Saman nezlesi hastalıklara zemin hazırlıyor!

Saman nezlesi hastalıklara zemin hazırlıyor!

TÜSAD Astım ve Alerji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Zeynep Ferhan Özşeker, bahar aylarının gelmesiyle görülme sıklığı artan saman nezlesinin ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti.

TÜSAD Astım ve Alerji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Zeynep Ferhan Özşeker, “Tedavi edilmeyen saman nezlesi astımdan sinüzite pek çok hastalığa zemin hazırlıyor” uyarısını yaptı. Baharın gelmesiyle beraber alerjik rinit, halk arasındaki adıyla saman nezlesi çok daha sık görülüyor. Genellikle polen alerjisi kaynaklı olarak ortaya çıkan saman nezlesinin Türkiye’de görülme sıklığı erişkinlerde 1,6- 27,5 iken, çocuklarda ise bu oran 2,9- 39,9’lara kadar çıkıyor. Saman nezlesinin en sık görülen kronik solunum hastalıklardan biri olduğunu belirten Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), tedavi edilmediği taktirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini hatırlattı.

SAMAN NEZLESİ CİDDİYE ALINMALI

Burunda kaşıntı, hapşırık, renksiz burun akıntısı, geniz ve damakta kaşıntı, geniz akıntısı, gözlerde kaşıntı, kızarma, sulanma gibi belirtilerle saman nezlesinin kendini gösterdiğini ifade eden TÜSAD Astım ve Alerji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Zeynep Ferhan Özşeker, şu uyarılarda bulundu: “Saman nezlesine bağlı şikayetler önce mevsimsel olarak başlar ancak tedavi edilmezse şikayetler kronikleşebilir. Tedavi edilmeyen saman nezlesi, ilerleyen dönemde gece horlaması, uyku kalitesinde bozulma, koku kaybı, şikayetlerin arttığı günlerde okula ve işe gidememe, şiddetli burun tıkanıklığı ve sinüzit gelişmesine neden olabilir.”

s-1332db67c67f59f8ae67776265dcf131d7d4bce5.webp

“Saman nezlesi yani alerjik rinitin en çok birlikte görüldüğü hastalık “astım”. Alerjik rinitli hastaların yüzde 40’ında, astımlı hastaların yüzde 80’inde ise alerjik rinit görülebiliyor. Eğer alerjik nezleye nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi, öksürük ve hırıltı-hışıltı eşlik ediyorsa astımdan şüphelenmek gerekir. Saman nezlesinde görülen burun tıkanıklığı tedavi edilmezse sinüzit ortaya çıkabilir. Burun polipleri, orta kulak iltihabı, uyku apne sendromu da saman nezlesinin sebep olabileceği önemli rahatsızlıklar. Bu nedenle saman nezlesi ciddiye alınmalı ve mutlaka tedavisi için immünoloji ve alerji hastalıkları uzmanına başvurulmalı.”

OMICRON İLE NASIL AYIRT EDİLİR?

Saman nezlesi ile koronavirüsün alt varyantı olan Omicron’un ortak belirtiler nedeniyle sıkça karıştırılabildiği bilgisini veren Özşeker, iki hastalığın ayırt edici özelliklerini ise şöyle sıraladı: “Hapşırık, burun tıkanıklığı, öksürük ve nefes darlığı iki hastalıkta da görülebilen belirtiler. İki hastalığın en belirgin farkı, Omicron’da görülen kas ve eklem ağrısının saman nezlesinde olmaması. Ayrıca saman nezlesine göz akıntısı, kaşıntı ve kızarıklığı Omicron’daki belirtiler arasında yer almaması.”

POLEN ALERJİSİNDEN KORUNMA YOLLARI

Polen alerjisi, korunma yöntemleri bilinmezse bahar aylarını kabusa çevirebilir. Saman nezlesinden korunmak için alerjenlerden mümkün olduğunca uzak durulmasını öneren Özşeker, korunmak için şu önemli tavsiyelerde bulundu:

  • Rüzgârlı havalarda açık havaya çıkarken mutlaka maske, gözlük ve şapka takarak kendinizi koruyun.
  • Eve girdiğinizde dışarı kıyafetlerinizi mutlaka değiştirin, duş alın.
  • Rüzgârlı ve sıcak havalarda içeriye polen girmemesi için cam kapalı uyuyun.
  • Evinizi sabah saatleri yerine öğleden sonra havalandırın, rüzgârlı havalarda pencereleri açmayın.
  • Seyahat ederken rüzgârlı günlerde araba camlarını kapalı tutun. Aracınızda polen filtresi bulundurun, bakım ve temizliğini düzenli olarak yaptırın.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.