Mehmet ÖZDOĞRU - Buca Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi (Bbksm) geçmişten günümüze oyuncak dünyasını yansıtan ilginç bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Koleksiyoner Üzeyir Eytemiş'in 15 yıllık birikimini barındıran sergide farklı dönemleri yansıtan binlerce oyuncak sergileniyor. Sergi 15 Şubat'a kadar ziyarete açık olacak.
Binlerce Oyuncak
Oyuncaklara alakasının 1980'lerde babasının aldığı bir takla atan araba ile başladığını söyleyen koleksiyoner Üzeyir Eytemiş,"İlk arabamdı. Üzerinde Karaşimşek yazıyordu. O araca tekrar bit pazarında rastladım. Sonrasında oyuncak sevdam başladı. Tek tek biriktirmeye devam ettim. Her türlü oyuncak türünün koleksiyonunu yaptım. Böyle böyle koleksiyonum büyüdü. Sonrasında bisikletleri buldum. İlk kırmızı Pinokyo'yu aldım. Farklı farklı bisikletleri toplamaya başladım. Baktım ki koleksiyon iyice genişledi. Bu sefer işi büyütmeye karar verdim. Cumhuriyet Bayramında bu bisikletleri kullandım. Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina ile orada karşılaştık. Kendisi bunu sergilemek istedi. Şu an içerisinde bulunduğumuz sergi alanını verdi. Sergimizi açtık. Farklı bir konsept denedik. Çocuklarında oyuncakları anlayabilmesi için dönemlerinin oyuncaklarını koyduk. Büyükler için eski dönem oyuncakları sergiledik. Cin Ali'de Mister No'ya kadar eski dönem oyuncaklar, misketler, kaplumbağalar ve nice oyuncaklar…" diye konuştu.
Serginin 15 Şubat tarihine kadar gezilebileceğini söyleyen Eytemiş,"Sabah 8:30'dan akşam 18:00'a kadar açık olacak. Büyükler, çocuklarıyla beraber gelsin. Oyuncakları elleyebilirler. Hiçbir sakıncası yok. Çok farklı bir konsept. Hem çocukları sıkılmaması hem de büyüklerin rahatlaması için çok güzel bir ortam. Serginin başındayım 7/24 buradayım" dedi.
Kendisi için babasının aldığı takla atan arabanın unutulmaz bir değer olduğunu kaydeden Eytemiş,"Aldığım ilk oyuncaktı. 80'ler dönemi darbe sonrası Türkiye'de oyuncak bulmak hem zordu hem de var olanlar çok pahalıydı. Babam bana bir oyuncak aldı. Ama en güzelini aldı. Dönemin en popüler oyuncağıdır. Tamamen yerli yapımdır. Çok özeldir. Kurarsınız belli bir müddet ileri gider sonra takla atar. Mekaniktir. En sevdiğim oyuncaktır" diye konuştu.
15 yıllık emeğini sergilediğini ifade eden Eytemiş, oyuncakları nasıl biriktirdiğini anlattı. Eytemiş,"İnternetten, bit pazarından, hurdacılardan temin ediyorum. En değerli parçaları hurdacılardan buluyorum. Farklı kişilerden ve mecralardan tüm bunları temin ettim. İlk Polo bisikleti bir hurdacıdan buldum. Onu toplamam 3 yıl sürdü. Pinokyo keza öyle. Bisan Tintin'i Ankara'dan memur bir aileden temin ettim" dedi.
DÖNEMİN EFSANESİ PİNOKYO BİSİKLET
Pinokyo bisikletin hikayesini anlatan Eytemiş,"Darbe sonrası en meşhur bisiklettir. Sadece zenginlerde olur. Mahallede bir yada iki tane olurdu. Bütün çocuklar o bisikletin peşinden koşardı. İçimizde kalan bir uktedir. Zamanında birçok kişi binemediği için bir altındır. Pinokyo 1980'lerin tüm dizilerinde oynadı. Herkesin ezbere bir bildiği bisiklettir. Pinokyo iki tür üretildi. Biri Beldesan marka diğeri Bisan'dır. Yabancı yapım Pinokyo'dur. Yerli yapım ise Sindrelladır. Sindrella iki modeldir. Bu model kadınlar içindir. Erkekler için ise adı Rambo'dur. Beyaz yanak lastikleri vardır. Herkes tarafından bilinir" diye konuştu.
5 BİN ADET OYUNCAK
10 bin oyuncaklık koleksiyonun yarıdan fazlasını sergileyebilme fırsatı bulduğunu söyleyen Eytemiş,"Şu an 5 bin adedi sergide. 17 Bisikletin hepsi burada. Bisikletler 1970'li dönemlerden başlıyor. Günümüze kadar devam ediyor. BMX ile biter. Oyuncaklar, 60'lı yıllardan başlar. 1990'lara doğru gider. Günümüzün oyuncaklarına kadar gider" dedi.