Sahte Xcode virüsü altı yıl sonra tekrar gündeme geldi
Uygulama geliştiricilerini hedef alan sahte Xcode virüsü, 128 milyondan fazla cihazı tehlikeye soktu.
2015 yılında iOS cihazlar için uygulama geliştirmeye yarayan Xcode’un (namı-diğer XcodeGhost) sahte bir sürümü ortaya çıkmıştı. Bu sürüm orijinalinden farksız görünse de kaynak kodlarında virüs taşıyordu. Bu sahte yazılımı kullanarak binlerce geliştirici uygulama geliştirdi ve App Store’da yayımladı. Şu ana kadar 2,500’den fazla uygulamanın bu yazılımla geliştirildiği biliniyor. Üstelik bu uygulamalar arasında Angry Birds 2 gibi popüler oyunlar da bulunmakta.
Sahte Xcode saldırısı yalnızca geliştiriciyi etkilemiyor, geliştirilen uygulamayı indirenleri de etkiliyor. Bu yüzden 128 milyon gibi dev bir kullanıcı kitlesine bulaşabilmiş. Bu yazılımın çok kez indirilmesinin nedeni ise Apple’ın sunucuları yavaş olduğu için geliştiricilerin alternatif indirme kaynakları aramasıydı.
Bu olayı Apple ve Epic Games arasındaki tartışmayı konu alan bir e-posta ortaya çıkardı. E-postada yer alan bilgiye göre virüsün bulaştığı cihazların 18 milyonu Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunuyor. Ülkemizde veya Avrupa’da bu virüse ne kadar cihazın yakalandığı bilinmiyor. Fakat virüslü uygulama indirmelerinin yüzde 55’inin Çin’de olduğu biliniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.