"Şeker pancarında kota çiftçiyi vurdu"
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şeker pancarı üreticisi çiftçilerle bir araya ggelerek sorunlarını dinledi.
Tarlada pancar üreticisiyle görüşen Gürer, geçen yıl kotayı dolduramayan üreticilere ceza kesilmesine rağmen bu yıl kota fazlası üretimden dolayı ürünlerin ucuza alınmasını eleştirdi.
Gürer, şeker pancarı üreticilerinin bir yıl boyunca emek verdikleri ürünleri değerinde satamadıklarını belirterek şöyle konuştu: Ülkemizde yılda ortalama 16 milyon ton şekerpancarı üretimi yapılmaktadır. Niğde’deki şekerpancarı üretimi 122 bin ton civarındadır. Şekerpancarı, Türkiye genelinde dekar başına yaklaşık 5 bin kilogramdır. Bu rakamlar son 15 yılda pancar üretiminin her geçen yıl kademeli olarak düştüğünü gösteriyor. 1998 yılında Türkiye genelinde 502 bin hektar olan pancar ekim alanı 273 bin hektara kadar düşmüştür. Şeker pancarı üretimi yapan çiftçi sayısı üçte 2’den fazla azalarak 450 binden 120 bine düşmüştür.
Pek çok ülkede yasaklanan nişasta bazlı şeker–mısır şurubunun tüketimi AKP döneminde ülkemizde ciddi miktarda artmıştır. Nişasta bazlı şeker–mısır şurubu kotası Almanya'da 56 bin, İspanya'da 53 bin, İtalya'da 32 bin ton, Türkiye’de ise 350 bin tondur. Türkiye 2015 yılında 170 bin ton şeker ithal etti. 2001 yılında 23 bin 647 ton olan yüksek yoğunluklu tatlandırıcı ithalatı 2015 yılında 350 bin tona ulaştı. Nişasta bazlı şeker-mısır kotasının artmasıyla şeker pancarı üretimi her yıl daha da geriliyor" dedi.
Geçen yıl pancar kotasını dolduramadıkları için ağır cezalara mağdur kalan pancar üreticilerinin bu yılda üretim fazlalığı nedeniyle cezalandırılmasına tepki gösteren Gürer: ”Pancar çiftçisi bir yıl önce fabrika ile anlaşma yapar, buna kota denir. Anlaşmaya göre ekeceği ve fabrikaya teslim edeceği ürünü taahhüt eder. Geçen yıl verim düşük oldu. Fabrikaya vereceği kotayı dolduramayan çiftçiye fabrika anlaşma gereği kota açığı kadar yani % 30 ceza kesti, bu yıl ise verim yüksek oldu. Bu kez de kotayı aşan çiftçi ürünü fabrikaya vermede zorlanıyor. Geçen yıl pancar kotasını dolduramadıkları için ağır cezalara maruz kalan pancar üreticileri bu yıl da üretim fazlalığı nedeniyle cezalandırılıyor.
DEVLET İTHALE YÖNELDİ, YERLİ PANCARIMIZ HAYVAN YEMİ OLDU!
Normal şartlarda A kotası alımı 210 kuruş iken üretimde kotayı aşan çiftçilerden kilogramı 110 kuruş olan C kotasından alım yapılıyor. Üretim fazlalığı gerekçesiyle ürününü C kotasından satmak zorunda kalan pancar üreticisi kar edemediği gibi zarara uğruyor. Niğde’de görüştüğümüz pancar üreticileri, 110 kuruşa satılan ürünlerden ciddi miktarda zarar ettiklerini söylediler. Ayrıca C kotasına da alım günü sınır getirince mağdur olan pancar üreticisi ürününü 110 kuruştan satmak yerine hayvan yemi olarak kullanmaya başlamış.
15 yıl öncesine kadar 1.5 milyon insanın ekmek yedeği şeker pancarı üretimi, anlamsız kota uygulamasıyla sorunlu hale geldi. Çiftçi, gübre, mazot vb. girdilerle artan maliyet karşında zorda. Üretici C kotasından teslim edilen ürün için A kotası alım fiyatı uygulansın istiyor. Milli servet olan ve stratejik bir öneme sahip pancarın hayvan yemi olarak kullanılmaya başlanması, AKP hükümetinin artık bu konuda ciddi tedbirler alması gerektiğinin göstergesidir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.