Sektöre can suyu olacaklar
2016 Temmuz ayında start alan projeyi tamamlayan 200 katılımcıya hak ettikleri sertifikalar düzenlenen törende verildi.
İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası (İTKO) ile İzmir Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Odası ortaklığında gerçekleştirilen Konfeksiyon & Hazır Giyim Sektöründe Kayıt Dışı İstihdamın Çözümünde Mesleki Eğitim ve Yenilikçi Yaklaşımlar adlı Avrupa Birliği projesinin kapanış töreni yapıldı.
2016 Temmuz ayında start alan projeyi tamamlayan 200 katılımcıya hak ettikleri sertifikalar düzenlenen törende verildi. Törene İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Kadri Kabak, SGK İl Müdürü Ekrem Gülcemal, İzmir Ticaret İl Müdürü Şahin Ersü, İşkur İzmir İl Müdür vekili Emin Dank ile çok sayıda oda başkanı katıldı.
Törende konuşan İTKO Başkanı Mevlüt Turun, projeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SGK ve İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi’nin de destek verdiğini hatırlattı.
Proje bütçesinin 234 bin Euro olduğunu kaydeden Turun, ‘210 bin lirası Avrupa Birliği fonlarından hibe ile karşılanan projeye İzmir Terziler Odası ile İzmir Tuhafiyeciler Odası da 24 bin Euro katkıda bulundu. Projemizin ana hedef grubunu kayıtlı ya da kayıtdışı çalışan ve sayıları 10 bine yaklaşan işletme, bu işletmelerde kayıtlı veya kayıtdışı çalışanlar, işsiz kalma riski taşıyanlar, konfeksiyon hazır giyim sektöründe dolaylı olarak yer alan ev eksenli çalışan kadınlar oluşturdu’ dedi.
Sektörde yaşanan ara eleman sıkıntısa da değinen Mevlut Turun şunları söyledi: ‘İzmir’de konfeksiyon hazır giyim sektöründe kadınların işgücüne katılım oranlarını arttırarak daha fazla kadının kayıtlı istihdama çekilmesi ve istihdamda tutulmasını sağlamayı amaçlıyoruz.
Yeni dönemde sektöre eğitilmiş çalışanlar, işverenler kazandırılmasını umuyoruz. Proje ile 200 kişiyi mesleki eğitimle sertifikalandırdık, proje öncesi kayıtdışı çalışan asgari 50 kişinin kayıtlı istihdama geçmesini sağladık. Benzer çalışmaları sürdürerek, İzmir genelinde kayıtdışı istihdam oranının düşmesi, kayıtlı istihdama geçişin hızlanması, sektörün taraflarının kayıtdışı çalışma ile ilgili sorunların çözülmesi gibi konulara ağırlık vereceğiz’
Kalkınmanın anahtarı
İzmir Birliği’nin çalışmalarında mesleki eğitime ayrı bir önem verdiğine dikkat çeken İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu ise iki odanın yöneticilerini kutladı.
Mutlu, ‘Ekominin zor günler yaşadığı bir dönemde bu proje ile yeni işverenler ve ehil çalışanlar sektöre kazındırıldı. Üretmek, ürettiğini pazarlamak sadece sektöre değil zincirin devamında ülke ekonomisine de önemli katkılar koyacaktır. Buradaki kursiyer arkadaşlardan dileğim, yenilikçi anlayışı benimsemeleri. Bu sektörde tasarımın önemi büyük. Sıradan değil, yenilikçi ürün üretirseniz, inovasyon çalışmalarınızı zenginleştirirseniz, ürün pazarlamasında internet de doğru kullanırsanız kazancınız da artar. Meslek eğitimi alanların durumu farklı olur. Siz tecrübelerinizle aldığınız eğitimi birleştirip işyeri açacaksınız, ekonomiye de katkı koyacaksınız.’ diye konuştu.
Törende İşkur Genel Müdür Yardımcısı Kadri Kabak, SGK il müdürü Ekrem Gülcemal ile İzmir Ticaret Müdürü Şahin Ersü de katılımcılara seslenerek tavsiyelerde bulundu. Konuşmaların ardından kursiyerler sertifikalarını protokol üyelerinin ellerinden aldılar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.