Amazon İnsan ve Çevre Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, Amazon’daki ormansızlaşmanın 2022’de daha da artarak devam ettiği belirtildi.
Açıklamada, geçen yıl günlük yaklaşık 3 bin futbol sahası büyüklüğündeki ormanlık alanda, ağaçların kesilerek yok edildiği kaydedildi.
Aralık 2022’de 287 kilometrekarelik ormanlık alanın yok olduğu aktarılan açıklamada; bunun, Aralık 2021’e kıyasla %105 daha fazla alana denk geldiği ifade edildi.
Yeryüzündeki oksijenin %20’sini sağlayan, “Dünyanın akciğerleri” olarak adlandırılan Amazon Yağmur Ormanları, yılda 1 milyar tondan fazla emisyonu önlüyor.
Dünyadaki hayvan ve bitki türlerinin %10’unu barındıran Amazonlar, sekiz ayrı Güney Amerika ülkesinde yaşayan 400’den fazla yerli kabileye de ev sahipliği yapıyor.
Brezilya’da, 31 Ekim 2022’de devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunu kazanan Luiz Inacio Lula da Silva bu yılın başında parlamentoda yemin ederek görevine resmen başlamıştı.
Başkanlık koltuğunu resmen devralan Lula, “Amazon’u korumamız gerekiyor. Yerli halklara karşı işlenen tüm haksızlıkları kınayacağız” açıklamasında bulunmuştu.
Amazon Fonu’nun en büyük bağışçısı Norveç, Luiz Inacio Lula da Silva’nın Brezilya’da yeniden göreve gelmesi ve ormansızlaşmayı durdurma sözü vermesinin ardından ormanların korunmasına destek girişiminin yeniden etkinleştirildiğini söyledi.
Fonun elinde yaklaşık 620 milyon dolar bulunuyor.
Aşırı sağcı eski başkan Jair Bolsonaro’nun eylem planlarını rafa kaldırdığı Ağustos 2019’dan bu yana plan donduruldu.
Lula, 2008’de, başkan olarak daha erken bir dönemde, Brezilya’nın ormansızlaşmayı durdurma çabalarına uluslararası katkılar sağlamak için fon kurdu. Yalnızca ormansızlaşma azaltıldıktan sonra ödeme alınırken; fonlar daha sonra bu tür daha fazla girişim için harcanıyor.