Kanal Ege ekranlarında Hüseyin Aslan'ın hazırlayıp sunduğu Mercek adlı programın konuğu olan Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Narlıdere'de 5 yıl içinde hiç gecekondu kalmayacağını ifade ederek, kentsel dönüşümde çok iyi bir noktaya geleceklerini ve öncü belediye olacakları söyledi.
Hüseyin Aslan'ın “MERCEK” programının konuğu 18 yıldır, her seçimde başarılarını ve 'oy'unu arttırarak görevini kesintisiz sürdüren Narlıdere Belediye Başkanı Mimar Sayın Abdül Batur oldu.
Narlıdere Belediye Başkanı Sayın Batur’la Narlıdere’deki örnek gösterilebilecek öncü ve başarılı kentsel dönüşüm operasyonunu bugüne kadar uyguladığı diğer kent ve çevre konulu projelerini, toplumcu, katılımcı, hesap verebilen ve saydam belediyecilik uygulamalarını, halkın çıkarlarını önceleyen, halkla iletişim kanallarını açık tutan yönetim anlayışını ve ileriye dönük proje ve tasarılarını konuştuk.
İzmir bütününde, günümüzde kentsel dönüşüm uygulamalarının istenilen düzeyde gerçekleşemediği bir ortamda, Narlıdere Belediye Başkanı Sayın Batur, 1999’da daha Türkiye’de ve İzmir’de kentsel dönüşüm konuşulmaz ve tartışılmazken Narlıdere’de vatandaşın komşusu ve yeri değiştirilmeden, hak sahiplerinin aynı zamanda söz ve karar sahibi olduğu, mağduriyet ve hak kaybının yaşanmadığı 'yerinde dönüşüm'le başarılı ve örnek bir kentsel dönüşüm operasyonunu gerçekleştirdi.
Narlıdere; Sayın Batur’un 18 yıllık başkanlık döneminde, İzmir’in örnek, yaşanabilir, çevre ve kent dokusuyla ilgi odağı bir ilçesi oldu.
Sayın Batur’la dünden bugüne ve geleceğe doğru Narlıdere’yi, kentsel dönüşümü, toplumcu belediyecilik anlayışını birlikte değerlendireceğiz.
1999 yılından beri görevinizi başarıyla sürdürüyorsunuz. Başarınızın sırrını sizden dinleyebilir miyiz?
1999 yılından beri Narlıdere'de çok önemli bir görevi yerine getirmeye çalışıyoruz. Belediye başkanlarının karnesi sandıktır. O yüzden ben halkımıza teşekkür ediyorum. Heyecanımızı, proje üretim aşkımızı hiçbir zaman kaybetmiyoruz Narlıdere'de. Kentin bütün dinamikleriyle uyum içinde çalışan bir yerel yönetim anlayışımız var. Belediyeler, doğumdan ölüme kadar vatandaşların ilk şikayet yeri. Başka bir kurumun yapacağı işi de gelir bize sorarlar. Narlıdere'de belediye başkanına ulaşma noktasında bir sıkıntı yok. Halkla ilişkilerimizi çok iyi noktada sürdürmeye çalışıyoruz. Muhtarlar bizim elimiz ayağımız. İki ayda bir muhtarlarımızla toplanıyoruz. Seçimlere kadar ayda bir kez toplanmaya karar verdik. Başarının en önemli anahtarı halkla ilişkilerdir. Vatandaşlarımızın iyi gününde, kötü gününde her zaman yanlarında oluyoruz. Belediyemize gelen vatandaş güler yüzle ayrılır. 1999 yılında göreve geldiğimizde ilçemizin sorunlarını masaya yatırdık. Narlıdere pek çok eksiği olan bir kentti. Toplumcu belediyecilikle bu eksikleri gidermeye çalıştık.
Narlıdere'de o günden bugüne çok şey değişti öyle değil mi?
Göreve geldiğimizde Narlıdere, kasaba ile ilçe arasında gidip gelen bir yapıdaydı. Sosyal, kültürel, sportif ve kentin dönüşümü ile ilgili çalışmalara 2000 yılı itibariyle start verdik. Mayıs ayı içinde Atatürk Kültür Merkezi'nde kurs gören 2 bin 500 öğrenciye sertifika verdik. Birinci öncelik kentin kültürünün ve sanatının gelişeceği alanlar yaratmak oldu. Engelliler Merkezi, Yeni Pazaryeri, Ahmet Piriştina Demokrasi Meydanı, Üniversiteye Hazırlık Kurs Merkezi, Kültür Sanat ve Hobi Merkezi, Cemevi, eski cem evinin müzeye dönüştürülmesi, Güven Erkaya Spor Salonu, Ali Artuner futbol sahası gibi birçok projeye imza attık.
NARLIDERE'NİN GURUR PROJESİ: ENGELLİ MERKEZİ
Sosyal proje anlamında beni çok etkileyen proje hangisi diye soracak olursanız; 2004 yılında hizmete açtığımız Engelliler Merkezi derim. Engelli çocukların saklandığı böylesi bir dönemde engelli velileri ile birlikte bu çalışmayı yaptık. Geldiğimiz noktada projeyi geliştirdik. Yaklaşık 250 çocuğumuzu evlerinden alıyoruz, bakımlarını yapıyoruz. Bireysel eğitimlerini veriyoruz. Engelli aileleri için de bir sosyal proje gerçekleştirmiştik. Ödül alan bir projeydi. Engelli ailesi 24 saatini çocuğuna verir. Başka hiçbir sosyal aktiviteye katılma şansı yoktur. Nar Taneleri isminde bir akşam bakım merkezi kurduk. Aileler, çocukları akşamları belirli saatler arasında buraya gönül rahatlığıyla bırakabiliyor. Böylece sosyal yaşama katılmış oluyorlar.
Narlıdere'nin kentsel dönüşüm anlamında öncü bir belediye olduğunu biliyoruz. Bu süreci sizden dinleyebilir miyiz?
Bugün çok tartışılan kentsel dönüşüme biz 2000 yılında başladık. Kentsel dönüşümü sosyal alanlarıyla bir bütün olarak değerlendirip, yerinde dönüşüm yaptık. İmar planlarını ona göre revize ettik. Hiçbir vatandaşımızı mağdur etmedik. O dönemde yaklaşık 3500 konut yapıldı. Vatandaş kendi mahallesinde oturmaya devam etti. Komşusunu değiştirmedi, binasını değiştirdi. En önemlisi vatandaş kentsel dönüşüm sürecine katıldı. Nefes alan, son derece modern binalar yaptık. Biz bu süreçte büyük yardımları dokunan Ahmet Piriştina'yı rahmetle anıyorum. Şu anda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İşimiz daha bitmedi.
5 BİN KONUT GELİYOR
Narlıdere'de 5 yıl içinde bir tane gecekondu kalmayacak şekilde kentsel dönüşüm çalışmalarını tamamlayacağız. Yaklaşık 2850 gecekondu tespit ettik. 5 bine yakın konut yapacağız. 2. İnönü, Narlı, Atatürk ve Çatalkaya mahallelerinde dönüşümle ilgili çok iyi bir noktaya geldik. Sosyal alanlarıyla, yeşiliyle, ticaret merkeziyle, okuluyla çok güzel bir proje ortaya çıkacak. Vatandaşla sözleşme imzalamak üzereyiz. Vatandaşımız konuyla ilgili tedirgin olmasın. Bölgedeki bütün vatandaşlarımızı hak sahibi yaptık. Alanda yaptığımız çalışma çok önemliydi. Ancak özellikle İmar Barışı meselesinden sonra işlerimiz sekteye uğradı ve başa döndük. Her şekilde vatandaşımız bizimle anlaşmaya hazır. Çünkü her şeylerini yapacağız. İmar planları bitti. Ancak vatandaşın kafası karıştı, 'acaba önce İmar Barışı'na başvuru yapıp kendi yerimle ilgili yapı tespit belgesini mi alayım, yoksa belediye ile bu işi devam mı ettireyim' şeklinde bir soru işareti oluştu. Ben o durumdaki vatandaşlara buradan seslenmek istiyorum; şu anda tespit çalışması yapıyoruz. Hiçbir şeyi olmayan vatandaşlarımızın İmar Barışı'na başvuru yapmasına gerek yok. Zaten biz onlara bir daire veriyoruz. Gidip para vermesine, hak sahibi olmasına gerek yok. Vatandaşlarımız bize gelip 'Kentsel Dönüşüm Büromuz'dan bilgi alsınlar. Muhtarlarımıza da bu konuda bilgi verdik.
EKOLOJİK ÇİFTLİK GELİYOR
Diğer projelerinizden de bahseder misiniz?
Narlıdere Sahilevleri'nde 4500 metrekarelik bir alanımız var. Burayı çocuklarımızın sosyal faaliyetleri için büyük bir ekolojik çiftliğe dönüştüreceğiz. İçinde hayvanlar, bitkiler yer alacak. Çocuklar burada hem üretecekler, hem de birlikte yaşamayı öğrenecekler. Çok önemli bir proje olduğunu düşünüyorum. Yılbaşına kadar ihalesini yapmış olacağız.
MEYDAN 29 EKİM'E HAZIR
Ahmet Piriştina Demokrasi Meydanı'nda Mayıs ayından beri çalışmalarımız devam ediyor. Altına 90 araçlık bir otopark yaptık. Üst kısımda bir kafeterya mevcut. Çok modern bir meydan hazırladık. Şu anda kabası bitti. 29 Ekim'de halkımızın hizmetine sunmayı planlıyoruz.
METRO NARLIDERE'YE GELİYOR
Büyükşehir Belediyesi, Fahrettin Altay – Narlıdere metro hattı ile çok önemli bir projenin startını verecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir ulaşımında devrim yapan başkan olarak tarihe geçecek. İZBAN Selçuk'tan Aliağa'ya kadar geliyor. Vatandaşlarımız tramvay projesinden de son derece memnun. Metronun Narlıdere'ye uzaması Yarımada'nın bütün ulaşımını sağlayacaktır.
YUKARIKÖY RESTORASYON PROJESİ
Yukarıköy'deki restorasyon projemizi ile ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Önümüzdeki ay içinde Valilik'ten onay geleceğini düşünüyorum. Böylece ihaleye çıkacağız. Burası bizim için tarihi ve çok önemli bir yer. Projeye göre, 9 ‘u tescilli 153 konut restore edilecek. Narlıdere’nin ilk yerleşim yeri olarak Tahtacı Türkmen Alevilerinin kurduğu Yukarıköy Mahallesi, tarihine uygun olarak yeniden düzenleniyor. 10800 metrekarelik alanı kapsayan proje kapsamında, bölgede yer alan 9’u tescilli tarihi bina 153 konutun Narlıdere Belediyesi desteği ile restore edilecek.