Sahil Güvenlik Ege Denizi'nde İllegal Faaliyete Geçit Tanımıyor
Sahil Güvenlik ekipleri Ege Denizi'nde gösterilen illegal faaliyetlerin önüne geçmek amacıyla 29 Nisan 2016 tarihinde başlattığı kontrol ve denetimlerinde bir çok yasa dışı unsuru yakalayarak imha etti.
İzmir Valiliği tarafından yapılan basın açıklamasında, uluslararası sularda yapılan aramalarda ilgili makamlardan gerekli izinleri almadan avlanma yaptığı tespit edilen tekne, Foça Balıkçı Barınağında gerekli kontrollerin yapılmasının ardından, seyir fenerlerini yakmadığı, AIS cihazını kapalı tuttuğu ve yakıt alım defterini ibraz etmediği ve gemi hareket jurnalini usulüne uygun tutmadığından gerekli yasal işlemlerin uygulandığı belirtildi.
Yasa dışı faaliyetlerde bulunduğu belirlenen söz konusu teknede ayrıca 36 kasa balığa el konulduğu belirtilerek, açıklamada şu ifadelere yer verildi;
"İzmir Körfezi’nde yasa dışı su ürünleri avcılığı ile mücadele kapsamında İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri tarafından 29 Nisan 2016 tarihinde avcılığın tamamen yasak olduğu bir bölge olan Karataş önlerinde bir tekne suç üstü tespit edilmiştir. Bahse konu tekneye İl Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında 2226 TL.idari para cezası uygulanmış, avcılıkta kullanılan alamana ağına el konulmuştur. Sahil Güvenlik Botu tarafından ise bahse konu tekneye 2872 Sayılı Çevre Kanunu kapsamında mavi kartı olmamaktan 12267 TL. idari para cezası uygulanmış,tespit edilen evrak/teçhizat eksikliğinden ( tekneyi bağlama kütüğüne kayıt ettirmemek, denizde çatışmaya sebep olacak şekilde seyir yapmak, gemi adamı eksik olmak, yeterli sayıda can yeleği ve can simidi olmamak) dolayı gerekli yasal işlemlerin yapılması maksadıyla İzmir Liman Başkanlığına sevk edilmiştir.
Söz konusu tekne, 26 Eylül 2014 tarihinde İzmir İlinde yürürlüğe giren “Yasa Dışı Su Ürünleri Avcılığı İle Mücadele Protokolü” kapsamında Sahil Güvenlik Botu tarafından yedeklenerek Mordoğan Limanına çekilmiştir. Yasa dışı su ürünleri avcılığı yaparken tespit edilen bu tekne geçen üç aylık dönemde de (30 Ocak 2016 ve 20 Şubat 2016) Sahil Güvenlik unsurları tarafından yakalanmış ve 2226 TL. idari para cezası uygulanmış idi. Bu kapsamda 2016 yılı içerisinde yasa dışı su ürünleri avcılığı yaparken tespit edilen ve seferden men kararı bulunan 4 tekne Sahil Güvenlik unsurları tarafından yedeklenerek Mordoğan Limanına çekilmiş ve karaya alınması sağlanmıştır.
02 Mayıs 2016 tarihinde; Madra çayı önlerinde özel tekne vasıtasıyla yasak sahada deniz patlıcanı avcılığı yapan bir şahıs suçüstü tespit edilmiştir. Söz konusu şahısa toplam 1113 TL. idari para cezası uygulanmıştır. Denizlerimizin bir nevi filtresi olan deniz patlıcanlarının aşırı şekilde avlanılması, diğer canlılarının yaşamlarını da olumsuz etkilemektedir.. Denizlerde genellikle sığ yerlerde bulunan deniz patlıcanları, dipte biriken artıkları temizleyerek sualtı canlılığının korunmasına da önemli katkıda bulunmaktadır.
02 Mayıs 2016 tarihinde Sahil Güvenlik unsurları tarafından Güzelbahçe Yeni Limanda makinelerini torna çark ettiği esnada egzoz kurumu atan feribot tespit edilmiş, söz konusu gemiye 2872 Sayılı Çevre Kanunu kapsamında 20.710 TL idari para cezası uygulanmış ve anılan gemi İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edilmiştir.
Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı doğal çevrenin korunmasını, sürdürülebilir deniz kaynaklarının etkin ve verimli kullanımını ve bizden sonra gelecek kuşaklara da en iyi şekilde aktarımını sağlamak için gerekli özeni göstermektedir.
03 Mayıs 2016 tarihinde Sahil Güvenlik unsurları tarafından Kuşadası bölgesinde yapılan kontrol ve denetimler neticesinde; Pamucak sahilinde ığrıp ağı ile avcılık yapan 2 şahıs suçüstü tespit edilmiş ve toplam 2226 TL. idari para cezası uygulanmış, ığrıp ağına ve 20 adet kefal balığına el konulmuştur. Aynı tarihte, Kuşadası Liman önlerinde uzatma ağı ile avcılık yapan bir balıkçı teknesi tespit edilmiş, yasak sahada su ürünleri avcılığı yapmaktan teknede bulunan 2 şahısa toplam 2226 TL. idari para cezası uygulanmış, uzatma ağına ve 2 adet turna balığına el konulmuştur.
Denizlerimizde av yasakları 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında çıkarılan 3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ hükümleriyle belirlenmiş olup 15 Nisan 2016 tarihi itibarıyla trol ve gırgır avcılığı tüm karasularımızda zaman yasağına girmiştir.
Av sezonunun kapanmasını müteakip yasadışı su ürünleri avcılığı faaliyetlerinde bir düşüşün olacağı beklense de Sahil Güvenlik unsurlarınca denetim/kontrollere titizlikle devam edilmekte, Ege’de bulunan balıkçı barınakları İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ve bölgeden sorumlu kolluk kuvvetleri ile birlikte denetlenmektedir. Bu kapsamda;
01 Mayıs 2016 tarihinde Mordoğan, 04 Mayıs 2016 tarihinde ise Karaburun Saipaltı Balıkçı Barınakları Sahil Güvenlik personeli, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Belediye Başkanlığı ekipleri tarafından denetlenmiş olupMordoğan’da; Jandarma Komutanlığı ile koordineli olarak yapılan kontrol ve denetimde; yasak zamanda (3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ kapsamında 01 Mayıs–31 Ekim tarihleri arasında ahtapot avcılığı yapmak yasaktır) menşei belgesi düzenlenmemiş ve İl Tarım Müdürlüğü tarafından stok tespiti yapılmamış 75,682 Kgahtapot, nakil esnasında tespit edilmiş ve 2 şahsa toplam 3110 TL idari para cezası uygulanarak ahtapotlara el konulmuştur.Karaburun’da yapılan kontroller neticesinde; barınakta bulunan 6 takım trol ağ, halat ve kapılarına el konulmuş, ayrıca bir balıkçı teknesine 12 metreden küçük balıkçı teknesinde su üstü radarı bulundurmaktan idari işlem uygulanmıştır.
Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı tarafından, Mavi vatan denizlerimizin kirlenmesini önlemek, denizlerimizin korunarak gelecek nesillere bırakılmasını sağlamak, için zaman mefhumu gözetmeksizin 7 gün 24 saat denetim ve kontroller yapılmaya devam edilmektedir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.