Şeref Malkoç, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi'nde
Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) ve İslam İşbirliği Teşkilatı Ombudsmanlar Birliği Başkanı Şeref Malkoç, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)senato üyeleriyle buluştu.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektör Prof.Dr. Saffet Köse’nin ev sahipliğinde VIP Salonda yapılan toplantıya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Genel Sekreter Nurettin Memur, dekanlar, enstitü müdürleri ile senato üyeleri katıldı.
Akademisyen Sayımız 200 Bine Yaklaşıyor
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, İKÇÜ ziyaretinden duyduğu mutluluğu paylaşarak; Türkiye’de her alanda yaşanan gelişmelerden en barizinin eğitim ve yükseköğretim alanlarında yaşandığını aktardı. Kamu Başdenetçisi Malkoç, “Üniversitelerimizin sayısının, niteliklerinin, kalitelerinin artması son derece önemlidir. Benim üniversitede okuduğum zamanda 150 bin üniversite öğrencisi vardı. Bugün akademisyen sayımız 200 bine yaklaşıyor. Bu umut verici, heyecan verici. Gerek YÖK, gerek üniversiteler, gerekse de Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulan insan kaynakları ofisinin kurduğu iletişim, yayınların takibi, yakın iş birlikleri, gelişmeyi sağlamak, verimliliği arttırmak adına önemli mekanizmalardır” diye konuştu.
Ombudsmanlık Topluluklarını Yaygınlaştırmaya Çalışıyoruz
Yeni kurulan bir kurum olan Kamu Denetçiliği Kurumunun insan haklarının uygulanması ve gelişmesini temin ettiğini ifade eden Kamu Başdenetçisi Malkoç, idarenin eylem ve işlemlerini, vatandaşın müracaatı üzerine denetlediğini kaydetti. Malkoç, “Üniversitelerde ombudsmanlık toplulukları kurarak ve öğrencilerle, hocalarımızla diyalog kurarak hem Türkiye'de hak arama kültürünü yaygınlaştırmaya çalışıyoruz hem de hukukun üstünlüğünü, hukukun hakemliğini, hukuk devleti ilkesini daha da pekiştirmeye çalışıyoruz. Ardahan’dan Muğla’ya yaklaşık 150’ye yakın üniversitede programlar yaptık. 140’a yakın Ombudsman Öğrenci Topluluğu faaliyetlerde bulunuyor” diye konuştu.
Avrupa’nın Birçok Ülkesinden Daha İyi Durumdayız
Adaletin temin edilmesinin toplumları diri tutan en önemli unsur olduğunu söyleyen Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, devletle vatandaş arasında hakem olan Kamu Denetçiliği Kurumu’nun işleyişinin 2010 yılında yapılan düzenlemeyle birlikte anayasaya eklendiğini ifade etti. Malkoç, “2010 yılında anayasa mahkemesine bireysel başvuru hakkı da konuldu. Bu mahkemeye bireysel başvurunun yapılmasının ne kadar önemli olduğunu alınan kararlardan görüyoruz. Ayrıca Kişisel Verileri Koruma Kurumu, Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Valilik ve Kaymakamlıklardaki Açık Kapı Uygulamaları ve en yaygın olarak bilineni T.C Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) vatandaşlarımızın aldığı hizmetlerde eksiklikler, sıkıntılarını paylaşabildiği kurumlar. Bu kurumlarda çalışanlarımız takdire şayandır. Kurulmasında emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Yasalar, anayasa açısından, uygulamalar açısından değerlendirildiğinde Avrupa’nın birçok ülkesinden daha iyi durumdayız” dedi.
Hak Arama Kültürünün Oluşması Lazım
Vatandaşa yönelik birçok kurum ve uygulamanın mevcut olmasına karşın bu hakların yeterince kullanılmamasının bir eksiklik olduğunu kaydeden Kamu Başdenetçisi Malkoç “Vatandaşlarımız yasal ve anayasal haklarını kullanmalılar. Bu bir hak ve hava gibi su gibi gıda gibi temel ihtiyaçlar arasında. Adaleti, yazılı olarak talep etmeyince kurumların bundan haberi olmayabiliyor. Hak arama kültürünün oluşması için daha çok gayretimizin olması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Güç Odaklı Anlayıştan Merhamet ve Adalet Temelli Bir Anlayışa…
İKÇÜ’ye ziyaretleri dolayısıyla Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’a teşekkürlerini sunan Rektör Prof.Dr. Saffet Köse, ülkemizin son yıllarda her alanda attığı önemli adımlara dikkat çekerek; Kamu Denetçiliği Kurumu’nun hayata geçirilmesinin önemli bir örnek teşkil ettiğini vurguladı. Rektör Prof. Dr. Köse, “ İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” anlayışını ortaya koyan uygulamaların, halkı devlet ya da devletin mekanizmaları içindeki kurumlar karşısında daha güçlü, daha değerli hale getirdiğine şahit oluyoruz. Güç odaklı anlayıştan merhamet ve adalet temelli bir anlayışa dönüşen işleyişin hiç kuşkusuz en önemli uygulaması Kamu Denetçiliği Kurumu’nun hayata geçirilmesidir. Kamunun kendi işleyişi içinde ortaya çıkacak sorunları hukuk ve hakkaniyet çerçevesinde çözme amacına yönelik olarak oluşturulan bu kurumun vatandaş güvenine de mazhar olduğunu görüyoruz. Nispeten kısa bir geçmişe sahip olmasına rağmen Kamu Denetçiliği Kurumu’nun adalet ve hakkaniyete yönelik girişimleri ile sonuç aldığı pek çok olaya şahit olmaktayız. Senatomuzun siz değerli üyeleri ile Sayın Ombudsmanımızı bir araya getirmek suretiyle bir tür istişare toplantısına ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyorum” dedi.
İKÇÜ Ombudsmanlık Topluluğu Açılacak
Senato üyelerinden gelen soruları yanıtlayan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, bu yıl ilk öğrencisini alacak Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kerem Batır ile yaptığı görüş alışverişi neticesinde İKÇÜ’de de Ombudsman Öğrenci Topluluğu’nun açılması kararlaştırıldı. Toplantının ardından Rektör Prof.Dr. Saffet Köse’yi makamında ziyaret eden Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, İzmir programına devam etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.