Sağlık'ta ve grip hastalığı ile mücadelede son durum
22 Eylül'de başlayan ve bugün sona eren Geleceğin E Hali Dev Eczacılık Buluşmasına alanından uzman çok sayıda doktor, sağlık çalışanı ve iş adamı katıldı. Kongrenin son gününde Dünyaca ünlü Fütürist ve Sağlık Tasarımcısı Patrick Dixon' konuşma yaptı.
Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği, Günümüz hayatta olan en değerli 20 iş dünyası düşünürü arasından gösterilen Dünyaca ünlü Fütürist ve Sağlık Tasarımcı Patrick Dixon'ın 'Sağlıkta Gelecek Tasarımı' isimli sunumunda, Türkiye'deki eczacıların ve eczanelerin durumu hakkında önemli bilgiler verdi. Dünya ile Türkiye'deki eczacıları ve eczaneleri karşılaştırdı. Gelecekte eczacılığın nasıl olacağına değindi. İnsanların hayatında eczanelerin ve eczacıların yerine dikkat çekti. Dixon, gelecekte dünyadan sağlık harcamaları ve sağlık gelişmeleri üzerinde durdu. Yine kongrede yapılan 'Grip Sezonu Başlıyor' isimli panelde, Geleceğin E Hali (GEH) Yürütme Kurulu Başkanı Adile Özdağ, grip aşısının önemine ve doğru kişiler tarafından yapılmasına dikkat çekti.
Türkiye de yapmış olduğu konuşmasının, eczacılık sektörü ve sağlık sektörünün geleceği ile ilgili olduğunu söyleyen Dixon, ''Gelecekte bizler, hastanelere gidişi azaltmak, masrafları düşürmek, eczacıların rolünü yükseltmek için ilgili plan ve programlarımız var. İnsanlar hastaneye gitmeyi sevmiyorlar. En çok sevdikleri, hastalandıkları zaman direkt eczaneye giderek, doktora muayene olmadan ilaç alma yolunu tercih etmeleridir. Özellikle Türkiye'de en çok güvenilen kişilerin başında eczacılar geliyor. Aslında dünyada da öyle. Biz de bu noktada eczacıların rolünü daha da güçlendirmek, geleceğin dünyasında onlara daha sağlam bir yer edindirmek, sağlık sitemindeki rolünü iyileştirebilmek için neler yapılabilirin üzerine çalışıyoruz'' ifadelerini kullandı.
Patrick Dixon'ın dan geleceğe yönelik vurucu açıklamalar:
''Demografik çalışmalar, gelecekte neyin ihtiyacın olmasını anmak için en önemli kilit noktadır. Dünya nüfusunu % 85'i önümüzdeki 10 sene içinde yeni gelişen ülkelerde yaşıyor olacaklar. 2030 yılına kadar Çin'deki şehirlere 300 milyon göç, Afrika'daki şehirlere 475 milyon göç gerçekleşecek. Maalesef Avrupa'daki genç nüfus azalıyor. Her 4 çiften sadece 1'i çocuk sahibi. 2026 yılında İtalya'da 90 yaş ve üstü insan sayısı 1 milyona ulaşacak.''
''Eczane harcamaların yüzde 65'i, 65 yaş ve üzeri kişilere ait. Dünyada insanların %80'i sağlık harcamalarına ihtiyaç duyuyor. %88'inin hepsi reçeteli ve %70'i doktor muayenesine ihtiyacı var. Bunların hepsini sebebi de; insanların yaşlanması.''
''Amerika'da her 3 bebekten 1'i diyabet hastası olacak. Bu da senede 100 milyar dolar harcama maliyeti olarak yansıyacak ülke ekonomisine. Ne var ki; Gelecekte sağlık harcamaları düşecek. 2011-2016 yılları arasında ilaç satışlarının değeri 225 milyar dolar. Amaç genetik araştırmalarla yaşlanmayı geciktirme ve koruyucu hekimlik''
''İleride akıllı sağlık taraması geliştirilecek ve böylece teşhis ve tedavi kolaylaşacak. Gelecekte hastanede kalış, 2025 yılına kadar %10 ile 20 arasında düşecek. Hastayı hızlı taburcu edebilmek için yeni sistem teşhis ve tedaviler uygulanacak. Hastalara ve özellikle yaşlı olanlara evde bakım konusunda daha büyük gelişme sağlanacak. Giyilebilir sağlık cihazları evrensel olacak.''
''Birçok hasta, kendini doktordan daha iyi bildikleri için kendilerine reçete yazıyor ve kendi kendilerine ilaç alıyorlar bu da ileride çok büyük riskler sebep olacak.''
''Amerika'da 400 binden fazla önlenebilir medikal hatadan ölüm gerçekleşmiştir. Amaç hastayı korumak mı? Hastayı başımızdan salmak mı? Datayı topluyoruz ki, bu hatalar olmasın ve bu kadar kişi bilgi yoksunluğundan hayatını kaybetmesin.''
''Gen taraması metodu, ileride hastalıkları önleyecek olan hastalıkları da tedavi edecek.''
''Dünyanın yüzde 80'i mobil olarak internet alışverişini kullanacaklar.''
''Türkiye'de eczacılar bireysel olarak varlıklarını sürdürmeye çalışıyor''
Ezacılık konusunda Türkiye'nin işi zor diyen Dixon, ''Normalde dünyaya baktığımız zaman, eczanelerin ve eczacıların başka ülkelerde gruplaştıklarını, bir araya gelerek, daha kuvvetli hale gelip, üreticiler ve imalatçılarla fiyat konusunda daha sıkı pazarlıklar yapabildiklerini görüyoruz . Türkiye'de ne yazık ki eczaneler bireysel olarak varlıklarını sürdürmeye çalışıyorlar. Gelecekte bu değişim mutlaka olacak. Çünkü bu değişimi her yerde yaşıyoruz. Cep telefonlarındaki ilerlemeyi düşünün, kıyafet alırken, aklınıza gelen her işlemde artık elektronik işlemlerin arttığını ve büyük değişin yaşandığını düşünüyoruz. Eczanelerde de bunun dışında kalamayacaklar. Mutlaka bu değişimi Türkiye yaşayacak. Bu dönemin zor olacağını düşünüyorum'' şeklinde konuştu.
Gelişen teknoloji eczacılık için olumlu
Türkiye'nin içinde bulunduğu dönemde eczacı olmak için doğru dönem olduğunu düşündüğünü dile getiren Dixon, ''Şuan eczaneler ve eczacılar için piyasaya çıkan birçok yeni ürünler, uygulamalar ve aplikasyonlar var. Mobil cihazlardaki uygulamaları buna örnek verebiliriz. Bir takım takip cihazlarının, kişilerin vücuduna takılarak ölçüm yapılabilen cihazların gelişmiş olması, şuan eczacı olmak için uygun bir dönemde olduğumuzu işaret ediyor. Bu anlamda ben de günümüzde insanlar hasta olduğu zaman evlerinde daha rahat ve iyi hayat kalitesinde yaşayabilmeleri için bu gelişmelerin gerçekleştiğini düşünüyorum. Türkiye'nin de bundan payını alacaktır. '' şeklinde konuştu.
GRİPDE SON DURUM
''Grip, devlet bütçesine çok ciddi şekilde maddi olarak zarar veren bir hastalık''
Geleceğin E Hali (GEH) Yürütme Kurulu Başkanı Adile Özdağ, grip hakkından şöyle konuştu: ''Grip devlet bütçesine çok ciddi şekilde maddi olarak zarar veren ve son derece hızla yayılan bir hastalık. Özellikle kapalı ortamlarda, okullar, ulaşım araçları gibi kapalı yerlerde hızla yayılıyor.
Biz, gripte en önemli şey olan, grip aşısını konuştuk. Yetişkinlerde aşılamayı ve önlemleri konuştuk. Virüslerle nasıl başa çıkılır, kendimizi nasıl koruruz? Çok önemli iki hocamızla bunu tartıştık.
Israrla dikkat çekmek istediğimiz nokta, grip aşısının halk sağılığı üzerindeki koruyucu etkisi. Herkesi doğru aşılamaya hekimi ve eczacısı kanalı ile yönlendirmeye çalıştık.
Kongreyi değerlendiren Özdağ, ''Kongremiz, ilaç ve eczacılık sektörünün en büyük buluşmasıdır. 7 bine yakın katılımcıyla Türkiye'de daha önce benzeri görülmemiş, dolu dolu, içeriği çok zengin, geleceği tasarlayan, geleceğin eczanesi, geleceğin eczacısı ve gelecek iş düşünürleriyle birlikte bütün problemleri masaya yatırdık. Senkronize olarak tüm salonlarımızda eğitimler var. Bütün katılıcılarımız çok mutlu. Yürütme kurulu ve Başkanı olarak çok mutluyum''dedi.
Fütürist ve Sağlık Tasarımcı Patrick Dixon hakkında
Günümüzde hayatta olan en değerli 20 iş dünyası düşünürü arasında gösterilmektedir. Fütürist konuşmacı, girişimci ve aralarında ' The Future of Almost Everthing', 'Futurewis', 'Sustainagility', The Genetic Revolution' and 'Building a Better Business' kitaplarının da yer aldığı 16 kitabın yazarıdır. ( 40 farklı dilde 650 bin baskısı yapılmıştır.
Hemen hemen her sektörden çok uluslu firmalara geniş bir yelpazede trendler ve stratejik konular hakkında danışmanlık hizmeti vermektedir. Her hafta neredeyse 4 farklı ülkede her birinde 15 – 4.500 arasında katılımcının yer aldığı, “global eğilimler” konulu konferanslarda konuşmacı olarak yer almaktadır. Google, Microsoft, General Electric, GSK, Siemens, Philips, AT&T, Prudential, ve Barclays gibi firmalar ile çalışmaktadır.1999 yılından bu yana London Business School’da (dünyanın en iyi yüksek lisans eğitimi veren işletme okuludur) yönetici eğitimi programına, MBA ve diğer pek çok benzeri programa konuşmaları ve dersleri ile katkı sağlamaktadır.
Patrick Dixon, Global Change Ltd. şirketinin (trend/strateji danışmanlığı) kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır. Global Innovators Ltd. şirketinin kurucu ortağıdır. Virttu Biologics Ltd. şirketinin (kanser araştırma ve biyoteknoloji) yönetim kurulu başkanlığını yapmıştır. Acromas Health CareLtd. Şirketinde (Allied Health Care Ltd, Nestor Health Care, Saga Health Care Ltd.) bağımsız yönetim kurulu üyeliği yapmıştır. Patrick Dixon, asıl mesleği olan kanser hekimliğinin yanı sıra küresel potansiyele sahip sıra dışı girişimciler için bireysel mentorluk ve koçluk hizmetleri vermektedir.
Uzmanlık alanları: Strateji ve trendler konusunda danışmanlık/eğitim/ küresel ekonomi alanında yazılar, dijital toplum, Büyük veri, Internet, finansal hizmetler, üretim, lojistik, biyoteknoloji, eczacılık, sağlık, jeopolitik konular, yaşam tarzı değişiklikleri, pazarlama, tüketici davranışları, çalışan motivasyonu, kamu politikaları, iklim değişikliği, yeşil teknoloji, enerji, kurumsal etik ve sosyal sorumluluk.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.