Sanat Kaleiçi’nin sokaklarında
Muratpaşa Belediyesi’nin düzenlendiği 3. Kaleiçi Old Town Festivali’yle, Kaleiçi’nin sokakları, meydanları, tarihi evleri sanatla buluşacak.
Muratpaşa Belediyesi’nin bu yıl 3’üncüsünü düzenlendiği Kaleiçi Old Town Festivali, 11 Ekim Perşembe başlıyor. 14 Ekim Pazar sona erecek festivalle, milattan önce 4’üncü yüzyıldan bugüne kesintisiz bir şekilde gündelik yaşaman devam ettiği Kaleiçi’nde, sokaklar, meydanlar, tarihi Kaleiçi evleri farklı disiplinlerden gelen sanatçıların çalışmalarına ev sahipliği yapacak.
ENSTALASYON SERGİLERİ
Kaleiçi’nin sokaklarını birer sergi alanına dönüştürecek sergilerden biri küratörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Enver Güner’in yaptığı ‘Doğunun Batısı’ isimli enstalasyon sergisi olacak. 14 Ekim’e kadar devam edecek sergide sanatçılar Selen Tokgöz Man, Özgü Gündeşlioğlu Demir, Merve Köksal, Oğuz Mert Yiğiter, Günnar Yağcılar Tonguç’un çalışmalarıyla Kaleiçi’nin sokaklarını farklı sanatsal yorumlarını mekanı olacak.
Festivalin 2’nci enstalasyon sergisi ise “Kaleiçi’nde Evimiz Var” sergileri kapsamında Handan Börüteçene tarafından gerçekleştirilecek. Selçuklu Antalya’sına iz bırakmış iki mimar, Cemaleddin Cüstan Yakub El Kayserayi ile Tavaşi Balaban’a adanan sergisinde sanatçı, bu tarihi mirasın bugüne taşıdığı sorumluluğu çağdaş sanatın araçlarıyla ifade ediyor. “Cüstan ve Tavaşi İçin Geriye Kalanın Bendekilerine Dair” isimli sergisi 4 Kasım’a kadar Antalya Kültür Sanat (AKS) Kaleiçi Evi’nde gezilebilecek.
KALEİÇİ’NDE EVİMİZ VAR
3’üncü Kaleiçi Old Town Festivali’nin, Kaleiçi’nde Selçuklu izlerini sürmeye Mustafa Cansız ve Handan Dayı’nın sergisiyle devam edecek. AKS Kaleiçi Evi’nde düzenleyecek “Kaleiçi’nde Evimiz var” sergileri kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikte araştırmacı Mustafa Cansız ve Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Fotoğraf Bölümü öğretim üyelerinden Handan Dayı, Kaleiçi’ndeki Selçuklu yapıları ve surları üzerindeki kitabelere odaklanıyor.
Kaleiçi’nde Evimiz Var sergilerini sonuncusu AKS Kaleiçi’nde oluşturulan açık hava sergi alanında Öğr. Gör. Dr. Ebru Nalan Sülün genel koordinatörlüğünde kalabalık bir sanatçı grubundan gerçekleştirilecek. Farklı disiplinlerden gelen sanatçılar, kamusal alanda interaktif çalışmalarla sokağın ruhunu ortaya çıkarma ve kamusal alanı sanat ile harekete geçirmeyi hedefliyor.
ANTALYA’DAN İZLENİMLER
Sanat tarihçisi ve ressam T. Mikail Patrick Duggan, 3’üncü Kaleiçi Old Town Festivali’ne “Antalya’dan İzlenimler” başlıklı sergisiyle katılacak. Koç Üniversitesi Suna & İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi düzenlenecek ve festival süresince gezilebilecek sergi 1987-2016 yılları arasında Kaleiçi’ne ait çizimleri ile 19. yüzyıl Antalya’sına ilişkin az bilinen İngilizce anlatıların çevirilerinden oluşuyor
KALEİÇİ’NİN KADINLARINA
Festivalin bir başka sergisi ise Mısır’dan göçerek Antalya’ya yerleşen, kentin ilk simit fırını açan ve 1942 yılında hayata veda eden Simitçi Mıstık olarak tanıtınan Mustafa Dağtekin’in 4’üncü kuşak torunu Prof .Dr. Hüseyin Okutan tarafından açılan Simitçi Mıstık Galeri’de düzenlenecek. Uğur Mine Tamay’ın “Pamfilya’nın Kadınları” sergisi yaşamlarının 50 yılını Kaleiçi sakini olarak geçiren Kaleiçili kadınlara ithaf ediliyor. Sergi, Tanay’ın kendine has tekniğiyle yağlı boya kadın portrelerinden oluşuyor.
MUHİTTİN SELAMET ANISINA
Festivalde bir sergi de çalışmalarını Kaleiçi Kandilli Sokak’ta bulunan atölyesinde sürdüren Antalyalı ressam Muhittin Selamet anısına düzenlenecek. Küratörlüğünü Doç. Dr. Terlan Mehdiyeva Azizzade’nin yapacağı “Kaleiçi Seninle Güzeldi Muhittin Selamet” isimli sergide resim, heykel, seramik çalıştayları ve enstalasyon çalışmalarıyla birlikte müzik dinletileri ve dans gösterileri gerçekleşecek. Sergi kapsamında, sanatçı Mehmet Işıklı anısına sanatçının resim, heykel ve seramik çalışmalarından oluşan köşenin de açılışı yapılacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.