“Sanayici ve üniversite birlikte çalışmalı”

“Sanayici ve üniversite birlikte çalışmalı”

EÜ Rektörü Budak’tan, sanayicilere çağrı.

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) ağustos ayı olağan meclis toplantısı gerçekleşti. Meclis Başkanvekili Hakkı Attaroğlu’nun yönettiği ve İzmirli sanayicilerin ülkenin içinde bulunduğu ekonomik gündem üzerinden açıklamalarda bulunduğu oturuma EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ege Üniversitesi (EÜ)Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ve üniversitenin rektör yardımcıları, dekanları, akademisyenleri ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır, Bedri Serter ve meclis üyeleri katıldı. Rektör Budak oturumda üniversite -sanayi iş birliğine dair konuşma yaptı.

Toplantıda konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanvekili İbrahim Gökçüoğlu, döviz kurunda yaşanan dalgalanmanın etkisini yaşadıklarını belirterek, “FED başkanının biz tatilde iken, hızlı faiz artırımlarına ilişkin yavaşlama sinyali, doların ateşini düşürmüş görünse de suni bir artışla 7 seviyesini aşıp, bugün 6 bandına oturması endişeleri de sürdürmektedir” dedi. Her kriz veya sancılı süreçte bankaların reel sektöre karşı tavır alan davranışlarını kabul etmelerinin mümkün olmadığını dile getiren Gökçüoğlu, “Birlikte yol aldığımız nedense bu süreçte unutuluyor. Bu kaotik süreci el birliği ile aşmak zorundayız. O nedenle, bazı adımlar oldukça önemlidir. Aslında yapılması gerekenler birçok kesim tarafından dillendirilmektedir. Ancak, şu 3 rakama dikkatlerinizi çekmek isterim. Tarım ve hayvancılıkta ihracatımız 5,3 milyar Dolar, İthalat 8,9milyar Dolar ve dış ticaret açığımız 3,6 milyar Dolar. Bu bereketli topraklarda yabancıya muhtaç olmak, geçmişten bugüne tüm karar vericilerin başarısızlığıdır. O nedenle, tarımda ithalata bağımlılık bir plan dahilinde giderilmelidir. Deniyor ki, efendim tarımsal ürün ihracatı ile bir katma değerli ürün ihracatı bir olamaz. Elbette ki, biz katma değerli sanayi üretimimizi kesintisiz bir hızla devam ettireceğiz. Ancak, çok kısa zamanda halledebileceğimiz planlı bir kalkınma ile tarımda kendi ihtiyaçlarımızı giderebiliriz” dedi.

“Araştırma fakiri değiliz”

3 bin 100 akademisyen ve 60 bin öğrenci ile köklü bir üniversite olduklarını belirten Budak, “Teknoparkımız yüzde 99 dolu. Biz ikinci teknoparkın sözünü aldık. Alana da yatırımımız şu an söz konusu. Toplam 79 firmamız var. EÜ Türkiye’de tüm üniversiteler içinde en fazla araştırma yapan üniversitedir. Uluslararası projelerde EÜ’nün performansı yine iyi düzeyde. 91 tane şu an yürüyen projemiz var. Bunların değer 21-22 milyon değerinde. Kalkınma Bakanlığı’yla yürüyen proje sayımız 6’dır. Araştırmaya da bütçeden 21 milyon lira ayırıyoruz. Biz araştırma yönünden fakir değiliz. Biz üniversite olarak akademik kadrosuyla ne yaptığını bilen, hangi alanlarda yetkin olduğunu bilen bir üniversiteyiz” şeklinde konuştu.

Sanayicilere  çağrı

Üniversitenin kapasitesi hakkında konuşan Budak, “Paraya dönüşebilecek 46 patentimiz var. Türk araştırıcılarının emek dökerek elde ettiği araştırmalar. Biz üniversitede devlet memuruyuz. Biz bir şirketin sahibi gibi çok fazla endişe içinde değiliz. Bunun değişmesi gerekiyor. Türkiye’nin tek çıkış yolu bilim ve eğitim. Yeni bir modele geçmemiz gerekiyor. Üniversite iş dünyasından ne kadar çok gelir getiriyorsa o kadar çok maaş alacak. Biz bunu EBİLTEM’de yapmaya çalışıyoruz. 3 bin 100 kişiyiz ama 300 tane çok ciddi araştırma yapan akademisyenimiz var. Bunların çoğalması lazım. Bizim kapımız size açık. Gelin sorun ama Türkiye’nin sanayisi ithalata dayalı olduğu zaman zorluk yaşıyoruz. Benim size dördüncü gelişim. Bize gelin. Çekinmeyin. Malazgirt’i, Sakarya’yı kutluyoruz, 30 Ağustos Zafer Bayramı var. Ama bizim ekonomik bağımsızlığı daha iyi noktalara getirmemiz lazım. Bu köklü milletin başka yerde arayışa ihtiyacı yok. Bilim insanlarını sanayicinin içselleştirmesi lazım. Fabrikanızda kullandığınız üretimin patenti adamda. İstediği zaman kesiyor. Bunu beraber yapmalıyız. Kenetlenmek zorundayız. Biz burada bir Ege modeli geliştirdik. Sanayici ve akademisyenleri buluşturuyoruz. Web sitemize girerseniz istediğiniz alanla ilgili akademik veri programı geliştirdik. 1 milyonluk projedir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.