Satvik Beslenme İlkeleri Nelerdir?
Senem Köse Bektaş yazdı; Satvik Beslenme İlkeleri Nelerdir?
Satvik beslenme, yogik beslenme olarak bilinen, vejeteryanlarında rahatlıkla uygulayabileceği bir beslenme çeşitidir. Kökleri 5000 yıl öncesine dayanan Ayuverda’ ya özgü beslenme şeklidir. Satvik kelimesinin kökü Sankstritçedeki ‘’Sattva’’ dan gelmektedir. Yoga felsefesinde Sattva saf, temiz, güçlü, bilge, etik, enerjik ve yaşamsal olan anlamına gelir. Satvik beslenmeyi de; bedeni, zihni, ruhu, enerjiyi dengeleyen, huzur alanına sokan, gerçek potansiyelinizi açığa çıkarmakta destek veren, yaşamınızda olağan akışta huzur içinde kalmanızı sağlayan bir beslenme şekli olarak tanımlayabiliriz.
Sattvik’ in kelime anlamı ise uyumdur. Bu beslenmenin diğer bir temel ilkesi, bulunduğunuz coğrafyada mevsim, yaş, yaşam rutinleriniz ve içinde bulunduğunuz duygu halini bir orkestra gibi uyum haline getirebilmektir.
Satvik beslenmede temel ilkeler nelerdir?
Bedenin ritmine uygun saatlerde yeme işleminin sonlandırılması ilk kural. Burada Sirkadiyen beslenmenin de temel kuralı olan, akşam yemeğinin mümkün olduğunca erken bir saatte bitirilmesi. Yani bedenin sindirim aktivitelerini zamanında bitirip, uykuya doğru hazırlanmasını sağlamak. Ve en büyük öğününü güneş tepedeyken yemek. Yani öğlen saatlerinde dolu dolu yemek. Genel olarak ailece akşam yemeklerinde bir araya geliyor olmamızdan kaynaklı, akşam yemekleri sofraları daha yoğun olmakta... İlk zamanlarda zor gibi görünse de zaman içinde ailenize de nasıl güzel bir iyilik yaptığınızı fark edeceksiniz. Yada diğer bir ikinci seçenek, sen yine o sofrayı kurabilir kendi beslenmeni hafif besinlerle değiştirebilirsin.
İkinci kural ise meyve ve sebzelerin mevsiminde taze renkli ve az pişmiş olması. Ve ertesi güne kalan yemeğin enerjisinin düştüğünü bilmek.
Zihni uyaran kahve ve siyah çay gibi içecekleri sınırlamak. Günde 1 fincan en makbulü, bu içeklerin yerine ıhlamur, lavanta, papatya gibi bitki içeceklerini rutininize ekleyebilirsiniz.
Rafine şekerin yerine, hurma ve kurutulmuş meyveleri koymak. Rafine şeker aslında bir uyuşturucu kadar esiri olduğumuz ve aslında hem sindirim sistemini hem de enerjimizi ve zihinsel aktiviteleri yoran zararlı bir maddedir.
Bu beslenmede mantar, soğan ve sarımsaktan da uzak durulması gerektiği bildirilmektedir.
Yine yumurta, kümes hayvanları, et ve et ürünleri de yenilmemesi gereken besin gruplarıdır.
Aşırı tuzlu beslenmekten kaçınılması gerektiği için, turşu salamura, konserve olan besinlerde tüketilmemesi gereken gruplar arasındadır.
Masada yemek yemek yerine yerde bağdaş kurularak yemek yenmesi önerilmektedir. Ki bizim kültürümüz zaten böyleydi, tabi ki batılı olma adı altında dayatılan uygulamalardan biri aslında masada yemek yemek.
Yemek yemeyi tıpkı bir meditasyon gibi düşünerek yeme sırasında televizyon izlemek, sohbet etmek, müzik dinlemek, oyun oynamak yada başka bir şeyle ilgilenmek sindirimin verimliliğini azaltmaktadır.
Ayda bir kaç kez oruç tutulması tavsiye edilmektedir.
Gazlı içecekler, alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.
Ne yersen O’ sun felsefesi ile de örtüşen bu beslenme şekline göre ne yemeliyiz dersen;
Mısır, buğday, arpa, kepekli pirinç, yulaf, kinoa ve çavdar gibi tahıllar
Meyve ve yasaklı olanlar hariç tüm sebzeler
Protein kaynağı olarak çimlendirilmiş bakliyatlar, yağlı tohumlar ve kuru yemişler
Süt, tereyağı, peynir, yoğurt gibi süt ürünleri
Doğal tatlandırıcı olan bal
Tat vermek ve sindirimi desteklemek için baharatlar
Doğru zamanda, doğru miktarda ve doğru yaklaşımla kendi bedeninizi de tanıyarak mizıcınıza uygun bir beslenme şeklini oluşturabilmek adına Satvik beslenmenin temel ilkelerini sizlerle paylaştım.
Şifanın gücü için kendine bir adım at... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.