Şaşırtan gerçek! Nüfus yoğunluğu dışkı ile belirleniyor!
Bilim insanları, nüfus yoğunluğu ölçümü için yeni bir yöntem geliştirdi. Biyo belirteç olarak kullanılan dışkıdaki bir molekül yardımıyla, nüfus yoğunluğu ölçülebiliyor.
Binghamton Üniversitesi’nden araştırmacılar, dışkıda bulunan kimyasalları inceleyerek nüfus değişimi hakkında yeni bilgiler verebileceğini keşfetti. Araştırmacılar, bu çalışma için biyo belirteç olarak dışkıdaki organik molekül olan Fecal Stanol’leri kullanıyor. Bu organik moleküller, nüfus sayıları ve nüfus değişimlerinin incelenmesini sağlıyor.
Yüzlerce, hatta binlerce yıl tortu halinde kalabilen bu organik moleküller, bulunduğu bölgedeki yerleşim yerinin tarihi hakkında bilgiler barındırıyor. Bu yöntemin testi için California State Üniversitesi ile işbirliği yapılarak, Cahokia adında bir yerleşim bölgesi için nüfus değişimi araştırması yapıldı. Cahokia’nın yanındaki gölde yürütülen araştırmada, Fecal Stanol verileri toplandı.
Elde edilen verilerde, bölgedeki nüfus yoğunluğunun bir noktaya kadar zirve yaptığı ve sonrasında yavaş bir düşüş yaşadığı tespit edildi. Bilim insanları, daha önce sel felaketi nedeniyle nüfusun yok olduğu tahmin edilen bölgede, böyle bir olayın gerçekleşmediğini belirtiyor. Aslında nüfusta ani bir düşme ve ani bir yok olma yaşanmamıştı.
Paskalya Adası gibi birçok bölgede, nüfusun yok olması hakkında pek çok doğal afet teorisi var. Geliştirilen yeni yöntem, bu tip teorilerin doğruluğunu tespit etmek için kullanılabilir.
Bölgede yaşayan insanların dışkılarındaki moleküller, geçmişe ışık tutuyor. Böylelikle nüfus değişimleri ve nüfus yoğunluğu hakkında bilgi toplanabiliyor.
Bu çalışma, Journal of Archaeological Science dergisinde yayımlandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.