2023’te 50 milyonun üzerinde turist beklendiğinin müjdesini veren Yaşar Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İçöz, “Bu iyi bir haber, ama ulaşım açısından dezavantajı var. Avrupa Birliği’ne üye ülkelere uçuşlara AB destek veriyor ve bu durum Avrupalı turistler için Yunanistan gibi ülkelere daha düşük fiyata uçma cazibesi yaratıyor. Halen devam eden savaşın ve uygulanan yaptırımların da etkisi ile Rusya’dan gelen turist sayısının 3 milyonu zor aşacağı tahmin ediliyor. 2023’te ise uluslararası alanda Türkiye’ye olan talebin yüzde 40 civarında artması bekleniyor. Ancak doğal olarak aynı hızda konaklama oda arzını artıramayacağımız için Dolar ve Euro üzerinden konaklama fiyatlarında yaklaşık yüzde 25 artış söz konusu olması öngörülüyor” dedi.
“KARŞILAŞTIRMA 2019'A GÖRE YAPILMALI"
Prof. Dr. Orhan İçöz, doğru bir değerlendirme yapmak için bu rakamları turizmin zirve yaptığı dönem olan 2019’la karşılaştırmak yapmak gerektiğini anlatarak “Haziran sonuna kadar olan dönemde 2021’e kıyasla yüzde 185’lik bir artış var. Fakat hesabımızı 2019’a göre yapmamız lazım. Çünkü 2019 turizmin zirve yaptığı dönemdi. O zaman bu dönemdeki toplam turist sayısı 21 milyondu ve 19 milyon ziyaretçi sayısı kuşkusuz daha düşük ama 2019’a da yakın. Bu sene savaş nedeniyle Ukrayna’dan turist gelemiyor ama önceki yıllara göre azalsa da Rusya’dan ve Rusça konuşan diğer ülkelerden turist gelişi vardır. Gurbetçiler de ülkemiz için önemli bir turizm pazarı, ancak bu ziyaretçiler genelde akraba ziyaretinde bulunduğu için konaklama ve yeme içme masrafları çok olmuyor. Batılı ülkelerden gelen turistler konaklama olarak çok uzun süre kalmıyor” diye konuştu.
Türkiye’yi bu yıl en çok ziyaret eden ülkelerden bahseden İçöz, “Türkiye’ye gelen Alman turist sayısı ilk 6 ayda 2 milyon 30 bin ziyaretçi olarak 2019’dan yüzde 12 daha fazla ve bu rakam Temmuz 2022 itibarıyla 2 milyon 992 bin kişiye yükselmiştir. Alman turist sayısı 2019’un ilk 6 ayı için 1 milyon 800 bin olarak gerçekleşmişti. Önümüzdeki aylarda da Almanların gelmeye devam edeceğini söyleyebiliriz. Alman turist sayısındaki bu artış ülke turizmi için oldukça iyi bir haber, çünkü Almanlar tüm dünyada nüfuslarına göre en fazla seyahate çıkan ve iyi para harcayan turistler olarak kabul ediliyor, bu nedenle Türkiye daha fazla Alman turist çekmek için uğraşmalıdır. İngilizlerin sayısı da 2019’a göre 250 bine yakın artış gösterdi. İngilizler dünyanın en deneyimli ve klasik turistlerdir. Onlar için turizm bir gelenektir bu nedenle daha fazla İngiliz’i Türkiye’de görmek turizmin geleceği açısından iyimser bir durum. İngilizlerin önümüzdeki yıllarda daha çok geleceği tahmin ediliyor. Ucuzlukta onlar için ilk sıradayız tercihte ise 7’inci sıradayız. İngilizler Türkiye’de günde ortalama 86 pound harcıyorlar ve bu rakam İspanya ve Hırvatistan gibi ülkelerde çok daha yüksek. Avrupa pazarı olarak eksik kaldığımız konu Hollandalı turistlerdir, sayıları 500 binin altında, ülkeye oldukça az giriş yaptılar. Orta Doğu pazarı olarak da İranlılar son 4-5 senede çok fazla geliyorlar ve kültürel yakınlık nedeniyle Türkiye’de kendilerini daha rahat hissediyorlar. Belirtilen dönemde Gürcüler ve Irak’tan gelen turistler ise 500 bin civarında” dedi.