirse kusma gerçekleşebilir. Ameliyattan sonraki 15 gün sadece sıvıyla beslenmeli. Eğer bu kurala uyulmaz, farklı besinler tüketilirse bu oldukça zararlı durumlara yol açabilir. Yemeklere su karıştırıp tüketmeye çalışan hastalarımız oluyor. Bu tarz hastalarda sıkıntı yaşıyoruz. Ameliyat olmadan önce diyet ve sağlıklı beslenme algısının güçlenmesi gerek” diye konuştu.
“İlk 15 Gün Sıvı Beslenme”
Obezite ameliyatı olan hastalara ilk 15 gün sadece sıvıyla beslenmelerini önerdiklerini söyleyen Evirgen, “Hastaya ilk 15 gün boyunca et suyu, tavuk suyu, elma veya üzüm suyu, ayran gibi besinler öneriyoruz. Günlük mililitrelerini yarım saatte bir düzenliyoruz ve her gün çok az oranda artırıyoruz. 15 gün sonra mide çeperi püre için hazır hale gelmiş oluyor. İkinci 15 günün sonunda ise hasta katı beslenmeye başlayabiliyor. Hindi eti, yağsız dana eti gibi protein değeri yüksek besinlerle katı besinler almaya başlanıyor. Diyet listemizde süt, yoğurt, kefir gibi besinlere yer veriyoruz. Eğer proteini yeterli tüketemiyorlarsa, hastalara yoğun protein içeren özel ürünler sunabiliyoruz” dedi.
“İlk Ayda 8 kg Veriliyor”
Obezite ameliyatı olan hastaların, beslenmelerine dikkat ettikleri sürece ilk ay 8 ila 10 kg arasında kilo verebildiklerini söyleyen Evirgen, “Ameliyat sonrası ilk 2 ayda verilen kilolar çok önem taşıyor. Kilolar verildikçe vücutta sarkmalar meydana geliyor. O süreçte yoğun spor yapanlar, bu sarkmaları toparlayabiliyor. Spora zaman ayıramayanlar ise estetisyenlere başvurabiliyor” dedi. Son olarak okuyuculara tavsiyede bulunan Evirgen, “Kilo fazlası olsun ya da olmasın herkes günde mutlaka 45 dakika yürümeli” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.