3. ULUSLARARASI ÇALGI YAPIMI ATÖLYESİ VE SERGİSİ BAŞLADI

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın (İKSEV), Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) işbirliği ile gerçekleştirdiği 3. Uluslararası Çalgı Yapımı Atölyesi ve Sergisi, dün İKSEV Karataş binasındaki atölye, MÜZİKSEV’deki sergi ve konserle başladı.

Türkiye'nin batı tarzı ilk ve tek yay yapımcısı M. Ufuk Güler ve koleksiyoner/yayın evi sahibi Andy Lim öncülüğünde düzenlenen atölye çalışmasında bu yıl sırada viyola yapımı var. Geçen iki yılda olduğu gibi bu yıl da her biri önemli ödüllerin sahibi keman yapımcıları Nicolas Gilles (Montpellier-Fransa) ve Wolfram Neureither (Montpellier-Fransa), Ege, Bülent Ecevit, İstanbul Teknik ve Anadolu Üniversiteleri'nden gelen öğrenciler ve koordinatör akademisyenlerle çalışıyorlar. 


    3. Uluslararası Çalgı Yapımı Atölyesi ve Sergisi’nin Sergi bölümünde bu yıl Atölye çalışmasında yer alan ustalar ve ülkemizin tanınmış on beş keman yapımcısı yer alıyor. Bu yılın sergisinin özel konuğu dünya çapında tanınmış keman yapımcımız Ecevit Tunalı. M.S. Ü Devlet Konservatuvarı öğretim görevlisi olarak uzun yıllar "Yaylı Çalgılar Tarihi ve Yapımı" dersleri veren Tunalı’nın yılda dört keman yaptığı biliniyor. Ecevit Tunalı, dünyanın en iyi kemanları olarak bilinen Stradivarius ve Guarnerius yapımı çok değerli enstrümanları onarma yetkisi olan dünyadaki çok az sayıdaki lutiyelerden biri. Meraklıları, atölye ve serginin devam edeceği 3 Kasım 2017 Cuma gününe kadar Ecevit Tunalı’nın yaptığı bir kemanı sergide görebilir. Keman, viyola ve viyolonsel sanatçıları ve öğrencileri sergiyi ziyaret ederek çalgıları deneyebilir ve yapımcılarından bilgi alabilir. 


MİMAR SİNAN KONTRBAS QUARTET

    3. Uluslararası Çalgı Yapımı Atölyesi ve Sergisi’nin açılış konserini MÜZİKSEV’de Mimar Sinan Kontrbas Quartet verdi. Kontrbas sanatçısı ve eğitimci Onur Özkaya’nın uzun yıllar Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinde edindiği oda müziği tecrübelerini öğrencilerine aktarmak istemesi ile kurulan Kontrbas dörtlüsü ismini, bünyesinde çalıştıkları Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin de ismini gururla taşıdığı büyük üstad Mimar Sinan'dan alıyor. Dörtlü açılış konserinde Bach’ın Arioso’sunu, Mehdi Mengjiqi’nin Peaniada Danza’sını, Sarı Gelin ve Karahisar Kalesi Türkülerinin dört kontrbas için düzenlemesini ve bir Paganini kaprisini seslendirdi.


    Konserler ve seminerlerle zenginleşen 3. Uluslararası Çalgı Yapımı Atölyesi ve Sergisi’nde yarın (1 Kasım Çarşamba), çalgı yapımcılarına yönelik iki seminer var. Saat 13.00’de E.Ü. Devlet Türk Müziği Konsevatuvarı Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Maruf Alaskan “Multidisipliner Acıdan Çalgı Yapımı Tasarımı ve Restorasyonu”, saat 14.00 de ise Bülent Ecevit Üniversitesi Öğr. Görevlisi Cem Dertsiz “Yaylı Çalgılarda Modal Aktivite ve Young Modülü” konulu seminer verecekler. 


    3. Uluslararası Çalgı Yapımı Atölyesi ve Sergisi 3 Kasım 2017 Cuma akşamı MÜZİKSEV’de yapılacak Erkin Quartet konseri ile sona erecek. 
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri