Selçuk’ta yerli ve milli üzüm çeşitleri yaygınlaşıyor

Selçuk’ta yerli ve milli üzüm çeşitleri yaygınlaşıyor

Selçuk Gökçealan Mahallesi’nde, dört yıl önce başlatılan "Yeni Çeşit Yerli Üzümlerin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Ece, Efem ve Spil Karası üzüm çeşitlerinin hasadı gerçekleştirildi.

Hasat törenine Selçuk Kaymakamı Oğuz Alp Çağlar, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Önder Ortoğlu, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Engin Altunoğlu, Selçuk İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Acargil, Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı, teknik personel ve üreticiler katıldı.

3.jpeg

İzmir’de yıllık 15 bin ton sofralık üzüm yetiştiriciliği yapılırken, Selçuk, 3500 ton üretimle ikinci sırada yer alıyor. "Yerli ve Milli Erkenci Üzüm Çeşitlerinin Yaygınlaştırılması Projesi", Selçuklu üreticilerin yüzünü güldürdü. İlk olarak 2020 yılında İzmir İl Tarım Müdürlüğü’nün başlattığı tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması projesi kapsamında, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen ve tescil edilen Spil Karası ve Ece üzüm fidanlarının dağıtımıyla başlayan süreç, üreticilerin projeden memnun kalması ve ürünlerin pazarda rağbet görmesiyle 2023 yılında da devam etti. Bu kapsamda, 1200 adet üzüm fidanı daha dağıtıldı.

5.jpeg

Projenin üreticiler tarafından sahiplenilmesi ve talep görmesiyle, 2024 yılında da hız kesmeden devam etti. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle üreticilere 7000 adet Efem, 4600 adet Spil Karası ve 870 adet Ece çeşidi olmak üzere toplam 12470 adet üzüm fidanı dağıtılarak dikimi gerçekleştirildi.

6.jpeg

1.jpeg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.